Hoe weet je wat de beste bewaartemperatuur voor wijn is?

by Redactie

Wil je optimaal genieten van een wijn? Dan is het belangrijk dat je hem op de juiste manier bewaart. Als je een wijn te warm of te koud bewaart, gaat dit vaak ten koste van de smaak. Het kan de houdbaarheid van de wijn zelfs beïnvloeden. Helaas weten veel mensen niet wat de beste bewaartemperatuur voor wijn is. Voor ons reden om hier een artikel aan te wijden.

Het belang van temperatuur bij wijnen

Temperatuur en wijn zijn woorden die regelmatig in één zin genoemd worden. Maar waarom is dit eigenlijk? Hier kunnen we vrij kort over zijn, want de temperatuur beïnvloedt de smaak van de wijn. Als je een Meursault op de juiste temperatuur bewaart, ontwikkelen de smaakstoffen zich beter. Bij een te warme temperatuur veroudert een wijn sneller, terwijl bij een te koude temperatuur de aroma’s niet goed tot hun recht komen.

Richtlijnen voor het bewaren van wijn

Wat de beste temperatuur is om een wijn te bewaren, verschilt per wijnsoort. Gelukkig hoef je niet van elke specifieke wijn te weten wat de juist temperatuur is. Er zijn namelijk algemene richtlijnen voor het bewaren van wijn. Hieronder zetten wij ze voor je op een rijtje, zodat je weet op welke temperatuur je een wijn het beste kunt bewaren.

– Rode wijn: tussen de 12 en 18 graden
– Witte wijn: tussen de 10 en 14 graden
– Rosé: tussen de 10 en 15 graden
– Mousserende wijn: tussen de 6 en 10 graden

Het verschil tussen bewaar- en serveertemperatuur

Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, word er bij wijn ook nog onderscheid gemaakt tussen bewaar- en serveertemperatuur. Witte wijn, rosé en mousserende wijn smaakt gekoeld vaak het lekkerst. Je kunt deze wijnen dan ook direct serveren als je een fles uit de koelkast haalt.

Roden wijnen zijn vaak niet direct klaar om te serveren, want ze worden bij kamertemperatuur bewaard. In veel huizen is dit tegenwoordig al snel zo’n 20 graden, waardoor de wijn eigenlijk te warm is. Wil je een Amarone della Valpolicella of een andere rode wijn serveren? Leg hem dan eerste even in de koelkast, zodat hij op de juiste temperatuur komt.

Lees ook:  Bacardi X Patta pop-up party: een viering van liefde, muziek en cocktails

Wat is de beste plek om wijn te bewaren?

Er bestaat nogal wat discussie over de beste plek om wijn te bewaren. Zo denken veel mensen bijvoorbeeld dat rode wijn altijd op kamertemperatuur bewaard moet worden. In de alinea hierboven vertelden we al dat dit eigenlijk te warm is voor deze wijn. Waar je rode wijn dan wel bewaart? Het liefst in een wijnkelder of wijnklimaatkast. Voor witte wijn, mousserende wijn en rosé volstaat de koelkast.

Bij het kiezen van een geschikte plek voor het bewaren van wijn, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zorg er om te beginnen voor dat je de wijn bewaart op een plek waar de temperatuur constant is. Hij mag bovendien niet blootgesteld worden aan licht en trillingen. Gebeurt dit wel? Dan kan dit de smaken en aroma’s van de wijn negatief beïnvloeden.

Foto header via iStock, credits: Viktoriia Hnatiuk

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy