Dit jaar kwam het veelvuldig in het nieuws: energieaanbieders die geld vragen voor het terugleveren van elektriciteit aan het stroomnet. Steeds meer energiemaatschappijen doen dat. Waarom doen ze dat? En kan het nu nog wel uit om zonnepanelen aan te schaffen? Of kun je ze toch beter links laten liggen? We maken de rekensom voor je en zoeken uit hoeveel je ongeveer betaalt voor het terugleveren, en of zelf consumeren niet een beter idee is.
Zonnepanelen en het stroomnet
De afgelopen jaren hoorde je veel over zonnestroom. Volgens de vorige kabinetten was het goed dat iedereen zonnepanelen op het dak zou krijgen. En toen bleek het stroomnet daar toch niet helemaal op ingericht te zijn. Het energienet is nu simpelweg overbelast. Daarom moeten energieleveranciers nu een bijdrage vragen als je stroom teruglevert. Het kost namelijk veel geld om het energienet klaar te maken voor de toekomst. Die kosten moeten wij, de consument, samen betalen. Deze kosten meenemen in je berekening, is een van de tips om zonnepanelen te vergelijken.
Daardoor heerst nu de vraag of het wel een goed idee is om nog zonnepanelen te nemen. Je moet de winst en de terugleververgoeding tegen elkaar afstrepen. Dan weet je of zonnepanelen een goede investering zijn.
Hoeveel betaal ik aan terugleververgoeding?
Lever je meer stroom aan het net terug, dan wat je zelf gebruikt? Dan krijg je minder vergoeding voor het energieoverschot. Je betaalt onder de streep dus voor het terugleveren van stroom met je zonnepanelen. De vergoeding verschilt per energieleverancier. Meestal ligt deze tussen de 3 en de 13 eurocent per kilowattuur stroom.
Als je wilt weten hoeveel je precies betaalt, vind je dit terug op je factuur. Omdat de terugleververgoeding niet overal even hoog is, is het een goed idee om dit mee te nemen in je vergelijking als je energieaanbieders gaat vergelijken.
Waarom zonnepanelen nog steeds lonen
Ook zonder salderingsregeling en met het betalen van de terugleververgoeding zijn zonnepanelen nog steeds interessant. Je vraagt je misschien af: ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om genoeg op te wekken voor mezelf, maar niet terug te hoeven betalen?’ De meeste mensen kunnen hun opgewekte energie prima zelf gebruiken. Je bespaart gemiddeld daardoor zo’n 1400 euro per jaar. Ondertussen worden er ook nieuwe initiatieven op poten gezet om zonnepanelen rendabel te houden. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar een thuisbatterij.
Kies je voor zonnepanelen, dan is het een goed idee om je in te lezen over zelfconsumptie. Dat wordt in de komende jaren veel belangrijker dan energie terugleveren aan het net. Hoe meer je zelf gebruikt, hoe minder je teruglevert en hoe minder je bij hoeft te betalen.
Foto header via iStock, credits: howtogoto