Travel: de schoonheid van Slovenië. Must-visits, food tips en meer!

by Redactie

Slovenië kent een rijke en complexe geschiedenis. Het gebied werd in de oudheid bewoond door Illyriërs en Kelten, en later door de Romeinen, die steden zoals Emona (het huidige Ljubljana) stichtten. Gedurende vele eeuwen viel Slovenië onder Habsburgse heerschappij, wat de regio sterk beïnvloedde op cultureel en politiek gebied. Na de Eerste Wereldoorlog werd Slovenië onderdeel van het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, later Joegoslavië. Na de Tweede Wereldoorlog bleef Slovenië binnen het communistische Joegoslavië. In 1991 verklaarde Slovenië zich onafhankelijk, wat leidde tot een korte, maar succesvolle oorlog voor onafhankelijkheid. Sindsdien heeft Slovenië zich ontwikkeld tot een stabiele democratie en trad het in 2004 toe tot zowel de NAVO als de Europese Unie.

Het land kent niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook heel veel natuurschoon, cultuur en gastronomie. Of je nu houdt van adembenemende landschappen, historische stadjes of culinaire ontdekkingen, in Slovenië kom je zeker aan je trekken. Daarom vijf tips voor spots die je echt moet bezoeken tijdens je vakantie hier, waarbij ook de smaakpapillen niet worden vergeten!

1. Meer van Bled

Het Meer van Bled is zonder twijfel een van de meest iconische bezienswaardigheden van Slovenië. Dit schilderachtige meer, omgeven door bergen en bossen, heeft in het midden een klein eiland (zie foto) met de Maria Hemelvaartskerk. Je kunt het eiland bereiken met een traditionele “pletna” boot. Beklim de 99 trappen naar de kerk voor een prachtig uitzicht over het meer en de omliggende Alpen. Vergeet niet om een stuk van de beroemde Bled cream cake (kremšnita) te proeven in een van de lokale cafés.

Lees ook:  Bergbeklimmen? Deze bergen ín Europa horen op je bucketlist!

2. Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, is een charmante stad vol cultuur en historie. Wandel door de oude binnenstad met de vele barokke gebouwen en geniet van een drankje aan de oevers van de Ljubljanica-rivier. Bezoek het kasteel van Ljubljana voor een panoramisch uitzicht over de stad. De stad heeft een levendige culinaire scene met heel veel restaurants die traditionele Sloveense gerechten serveren, zoals “kranjska klobasa” (Kranjska worst) en “žlikrofi” (dumplings).

3. Postojna-grot en Predjama-kasteel

De Postojna-grot is een van de grootste grottenstelsels van Europa en een absolute must-see. Maak een treinrit door de indrukwekkende ondergrondse gangen en bewonder de stalactieten en stalagmieten. Vlakbij ligt het Predjama-kasteel, dat spectaculair tegen een klif is gebouwd. Dit middeleeuwse kasteel is doordrenkt van legendes en biedt een prachtige kijk op het leven in de middeleeuwen.

4. Triglav Nationaal Park

Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan het Triglav Nationaal Park een absolute aanrader. Dit park, genoemd naar de hoogste berg van Slovenië, de Triglav, biedt tal van wandel- en fietspaden door ongerepte natuur. De Soča-rivier, met zijn smaragdgroene water, is perfect voor wildwaterraften en kajakken. Vergeet vooral niet te genietten van de frisse berglucht en de adembenemende uitzichten op de Alpen.

5. Piran

Piran is een pittoresk kustplaatsje aan de Adriatische Zee en bekend om de Venetiaanse architectuur en smalle straatjes. Bezoek het Tartini-plein, vernoemd naar de beroemde violist Giuseppe Tartini, en beklim de Sint-Joriskerk voor een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Piran is ook beroemd om het zeezout, dat je kunt proeven in diverse lokale gerechten. Tip: probeer eens “branzino” (zeebaars) of “fritto misto” (gevarieerde zeevruchten) in een van de visrestaurants aan de kust.

Lees ook:  De beste whisky wereldsteden die elke liefhebber op z’n bucketlist moet hebben staan

FOOD

Slovenië heeft een super rijke culinaire traditie die beïnvloed is door de keukens van Italië, Oostenrijk en Hongarije. Je snapt dat dat een heerlijke mix oplevert. Enkele gerechten die je zeker niet mag missen zijn:

– Štruklji: gevulde deegrollen die zowel hartig als zoet kunnen zijn. De versie met walnoten of kaas is niet te versmaden!

– Potica: een traditionele Sloveense cake gevuld met walnoten, rozijnen of maanzaad, vaak geserveerd tijdens feestdagen.

– Bograč: een stoofpot van vlees, groenten en paprika, vergelijkbaar met de Hongaarse goulash.

– Jota: een stevige soep gemaakt van zuurkool, bonen, aardappelen en worst.

– Sloveense wijn: proef vooral de lokale wijnen, zoals de witte wijnen uit de Primorska-regio of de rode wijnen uit de Podravje-regio.

 

Foto header via iStock, credits: AlbertoLoyo

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy