Ik geef het meteen toe: ik heb een zwak voor Franse limousines. Niet alleen door een hang naar het verleden, maar gewoon omdat ze zo ontzettend comfortabel en elegant zijn. Je rijdt niet, je glijdt bijna over de weg. En hoewel de DS 4 niet het topmodel is van DS Automobiles, komt hij verrassend dicht in de buurt van mijn wensen. Ik reed de hybride variant.
De DS 4 straalt klasse uit. Natuurlijk denk je bij die naam altijd even aan het verleden. Maar hoe eerlijk is dat? Dit model heeft namelijk ook fraaie, vloeiende lijnen en contouren die aandacht voor design onderstrepen. Het is alles behalve een anonieme cross-over. Die lijn wordt binnenin doorgetrokken. Zodra je instapt, word je omringd door zachte, luxe materialen. Van de deurbekleding tot het dashboard straalt alles klasse uit. Als je zit, denk je niet aan autostoelen, maar aan heuse fauteuils.
Een persoonlijke rijervaring
Het dashboard en het touchscreen voldoen volledig aan de verwachtingen. En ook de fysieke knoppen zijn niet vergeten. Rijhulpsystemen zijn er voldoende en gelukkig zijn de meldingen redelijk subtiel, zodat ze de rijbeleving niet beïnvloeden. Opvallend zijn verder de wat protserige startknop en de DS Smart Touch in het middenconsole. Met dit touchpad bedien je persoonlijke instellingen handgebaren. Hoe functioneel dat is, weet ik niet. Chique oogt het wel.
Je zit niet alleen voorin als een vorst. Ook achterin kan ik mijn benen en hoofd goed kwijt. Het aflopende dak beperkt de hoofdruimte gelukkig niet. Ook daar is de afwerking prima. Helemaal achterin gaat stijl niet ten koste van ruimte. In de bagageruimte kun je 390 liter kwijt, wat ruim voldoende is voor je boodschappen, sporttassen of een weekendje weg (Parijs?).
Volop – efficiënte- power
Als hybride variant heeft de hybride DS 4 genoeg power om je vlot op weg te helpen. Kleine stukjes kun je elektrisch rijden en voor de langere stukken neemt de benzinemotor het over. Het is fijn dat de aandrijflijn best verfijnd is, waardoor je het nauwelijks merkt als dit gebeurt. Dat geldt ook voor het schakelen, de automaat zorgt voor een prettige overbrenging. Op papier is de DS 4 gemiddeld 15 procent zuiniger en dat is mooi meegenomen.
A l’allure
De DS 4 is formeel een cross-over. Een term waar ik niet meteen enthousiast van word. Dan klinkt een compacte berline à l’allure de SUV al veel beter. Zonder dollen, de charme van dit model zit veel meer in de combinatie van comfort en elegantie. Hoewel ik een beetje door een Franse bril kijk, is het overduidelijk dat met de DS 4 elegantie nog springlevend is. En alles nog eens lekker efficiënt ook.
De vanafprijs van de DS 4 is 43.290 euro