Travel guide: groen in én om Mechelen

by Sella Molenaar

Mechelen is een historische parel waar je over de middeleeuwse kerken en adellijke paleizen struikelt. Veel oude gebouwen hebben recent een make over gehad en stralen als nooit te voren. Met als klapstuk de compleet gerenoveerde en vernieuwde Wintertuin net buiten de stad. Een mooie gelegenheid om deze Belgische favoriet weer eens te bezoeken en vooral ook al het groen in en om de stad niet over te slaan. Wij namen een directe NS international trein richting het zuiden. En verzamelden de leukste, duurzaamste en mooiste groene plekjes voor je volgende citytrip naar Mechelen!

Geen betere manier dan een stad en de groene omgeving te verkennen dan per fiets! Flanders Finest Fietsroutes zijn ideaal om de Vlaamse natuur, gastronomie en erfgoed op de fiets te verkennen. Wij huurde een elektrische fiets via fiets atelier en fietsen het rondje Mechelen – Boom (58 km). Die route leidde ons dwars door de groene gordel rond Mechelen, langs vele brouwerijen en het prachtige Vrijbroekpark. 

Route vol Art Nouveau, interactiviteit en bier

Ook leuk om te fiets (of per bus of auto) te bezoeken is het voormalig internationaal meisjespensionaat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Hier vind je het Ursulinen klooster en de gerestaureerde Wintertuin. Een plek vol Art Nouveau architectuur, glas in lood koepels, marmeren gangen en grandeur! De interactieve audioguide leidt je langs alle indrukwekkende hoogtepunten van het historische gebouwencomplex uit 1900. En vertelt je een geschiedenis waarin educatie, kunst en emancipatie hand in hand gaan. De ene ruimte is nog mooier dan de andere, dus laat je vooral verwonderen door alle pracht en praal. 

Wintertuin - Groen Mechelen

Ursulinen Klooster

Op je weg terug naar de stad kan je stoppen bij De Batteliek voor een hapje en vooral een drankje in een voormalige kerk. Deze microbrouwerij, microstokerij en limonaderij zijn een initiatief van lokale ondernemer Charles Leclef. Hij is ook eigenaar van de beroemde Mechelse bierbrouwerij Het Anker (bekend van de Gouden Carolus!). Dit extravagante kleine broertje experimenteert er lustig op los en dat proef je zeker terug! 

Batteliek

Microbrouwerij De Batteliek

Groen in de stad

Maar ook in de stad is er genoeg moois te ontdekken! 

Lees ook:  24 uur in Rotterdam

De gemeente Mechelen heeft bepaald dat élke inwoner van de stad maximaal 300 meter van groen mag wonen. Dit zorgt voor veel mooi aangelegde groenvoorzieningen, verborgen tuinen en prachtige openbare parken. Wij maakten een rondwandeling met gids langs de groenste plekjes van Mechelen!

Hof van Busleyden is het oudste Renaissancegebouw van de stad. Het herbergt een prachtig museum waar je de verrassende Bourgondische geschiedenis van Mechelen kan ontdekken. Rondom het museum liggen drie nieuw aangelegde tuinen die het gehele jaar door gratis te bezoeken zijn. Haal een koffie in het net geopende museum café ‘t Schipke en geniet van de bloeiende tuin. 

De aartsbisschop van de rooms katholieke kerk huist in Mechelen en was zo’n fan van het gemeentelijk plan dat hij zijn eigen privé tuin openbaar maakte. Op woensdagmiddag en in het weekend is de stiltetuin van het aartsbisschoppelijk paleis vrij toegankelijk. Met de nadruk op stilte, is deze kleine oase vlak onder de sint-Romboutstoren de perfecte plek om even tot rust te komen. 

Tuin_van_de_aartsbisschop___stilte_tuin

Goed toeven in de stiltetuin

Je kan de Sint-Romboutstoren ook beklimmen! Vanaf de Skywalk op 97 meter (en 583 streden!) hoogte heb je een fenomenaal uitzicht over Mechelen en kan je de vele parken in en rondom Mechelen en zelfs Brussel zien liggen!

Nog een leuke manier om van het groen in de stad te genieten is vanaf het water. Met rederij Malinska vaar je met een elektrische fluisterboot over de Mechelse binnenrivier de Binnendijle. Je komt onder andere langs stadspark de Kruidtuin en vaar je onder de oude Mechelse vesting door natuurreservaat de Mechelse broek in. 

Groen Mechelen

Zicht op de Binnendijle

Van al dat fietsen, varen en klimmen krijg je trek! Dit zijn de plekken in Mechelen waar je in het groen en met respect voor de natuur wat kan eten en drinken:

Lees ook:  Nog op zoek naar een vakantieplan? Dit zijn de meest adembenemende treinreizen door Europa

Lunchen doe je bij Het Bestek; een gezellig lunchrestaurant dat wordt gerund door een vlotte, jonge chef. Verse- en seizoensgebonden gerechten worden geserveerd in een rap wisselend menu waarin groenten de boventoon voeren. De vrouw van de chef is de eigenaresse van de leuke koffie en planten zaak Stek (be-stek, got it?) een eindje verderop. 

Het_bestek

Eten bij het Bestek

Kato Gateaux is een gezellig lunch cafe op de sfeervolle Korenmart met ook heel veel lekkere taartjes die gelooft in een plantaardige toekomst! Het gehele interieur is tweedehands, producten komen van lokale leveranciers en de koffie wordt standaard met plantaardige melk gemaakt, top! 

Funky Jungle is hét vegan restaurant van Mechelen waar je kleurrijke, gezonde en vooral lekkere gerechten op de kaart vindt. De zaak wordt gerund door ontzettend lieve mensen die hun hele hart en ziel in het eten stoppen, en dat proef je! Het interieur is basic, maar bij goed weer kan je heerlijk buiten op het terras zitten aan de voet van de Sint Romboutstoren. 

Via Visit Mechelen ontdek je nog veel meer groene Mechelen tips en kan je ook entree tickets, boottochten en stadsgidsen boeken. En good to know: Mechelen is gemakkelijk en comfortabel bereikbaar met de trein: https://www.nsinternational.com/nl/belgie/trein-mechelen

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy