Moederdag: de ene moeder krijgt een zelfgeknutseld hartje van crêpepapier, de andere een snelle “ja doei” als ze vraagt of haar puber meegaat brunchen. Want laten we eerlijk zijn: praten met tieners is voor veel ouders een dagelijkse uitdaging. Waar kleintjes nog hun hart luchten aan de keukentafel, zijn pubers vooral druk met hun eigen wereld… en jij als ouder? Die mag daar met een beetje geluk af en toe in meekijken.
Maar er is hoop. Steeds meer Nederlandse moeders zetten moderne technologie in om die brug naar hun tieners te slaan. Geen overbodige luxe in een tijd waarin “laat me met rust” en “je bent zo irritant” standaardzinnen in huis zijn.
Tips van moeders tot moeders
Neem Yesim Candan (49), bekend columnist en radio- en tv-persoonlijkheid, maar vooral moeder van twee tieners van 13 en 16 in Amsterdam. Zij gebruikt technologie niet als controlemiddel, maar als communicatiemiddel. Een van haar favoriete tools? Life360, een app waarmee gezinnen locaties delen en het dagelijks leven soepel afstemmen. “Voor ons versterken apps zoals Life360 en andere technologie de band binnen ons gezin. Door te communiceren zoals zij dat doen, krijg ik de kans om hen te begeleiden in veiligheid en verantwoordelijkheid,” vertelt Yesim.
Yesim legt uit hoe het werkt: “Ook al zijn ze voortdurend in contact met hun vrienden op platforms als Snapchat, als ik bel of sms, nemen ze niet op. Daarom gebruiken we Life360. Ze delen de hele tijd locaties met hun vrienden, dus het is vertrouwd voor hen. Als ze mijn belletje niet beantwoorden, kan ik gewoon zien of ze veilig zijn. Ik hoef ze niet opnieuw te WhatsAppen en me zorgen te maken en tegelijkertijd kunnen ze zien waar ik ben. Als ik niet thuis ben, kunnen ze zien waar ik ben en hoeven ze niet te bellen en mij het te vragen.”
Naast gemak ziet Yesim locatie delen als essentieel onderdeel van moderne opvoeding. “Mijn kinderen weten dat ik niet de hele dag kijk, ik vertrouw hun en we praten er regelmatig open over.”
En het gaat verder dan alleen weten waar je tiener uithangt. “Nog iets waar ze niet aan denken: het opladen van hun telefoon! Geloof het of niet. De app laat me zien of hun batterij onder de 10% komt en ik kan ze een zetje geven om hun telefoon op te laden. We wonen in een grote stad, waar constant van alles gebeurt. Hun telefoon moet opgeladen zijn voor het geval dat.”
Gezinsleven makkelijker maken
En Yesim staat niet alleen. Uit recente cijfers blijkt dat 84% van de Nederlandse moeders tools zoals locatie delen gebruikt met hun tieners. Meer dan de helft (54%) doet dit juist omdat ze hun kinderen níet steeds willen bellen of appen. Want wie ooit geprobeerd heeft een puber telefonisch te bereiken, weet hoe zinloos dat kan zijn.
En verrassend genoeg: ook tieners zelf ervaren deze digitale lijntjes als positief. Meer dan 55% van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 20 jaar geeft aan zich door moderne technologie juist dichter bij hun familie te voelen. Dus ja, die gedeelde agenda of gezamenlijke WhatsApp-lijst doet meer dan alleen het plannen van wie de vuilnis buiten zet.
Naast locatie delen zijn er volop andere slimme manieren waarop technologie het gezinsleven makkelijker maakt. Denk aan het delen van gezamenlijke to-do lijstjes, het beheren van schermtijd (ja, dat kan zonder strijd!) en het synchroniseren van agenda’s zodat je precies weet wanneer je tiener nou écht geen tijd heeft en wanneer hij of zij stiekem gewoon op de bank hangt.
Dus deze Moederdag, als jij je puber weer hoort zuchten: weet dat er digitale wegen zijn om elkaar tóch te vinden. Misschien niet via een diep gesprek aan tafel, maar via een gedeelde notificatie dat het eten klaarstaat. En hé, dat telt ook.
Foto header via iStock, credits: Dima Berlin