Wij Nederlanders houden van lekker snacken. En chips zijn natuurlijk een onmiskenbare snack – knapperig, smaakvol en altijd een succes. Want: chips hoef je niet alleen ‘simpel’ uit de zak te eten. Ze kunnen ook prima dienen als ingrediënt voor allerlei gerechten. Of je nu een knapperige twist wilt toevoegen aan je favoriete gerecht of nieuwe, nieuwe smaakcombinaties wilt creëren, chips kunnen op allerlei manieren in maaltijden verwerkt worden.
Koken met chips is dus een super creatieve manier om gerechten een extra smaakdimensie te geven. Ze kunnen worden gebruikt als smaakmaker, korst of topping om gerechten een krokante textuur en hartige smaak te geven. Een slimme én lekkere manier om chips te gebruiken is als paneerlaag. Door bijvoorbeeld kip of vis in verkruimelde chips te rollen voordat je het bakt of frituurt, creëer je een krokante korst met extra smaak. Afhankelijk van de soort chips die je kiest (zout, paprika, of barbecuechips bijvoorbeeld) kan je dan ook nog specifieke smaak toevoegen aan het gerecht.
Chips kunnen ook dienen als topping voor ovenschotels of salades. Een keer iets anders dan croutons! Ze kunnen ook zorgen voor een knapperig contrast met zachtere ingrediënten, zoals bij een macaroni en kaas gerecht.
Helemaal mooi is dat chips gebruiken in recepten ook een duurzame manier is om restjes te gebruiken (die kruimels onderin de zak wil toch vaak niemand…) en iets nieuws en onverwachts te maken.
Smaakt bovenstaande naar meer? Wij tippen een aantal gerechtjes met chips in de hoofdrol die jij en je vrienden niet willen missen!
Chips met Indonesische twist
Dit gerechtje doet het super goed op een feestje. Maak dus vooral genoeg!
Hoofdingrediënten
- 70 g Lay’s naturel chips
- 50 g Atjar Tjampoer
- 15 g gehakte pinda’s
- 15 g augurkenmayonaise
Augurkenmayonaise
- 200 g vegan mayonaise
- 20 g augurkensap
- 20 g vegan cream cheese
– Zet alle ingrediënten klaar in verschillende bakjes
– Start met het maken van de augurkenmayonaise (voeg alle ingrediënten toe aan een maatbeker en mix samen tot een mooie augurkenmayonaise)
– Leg de chips op een bord en garneer met de augurkenmayonaise. Top af met Atjar Tjampoer en de fijngehakte pinda’s.
Wil je nog een extra bite neerzetten én heb je augurken over? Maak dan ook nog een schaaltje gefrituurd augurken met een krokant jasje. Breng bloem in een bord op smaak met peper, zout, knoflookpoeder en groene currypoeder. Kluts in een ander bord het ei, augurken door beide borden halen en frituren maar!
Kapsalon Klapper
Dé hype van een tijdje geleden, maar dan in een ‘nieuw’ jasje. Met de Kapsalon Klapper weet je zeker dat je indruk gaat maken.
Hoofdingrediënten
- 70 g Lay’s naturel chips
- 70 g kip shoarma (of vegan shoarma)
- 35 g Goudse kaas (geraspt)
- 5 g sambal
- 5 g gebakken uitjes
Ingrediënten rauwkost met knoflooksaus
- 40 g komkommer
- 40 g tomaat
- 40 g ijsbergsla
- 100 g knoflooksaus
Ingrediënten Goudse kaassaus
- 500 ml melk
- 50 g ui
- 1 kruidnagel
- ½ laurierblad
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 200 g Goudse kaas
- Een snufje zout
- Een snufje zwarte peper
Voorbereiding
- Snij de tomaat en komkommer in blokjes en snij de ijsbergsla in dunne reepjes.
- Verwarm een koekenpan op het fornuis, voeg één eetlepel olie toe en bak de shoarma totdat deze gaar is. Zet de shoarma vervolgens apart.
Rauwkost met knoflooksaus
- Doe de gesneden komkommer, tomaat en ijsbergsla in een kom
- Meng de groenten met de knoflooksaus voor een frisse salsa.
Goudse kaassaus
- Plaats een middelgrote pan op het fornuis en voeg de melk, ui, kruidnagel, het snufje zout en laurierblad toe.
- Breng dit aan de kook en haal het van het vuur zodra het kookt. Laat het mengsel 30 minuten trekken.
- Smelt in een aparte pan de boter en voeg dan de bloem toe, meng tot een geheel en laat 5 minuten op laag vuur koken. Roer regelmatig.
- Voeg de melk langzaam toe aan het boter- en bloemmengsel, terwijl je blijft roeren.
- Herhaal dit totdat alle melk is toegevoegd en je een gladde saus hebt.
- Laat 6 minuten sudderen en voeg dan de kaas toe. Meng alles goed tot een gladde saus en haal de saus van het vuur. Maak af met de zwarte peper.
Hoe maak je het af?
Plaats de naturel chips op een bord en voeg het rauwkost mengsel met de knoflooksaus en de shoarma toe. Verdeel de kaassaus erover en top af met verse sambal en gebakken uitjes.
Bon appetit!