Van Gogh Museum Amsterdam opent speciale tentoonstelling ‘No Filter?’ mét een feestje

by Emma

Wat hebben Vincent van Gogh en mensen die gebruik maken van sociale media met elkaar gemeen? Niet zo veel, denk je misschien eerst. Maar de nieuwste tentoonstelling ‘No Filter?’ in het Van Gogh Museum Amsterdam toont juist de gelijkenissen. En dat gebeurt met veel kleur, spiegels én een feestje.

Wie denkt dat musea alleen ruimte maken om in stilte naar kunst te staren, die heeft het mis. Tegenwoordig zijn er veel meer manieren om het museum te beleven. Zo kan je tijdens Vincent op Vrijdag het museum van de beroemde kunstenaar ook ’s avonds betreden voor een bijzondere avond. Denk aan (live!) muziek, heerlijke cocktails, spelletjes en workshops. Het doel? Kunst toegankelijk maken voor een breder publiek én verbinden met nu. Wij gingen langs bij de nieuwste tentoonstelling ‘No Filter?’, gemaakt door de Beeldbrekers, een team van jonge studenten en professionals die het museum inclusiever maken. Centraal staan de vragen: Hoe zie jij jezelf? En hoe wil jij dat anderen jou zien? Zit daar een verschil in, of niet? En hoe veranderen sociale media dat beeld? 

Omringt door citaten

Waar je normaliter witte, steriele muren verwacht, word je in de zalen van ‘No Filter?’ begroet door verschillende kleuren blauw en projecties van citaten uit de brieven van de schilder. ‘Ik voel een kracht in mij die ik ontwikkelen moet, een vuur dat ik niet mag uitdoven maar moet aanwakkeren’, bijvoorbeeld. Of: ‘Als ik zeg dat ik een boerenschilder ben, dat is werkelijk zo, ik voel mij thuis daar.’ Het creëert direct een intieme sfeer die uitnodigt tot reflectie.

Lees ook:  Je DJ-droom uit laten komen? Tips & tricks.

Over de inrichting van de ruimtes is tot in de laatste details nagedacht. Aan de ene zijde krijgen we werken te zien die iets zeggen over hoe Van Gogh zich van binnen voelde. Aan de andere zijde zien we vooral hoe hij zichzelf wilde presenteren naar buiten. Zo staat een schilderij van een rustige bloemenweide voor de rust die hij opzocht toen hij zelf worstelde met zijn mentale gezondheid. En een werk geïnspireerd op de Japanse schilderkunst toont dan weer hoe vooruitstrevend hij was voor zijn tijd.

Tijd voor reflectie

Nadat je door Van Gogh meegenomen wordt langs zijn gevoelswerelden, word je als bezoeker uitgenodigd om zelf te reflecteren. Letterlijk, want overal in de zaal staan spiegels. In een hoekje mochten wij op zo’n spiegel neerpennen hoe wij ons voelden. Dan kom je erachter dat dat toch best intimiderend is, en dat er heel wat durf zit achter Van Goghs expressie.

De tentoonstelling bewijst dat kunst in het algemeen en Van Gogh in het bijzonder ons nog steeds veel te leren heeft. Zelf mee reflecteren? ‘No Filter?’ is te zien t/m 22 september 2024. En vergeet dan ook niet om gelijk tickets te boeken voor de volgende Vincent op Vrijdag, dat plaats vindt op 27 september 2024 en een heus feest belooft te worden.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy