Een biologische bloemen verjaardag bij The Unbound in Amsterdam

by Imke

Hoewel biologische teelt arbeidsintensiever en dus duurder is, hebben steeds meer consumenten dat er voor over. Een mooie en goede ontwikkeling natuurlijk. Niet gek dat steeds meer merken en bedrijven dus ook overstappen op (deels) biologische teelt. Zo ook online bloemist Bloomon. Afgelopen maand stonden ze stil bij de vijfde “verjaardag” van het 100% biologische boeket dat je, mét keurmerk, kan kopen in hun shop.

Het biologische boeket van Bloomon is gevuld met de mooiste veld- en korenbloemen van Nederlandse bodem. Nice to know: biologische bloemen worden in de volle grond en op natuurlijke wijze geteeld, zonder gebruik van chemische middelen. Bij The Unbound in Amsterdam (een prachtig eco boutique hotel) kregen we in een ontzettend interessante talk te horen hoe dat biologisch telen precies in zijn werk gaat. EN er stond ook een kennismaking met The Pollinators op ons te wachten, de stichting waar Bloomon mee samenwerkt voor het 100% biologische boeket. 

Een biologische bloemen verjaardag bij The Unbound in Amsterdam

Biologisch telen

Biologisch gecertificeerde kweker Marjolein Oltheten is een van de kwekers die de Bio-bos van biologische bloemen voorziet. In The Unbound vertelde ze ons over haar akker die ligt achter de Walcherse duinen in Zeeland. Die akker is onderdeel van Loverendale Ter Linde, een gemengd biologisch-dynamisch bedrijf met akkerbouw, fruitteelt en een veehouderij. Afgelopen jaar was het eerste jaar dat ze ook biologische snijbloemen gingen telen. Wat aardig wat voeten in de aarde heeft; al sinds de winter zijn ze bezig met de voorbereiding van de akker. Van het ontwerpen van het perceel tot het planten van de zaadjes. Omdat de lente koud was, is het nu lastig te zeggen wanneer welke bloemen precies van het land gehaald kunnen worden. Leukste is om daarom het logboek van Marjolein te volgen, daarin kan je lezen en zien hoe het hele proces van het bio-boeket vergaat. Zeker een aanrader!

Marjolein Oltheten aan het woord

Marjolein Oltheten aan het woord

Bloementeelt bij de bio teler

Bloementeelt bij de bio teler

Keurmerk

Wat het bio boeket zo bijzonder maakt is het keurmerk dat het draagt (SKAL-gecertificeerd). Biologische bloemen zijn sterk afhankelijk van het weer en de natuur. Hierdoor is het aanbod van biologische bloemen van Nederlandse bodem nog beperkt. Het grondoppervlak voor biologische bloemen in Nederland is nog maar een heel klein gedeelte van het totale oppervlak dat wordt gebruikt voor de bloementeelt. Het 100% biologische boeket is dus een echte limited edition en daarmee een bijzonder cadeau van de natuur.

Lees ook:  Duurzamer leven? Met deze veranderingen maak jij verschil!

The Pollinators

Speciaal voor deze bos werkten Bloomon ook samen met The Pollinators. The Pollinators zetten zich in voor het welzijn van bestuivende insecten. Iets wat hard nodig is want in ons landschap hebben bestuivers zoals wilde bijen, hommels en vlinders het zwaar. Juist deze kleine insecten zijn zo belangrijk voor gezonde ecosystemen. Van elke aankoop van de 100% biologische bos doneert Bloomon dan ook € 2,- aan The Pollinators. Tijdens het event bij The Unbound werd een en ander ook nog extra luister bijgezet door het officieel openen van een bijenaltaar. Daarnaast mochten de aanwezigen ook nog een eigen bijenhotelletje maken. Iets wat super easy blijkt te zijn overigens, als je er maar even de tijd voor vrij maakt.

Bijenaltaar in the making

Bijenaltaar in the making

Met bijenhotel onder de arm en heel veel nieuwe input in het hoofd gingen we huiswaarts. Hopende dat de biologische teelt de aankomende jaren een mooie vlucht gaat nemen….

Selfmade bijenhotel

Selfmade bijenhotel

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy