Ga je een nieuwe keuken kopen? Een nieuwe keuken is niet zomaar een investering die je doet. Het is een belangrijk onderdeel van je huis (zo niet één van de belangrijkste ruimtes…). Of je nu gaat voor een moderne, landelijke of minimalistische keuken, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Lees daarom onderstaande aandachtspunten goed door, voor wanneer je een nieuwe keuken gaat kopen.
1. Budget bepalen
Een keuken kan flink in de kosten lopen, afhankelijk natuurlijk van je wensen. Bepaal vooraf wat je maximaal wilt uitgeven en houd rekening met extra kosten zoals installatie, apparatuur en accessoires. Door vooraf een budget vast te stellen, voorkom je dat je keuzes maakt die je uiteindelijk niet kunt betalen. Vergelijk ook verschillende (online) winkels met elkaar. Een tip is om langs te gaan bij de KeukenConcurrent keukenwinkel in Barendrecht.
2. Stijl en ontwerp
De stijl van je keuken moet aansluiten bij de rest van je woning en je persoonlijke smaak. Denk hierbij aan de kleurstellingen, materialen en de indeling. Wil je een open keuken die naadloos overloopt in je woonkamer, of juist een gesloten ruimte? Maar probeer ook praktisch te denken: een keuken moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel.
3. Indeling en ergonomie
De indeling van je keuken bepaalt hoe gemakkelijk het is om erin te werken. De bekende ‘keukendriehoek’ noemen ze dat ook wel. Deze driehoek zorgt voor een efficiënte afstand tussen de koelkast, gootsteen en kookplaat. En dat is een goede leidraad om mee te nemen in je keuze(s). Let er ook op dat je genoeg opbergruimte hebt. Lades, kasten en eventueel een keukeneiland kunnen hierbij een grote rol spelen. Zorg daarnaast voor voldoende werkbladruimte.
4. Materiaalkeuze
Keukenmaterialen moeten zowel mooi als duurzaam zijn. Voor werkbladen kun je kiezen uit opties zoals natuursteen, composiet, hout of roestvrij staal. Elk materiaal heeft daarbij weer de eigen voor- en nadelen. Voor keukenkastjes kun je denken aan hout, kunststof of glas. Overweeg ook hoe makkelijk de materialen te onderhouden zijn; sommige materialen, zoals marmer, kunnen namelijk behoorlijk vlekgevoelig zijn.
5. Apparatuur
Moderne keukens zijn voorzien van diverse inbouwapparatuur zoals een koelkast, oven, vaatwasser en kookplaat. Denk goed na over je wensen. Wil je een luxe combi-oven of toch liever een eenvoudige magnetron? Kies je voor een inductieplaat of toch liever gas? Let er ook op dat de apparatuur energiezuinig is. Apparaten met een A+++ label helpen je niet alleen het milieu te sparen, maar ook op je energierekening te besparen.
6. Installatie en montage
Een keuken installeren is vakwerk. Je kunt ervoor kiezen om de installatie aan het keukenbedrijf over te laten of zelf een vakman in te huren. Zorg er in ieder geval voor dat de ruimte goed voorbereid is, zoals het verleggen van leidingen of het plaatsen van extra stopcontacten. Ook de vloer moet vaak al gelegd zijn voor de keuken wordt geplaatst.
7. Garantie en service
Let op de garantievoorwaarden van zowel de keuken als de apparatuur. Veel keukenleveranciers bieden standaard twee jaar garantie op apparatuur, maar dit kan variëren. Vraag ook naar de service na aankoop, zoals het herstellen van eventuele beschadigingen of problemen met apparatuur.
Foto header via iStock, credits: yuryRumovsky