Het is goed om bij bepaalde maandelijkse uitgaven je vraagtekens te zetten. Vraag je je bijvoorbeeld af of een rechtsbijstandverzekering wel echt nodig is? Zeker als je nog nooit in een juridische situatie terecht bent gekomen, lijkt het misschien overbodig om maandelijks te betalen voor iets wat je (hopelijk) nooit zult gebruiken. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?
Een rechtsbijstandverzekering biedt dekking bij juridische conflicten in verschillende situaties. Denk aan conflicten over een aankoop, een conflict op de werkvloer of een conflict dat is ontstaan in het verkeer.
Afhankelijk van de verzekering kun je kiezen uit verschillende pakketten of modules die specifiek zijn afgestemd op jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld geen auto? Dan is de module ‘Verkeer’ waarschijnlijk overbodig. Vaak kun je een rechtsbijstandverzekering dus passend maken voor jouw leven. Echter, het is goed om te weten dat terwijl je bij sommige verzekeraars zelf kunt kiezen welke dekking je wilt, anderen alleen werken met vooraf samengestelde pakketten.
Waarom zou je het overwegen?
Stel je voor, je hebt een conflict met je werkgever of je krijgt problemen met de verkoper van een product. Escaleert het conflict, dan kunnen zonder rechtsbijstandverzekering de kosten voor juridische hulp flink oplopen. Advocaten zijn duur en zelfs als je een goede zaak hebt, moet je toch betalen voor hulp.
Een rechtsbijstandverzekering kan in zulke gevallen veel financiële zorgen van je wegnemen. Let alleen wel op: bij veel verzekeringen geldt een eigen risico en soms ook een wachttijd voordat je aanspraak kunt maken op de dekking van je verzekering. Voor situaties waarin je direct hulp nodig hebt, kun je terecht bij een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd.
Alternatieven
Het is goed om te weten dat een rechtsbijstandverzekering niet verplicht is. Als je inkomen laag is, kun je soms ook gebruikmaken van gesubsidieerde rechtsbijstand, bijvoorbeeld via een pro Deo advocaat. Dit kan een uitkomst zijn voor bijvoorbeeld studenten of mensen met een beperkt budget. Als je boven de inkomensgrens zit, moet je alle kosten wel zelf dragen als je geen verzekering hebt. Daarom kan het in zo’n geval verstandig zijn om een verzekering af te sluiten.
Dus, wel of niet doen?
Of je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Heb je een vast inkomen, of zijn er omstandigheden waarin je denkt juridische hulp nodig te hebben? Dan kan een verzekering een goede keuze zijn. Ben je echter bereid het risico te nemen en denk je dat je de kosten zelf kunt dragen als het erop aankomt, dan kun je overwegen om het niet te doen. De keuze is uiteindelijk aan jou!
Illustratie header via iStock, credits: Nuthawut Somsuk