Misschien dat de naam Cappadocië niet meteen een belletje doet rinkelen, maar de foto’s van de vele luchtballonnen die tijdens zonsopgang boven een surreëel landschap zweven, ken je zeker!
Een luchtballonvaart is natuurlijk een droom, maar ook afhankelijk van het weer en de perfecte condities. Elke dag wordt er door een officieel orgaan bepaald of de vlucht van de volgende ochtend doorgang krijgt. De grootste kans op vluchten heb je in juli en augustus, maar toen wij de regio bezochten hadden we helaas pech en werden alle vluchten geannuleerd. Hou hier dus rekening mee wanneer je boekt! De vluchten zijn niet goedkoop – prijzen schommelen afhankelijk van het seizoen tussen de 200 en 300 euro. Het beste is om online of via je hotel een reservering te maken en pas te betalen wanneer zeker is dat de vlucht doorgaat. Zo voorkom je teleurstellingen en grote reserveringen op je creditcard.
Gelukkig is er in Cappadocië nog veel meer te doen dan enkel de ballonvaart!
De regio is overzichtelijk en bevindt zich grofweg in de driehoek tussen de dorpjes Avanos, Ürgüp en Uçhisar waar je onder andere op het hoogste punt van de regio Uçhisar Castle kan vinden.
Surrealistisch landschap
Het iconische landschap is ontstaan door de opbouw van het vulkanische gesteente en jarenlange erosie. Wat zorgt voor de kenmerkende cilinder vorige rotspartijen die doen denken aan fallus symbolen. Naast dat dit gebied erg populair is bij stellen en honeymooners is dit de grootste reden dat er verschillende zogenaamde “Love Valley’s” in Cappadocië te vinden zijn ;)
Andere bekende valleien zijn de Pigeon Valley waar – je raadt het al – het stikt van de duiven en het Zelve Open Air Museum waar je letterlijk door, over en naast het surrealistische landschap kan lopen. Prachtige foto momentjes gegarandeerd!
Het sprookjesachtige landschap kan je op vele diverse manieren beleven. Zo kan je er verschillende wandelroutes vinden, paardrijden, of met je eigen auto de omgeving verkennen, maar er worden ook verschillende tours aangeboden; van quad rijden tot een ritje in een cabrio. Wij boekten een Land Rover safari bij Cappadox Tours en verkenden verschillende valleien tijdens een enerverende rit met een 4×4.
De Jeeps brengen je op plekken waar je normaliter minder snel komt, wat zorgt voor de meest indrukwekkende uitzichten. Onze gids schonk zelfs een glaasje bubbels tijdens de zonsondergang met prachtige uitzichten over de vallei. Ook was hij naast een goede chauffeur ook nog eens een fanatiek amateur fotograaf wat hilarische momenten en prachtige cliché “op vakantie in Turkije” kiekjes opleverde.
Ondergrondse grot netwerken
Wat het landschap nog meer zo bijzonder maakt zijn de vele grotwoningen, grotkerken en volledige ondergrondse steden die je tegenkomt in het landschap of kan bezoeken in de verschillende open air musea.
In het Göreme Open Air Museum wandel je door de zelf uitgehouwde leefvertrekken en kerken van een oude kloostergemeenschap. De oudst gevonden kerk stamt uit de 1e eeuw na Chr.! Je betaalt entree voor het park en nog eens een extra toegangsprijs voor enkele van de meest bijzondere en rijk gedecoreerde kerken. Super interessant en bizar om je te bedenken hoe mensen toen leefden!
Maar nog bizarder zijn de ingenieuze ondergrondse grot netwerken die zijn gevonden in deze streek. Hier zochten mensen toevlucht tijdens oorlog en gevaar. Dit waren dus tijdelijke schuilplekken, waar mensen soms wel tot maanden onder de grond overleefden. De aller eerste ondergrondse steden stammen uit 2000 voor Chr. Wij bezochten Özkonak; een Underground City die in de jaren ‘70 gevonden werd door de lokale Imam Latif die nu na zijn pensioen nog steeds een souvenir shop naast het museum runt. Hij schreef meerdere boeken over de ondergrondse grot stelsels en Cappadocië en drinkt maar al te graag een glaasje appelthee met je.
