Van Excel naar efficiëntie met calculatieprogramma’s

by Redactie

Nauwkeurigheid is cruciaal in de bouw. Van materiaalbehoeften tot aan het inschatten van arbeidskosten; elke fase van een bouwproject vereist precisie. Veel bouwbedrijven gebruiken nog steeds Excel voor deze calculaties. Toch heeft Excel een aantal grote beperkingen bij complexe bouwprojecten. Je ontdekt hier wat een calculatieprogramma tot een goed alternatief maakt.

De beperkingen van Excel voor bouwcalculaties

Excel is wereldwijd een geliefde tool om grote hoeveelheden data mee te verwerken. Hoewel het een gebruiksvriendelijke interface heeft en wereldwijd ondersteund wordt, kleven er ook een aantal grote nadelen aan voor complexe calculaties in de bouw. We bespreken de belangrijkste beperkingen.

Complex

Excel werkt op formules die je in de praktijk vooral handmatig moet invoeren of verwerken. Werken met een groot aantal complexe formules is in de praktijk vaak foutgevoelig. Het resulteert soms in onnauwkeurige kostenramingen en budgetoverschrijdingen.

Niet specifiek afgestemd op bouwcalculaties

Excel is een algemeen dataverwerkingsprogramma met vele functies. Toch zijn deze functies niet specifiek ontwikkeld voor bouwcalculaties. Denk hierbij aan specifieke materiaaldatabases, prijsupdates of projectmanagementtools. Je kunt hiervoor specifieke formules ontwikkelen. Toch blijf je in de praktijk werken vanuit meerdere spreadsheets. Informatie integreren kan dan tijdrovend en foutgevoelig zijn. 

Tijdsintensief

Veel handelingen moet je in de praktijk nog steeds handmatig verwerken in Excel. Zeker met grote projecten komen daar veel variabelen bij kijken. Dit kost tijd en leidt tot veel tussenstappen, ook wanneer je bijvoorbeeld snel een analyse wilt uitdraaien. 

De voordelen van calculatieprogramma’s

Een calculatieprogramma voor de bouw heeft verschillende voordelen ten opzichte van Excel. Zo zijn deze programma’s speciaal op maat ontwikkeld voor uitdagende bouwcalculaties. We noemen de drie belangrijkste voordelen.

Lees ook:  Wat geef je aan je collega's of werknemers? Vind hier de beste cadeaus!

Nauwkeurig en betrouwbaar

Automatische berekeningen en ingebouwde controles verminderen het risico op fouten. Kostenramingen zijn dus nauwkeuriger. Dit geeft niet alleen gemoedsrust, het verbetert ook samenwerkingen omdat budgetten en tijdlijnen realistischer zijn. 

Efficiënter

Waar Excel in de praktijk complex is door handmatige invoer, bespaar je met een calculatieprogramma juist veel tijd dankzij automatische processen. Dit omvat alles van materiaalcalculaties tot arbeidskosten. Je kunt sneller offertes maken en projecten starten, zonder te wachten op handmatige updates en verificatie. 

Brede functionaliteiten

Calculatieprogramma’s hebben alle functies voor effectief projectbeheer. Van real-time prijsupdates, geïntegreerde projectmanagementtools tot aan materiaaldatabases. Je hebt altijd toegang tot de meest actuele informatie en neemt goed geïnformeerde beslissingen. 

Hoe kies je het juiste calculatieprogramma?

Wanneer je geïnteresseerd bent in een calculatieprogramma voor je bouwprojecten ontdek je dat er een ruime keuze is aan tools. Wat is voor jouw organisatie dan de beste keuze? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden in je overweging.

Vergelijk de functionaliteiten

Uiteindelijk zijn de functionaliteiten het belangrijkst in je keuze. Zo wil je ervan verzekerd zijn dat het calculatieprogramma voorziet in je vragen. Ook wil je flexibel zijn in het gebruik ervan. Denk aan de mogelijkheid om te integreren met bestaande tools. Of de beschikbaarheid op mobiele devices. Stel eerst voor jezelf op welk type calculaties het meest voorkomen en onderzoek daarna of de functies van het calculatieprogramma hierop aansluiten. 

Vergelijk de kosten

Houd bij het vergelijken van de tarieven rekening met eventuele verborgen kosten. Zo kunnen sommige aanvullende modules de prijs drastisch verhogen. Laat daarom zo vroeg mogelijk een offerte opmaken, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. 

Lees ook:  Films waar je iets van opsteekt: de beste en meest aangrijpende documentaires die je móet zien

Vergelijk de gebruiksvriendelijkheid

Tot slot is gebruiksvriendelijkheid belangrijk. Complexe programma’s zijn lastiger te implementeren. Ook blijven sommige functies soms onbenut. Het loont daarom om gebruik te maken van gratis proefperiodes om te achterhalen welke interface het beste bevalt.  

Probeer vandaag nog een calculatieprogramma uit

De implementatie van een calculatieprogramma maakt je bouwprojecten efficiënter en nauwkeuriger. Zo bespaar je niet alleen tijd, je verlaagt ook je kosten tijdens projecten. Probeer verschillende mogelijkheden en vind jouw perfecte calculatieprogramma.

Illustratie header via iStock, credits: drogatnev

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy