Licht, schermen en slaap: het is een beetje zoals koffie na 17:00, je weet dat het invloed heeft, maar je doet het toch. Blauw licht is inmiddels de officiële boeman van de slaapwereld. Maar… hoe erg is het nou écht? En nog belangrijker: kun je er iets tegen doen dat niet voelt alsof je terug in 1999 leeft (lees: zonder schermen na 20:00)? Tijd voor een weekje testen.
Wat is blauw licht ook alweer?
Blauw licht komt van schermen: telefoons, laptops, tv’s. Het zit ook in zonlicht (wat goed is overdag!). Alleen ’s avonds houdt het je hersenen wakker. Je lichaam denkt: “hé, het is nog dag”, en stopt met melatonine aanmaken – het hormoon dat je slaperig maakt.
De test: 5 dagen, 5 hacks
We testten vijf hacks, elke dag één. Geen wetenschappelijk onderzoek, wél een eerlijk verslag van de redactie, die standaard ‘nog één aflevering’ zegt om 23:47.
Maandag – Blauwlichtfilter op laptop
We installeren f.lux. Resultaat? Een soort sepia-sunset op m’n scherm. Wen je snel aan. Slapen ging oké. Niet meteen wauw, wel iets rustiger.
Dinsdag – Bril met blauwlichtfilter
Yes, die gele glazen. We zaten ermee op de bank Netflix te kijken. En dat veroorzaakte nogal wat gegrinnik. Maar hé: we werden écht sneller moe. Coincidence?
Woensdag – Schermvrij vanaf 21:00
Au. Moeilijkste tot nu toe. Maar: ik binnen 10 minuten vielen we in slaap. Voor het eerst in weken. Dé hack? Misschien wel.
Donderdag – Nachtmodus telefoon
Doet weinig, maar alles helpt. Wel weer betrapt op doomscrollen. Oeps.
Vrijdag – Extra daglicht overdag
Blauw licht overdag maakt je ‘s avonds slaperiger. Gek, maar het werkt! Wandeling in de ochtend = sneller moe om 22:00.
Blauw licht is niet de vijand, maar wel een stoorzender. Wil je slapen als een zen-boeddhist? Zet schermen uit rond 21:00, of draag een hippe amberbril. FOMO op Instagram weegt immer nooit op tegen REM-slaap, toch?
Foto header via iStock, credits: fongleon356