Tegenwoordig leven mensen niet meer in de grotten maar worden ze vooral gebruikt door luxe hotels die er bijzondere high-end verblijven in hebben gemaakt. Wij overnachten in het prachtige Utopia Cave Hotel in Uçhisar wat de perfecte uitvalsbasis was om veel van de omgeving te zien.
Keramische kunst
Door de regio loopt de Kizil Irmak rivier die zorgt voor zeer vruchtbare grond en aanvoer van klei. Hierdoor kent de regio een rijke keramiek traditie. Uniek aan de keramiek uit Cappadocië is dat er kwarts door de klei gemengd wordt, wat de uiteindelijke producten extra sterk en duurzaam maakt. Bij Kybelle Boutique Ceramics kan je zien hoe dit ambacht wordt beoefend, de mooiste keramische kunstwerken bewonderen en kopen of zelf een poging wagen in een workshop op een traditionele, nog met de voet aangedreven draaischijf.
In het dorpje Uçhisar stuitte ik op het atelier van kunstenares Naile die traditionele Ebru kunst maakt. Ebru kunst kenmerkt zich door de prachtige en rijk gekleurde marmer structuren. Niet gek dat het is uitgeroepen tot Turks Cultureel Erfgoed. Naile is een geweldig leuke vrouw en maakt alle benodigdheden zelf. Ze gebruikt enkel natuurlijke materialen zoals cactus sap voor de basis gel waarin de kleuren worden gemengd en rozen stelen en paardenhaar voor de penselen. In Naile’s Art Gallery kan je workshops volgen, kunstwerken, marmer papier en beschilderde zijden sjaals kopen en als je geluk hebt krijg je zelfs spontaan een demonstratie van haar!
Gastronomie
Naast jezelf onderdompelen in natuur, cultuur en kunst, kun je in Cappadocië ook nog eens heerlijk eten, drinken en genieten! Voorgerechten komen in Turkije vaak in mezze stijl; verschillende kleine koude en warme gerechtjes waardoor je veel verschillende smaken kan proeven. Wanneer je met een groep bent is het leuk een tafel vol mezzes te bestellen en heb je vaak geen hoofdgerecht meer nodig! Er wordt veel gewerkt met groenten en yoghurt, wat het eten licht verteerbaar en geschikt voor vegetariërs maakt.
Een favoriet adresje is Ziggy’s. Een charmant restaurant gerund door het echtpaar Ali & Didem waar met liefde wordt gekookt. Het pand is half opgetrokken uit een rotswand en heeft een heerlijk dakterras waar je prachtig zit en je vingers kan aflikken bij de vele heerlijke verse mezzes die je hier geserveerd krijgt.
Iets moderner en kosmopolitischer is Millocal, waar je naast heerlijk eten ook goede cocktails kan drinken en de avond voorbij vliegt tussen de goedgeklede locals.
Wil je echt even uitpakken of heb je wat te vieren? Ga dan vooral eten bij Revithia! Dit is het restaurant van het poepie chique Kayakapi hotel dat hoog tegen een rotswand aangeplakt zit wat zorgt voor een fenomenaal uitzicht. Je eet hier een fixed menu van 8 gangen met bijpassende wijnen uit de regio voor ongeveer €100,-. Het restaurant heeft een duurzame missie om de vergeten Cappadocische keuken te herintroduceren. En maakt dan ook enkel gebruik van lokale producten en recepten uit de regio. Er is ook een vegan menu!
Wijnland Turkije
Wat veel mensen niet weten is dat Turkije een echt wijnland is en door het hele land druiven groeien en wijn wordt gemaakt. Zo ook in Cappadocië! Een wijn die je zeker moet proeven en ook vaak terug ziet op restaurant menu’s is er een gemaakt van de witte Emir druif. Deze druif komt al meer dan 5000 jaar voor in deze streek.
Wil je meer leren over de lokale wijncultuur en productie? Boek dan een proeverij bij Gulor Wine! Dit bedrijf wordt sinds 1919 gerund door twee vrouwen en levert wijn aan toprestaurants over de hele wereld.
TIP: Lees ook onze Travel Guide: 24 uur in Istanbul!