Review: de Kia EV9 Launch Edition GT-Line is een niet te missen auto

by Imke

Waar je niet omheen kan bij de Kia EV9? Dat is absoluut de grootte. Want deze auto over het hoofd zien is eigenlijk niet mogelijk. De Kia EV9 Launch Edition GT-Line bouwt voort op de succesvolle elektrische reeks van Kia en biedt een (ruime) optie voor zowel gezinnen als milieubewuste bestuurders. Wij namen de EV9 mee de weg op en reden onder andere door het weidse veenweide- en merenlandschap van Friesland.

Visueel aanwezig

De Kia EV9 Launch Edition GT-Line zet een nieuwe standaard in het segment van elektrische SUV’s met een design dat zowel behoorlijk futuristisch is als functioneel. Het design van de EV9 combineert scherpe lijnen en grote, krachtige proporties. Met als resultaat? Een behoorlijk indrukwekkende visuele aanwezigheid. Niet eerder kregen we online en offline zoveel reacties op een auto. En dan vooral nieuwsgierigheid naar ‘hoe ie in het echt zou zijn en rijden’.

Aan de voorzijde valt de kenmerkende ‘Digital Tiger Face’ grille direct op. Deze is overigens naadloos geïntegreerd met slanke LED-koplampen. Hierdoor krijgt de auto een futuristische uitstraling maar geeft het ook een goede zichtbaarheid op de weg. De sportief vormgegeven bumper en luchtinlaten zetten het dynamische karakter van de GT-Line nog extra aan.

Review: de Kia EV9 Launch Edition GT-Line is een niet te missen auto

Het zijprofiel van de EV9 is gestroomlijnd met verzonken deurgrepen (die naar buiten komen als de vergrendeling eraf gaat) en slanke zijspiegels. De opvallende 21-inch lichtmetalen velgen geven de auto een robuuste touch. Aan de achterzijde trekken de doorlopende LED-achterlichten de aandacht, die de breedte van de SUV benadrukken en zorgen voor een moderne look & feel. De dakspoiler draagt ook bij aan de sportieve look van de EV9.

Lees ook:  Overstappen op elektrisch rijden? 5 basistips

Kia EV9 exterieur Kia EV9 exterieur

Draaibare stoelen en een rijk infotainmentsysteem

Het interieur van de EV9 is wat je noemt ruim. Je kan gemakkelijk met gemak zes passagiers kwijt. De stoelen stralen een moderne luxe uit door het gebruik van vegan leer en gerecyclede materialen, wat zeker in lijn ligt met Kia’s ideeën wat betreft duurzaamheid. De zitplaatsen in de EV9 zijn ruim en ergonomisch ontworpen; comfortabel rijden is het dus zeker. De stoelen van de tweede rij kan je zelfs 180 graden draaien zodat je er een heuse ‘mini van’ van kan maken. Maar het is natuurlijk ook heel praktisch voor wanneer je een maxicosi wil vastmaken of als je iemand slecht ter been makkelijk de auto in en uit wilt helpen. In de EV9 zit ook nog een  panoramische zonnedak, dat extra bijdraagt aan het lichte en luchtige interieur.

Interior

Het dubbele 12,3-inch display dat zowel het digitale instrumentenpaneel als het infotainmentsysteem integreert, is ongetwijfeld een technologische hoogstandje. De interface is helder en rijk aan functies, waaronder Apple CarPlay, Android Auto en Kia’s UVO connected services. Toch kan de overvloed aan functies initieel een beetje overweldigend zijn. Het duurt even voordat je helemaal vertrouwd bent met alle instellingen en bedieningsmogelijkheden.

On the road…

De EV9 GT-Line 6z wordt aangedreven door een dual-motor setup, die een gecombineerd vermogen van 384 pk levert. Dit stelt de auto in staat om in slechts 5,3 seconden van 0 naar 100 km/u te accelereren, een bijzonder snelle prestatie voor een SUV van deze omvang. Het vierwielaandrijvingssysteem zorgt voor erg goede tractie en stabiliteit, waardoor het geschikt is voor verschillende rijomstandigheden.

Lees ook:  Review: De Mercedes EQB 250 is elegant en duurzaam op meerdere levels

Een van de opvallende kenmerken van de EV9 is het bereik. Uitgerust met een 100 kWh batterijpakket, biedt deze grande bolide een geschat bereik tot 541 kilometer op een volle lading, afhankelijk natuurlijk van de rijomstandigheden. Bovendien ondersteunt de EV9 ultrasnel laden, waardoor de batterij in slechts 20-30 minuten tot 80% kan worden opgeladen bij gebruik van een geschikte snellader.

Laden maar Laden maar

De Kia EV9 Launch Edition GT-Line zit bomvol technologieën die zowel de veiligheid als het rijplezier verbeteren. Zo is ie uitgerust met een uitgebreid pakket aan rijhulpsystemen, waaronder adaptieve cruisecontrol, rijstrookassistentie, dodehoekbewaking en een 360-graden camera. Het infotainmentsysteem is niet alleen intuïtief, maar ook rijk aan functies. Het biedt toegang tot real-time verkeersinformatie, weersvoorspellingen en de mogelijkheid om verschillende voertuigfuncties op afstand te bedienen via de Kia UVO app. 

Dashboard

De Kia EV9 Launch Edition GT-Line is een ‘wannahave’ toevoeging aan de elektrische voertuigmarkt. Bovengenoemde kenmerken zorgen ervoor dat het een aantrekkelijke optie is voor een breed scala aan kopers. Of je nu op zoek bent naar een gezinsauto, een milieuvriendelijke keuze of gewoon een high-tech SUV, de EV9 heeft voor ieder wat wils. Wel moet je houden van opvallen op de weg (want groot(s) is ie zeker) én een beetje kunnen inparkeren op ‘kleine’ parkeerplekken. Moet goedkomen, denken wij!

De Kia EV9 Launch Edition GT-Line is verkrijgbaar vanaf 67.995. De versie die wij reden kost tegen de €80.000.

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy