Mazda Colour Event: hoe de ambacht van kleur de (auto)wereld mooier maakt

by Imke

Kleur… één van de belangrijkste dingen in het leven. That is; letterlijk en figuurlijk. Zonder kleur in je leven is het immers maar saai. Dat ik vorige maand mee mocht naar de Franse Provence voor het Mazda Colour Event was dan ook een geweldige kleurrijke explosie te midden van een ontzettend regenachtige juni-maand. Tijdens het Colour Event maakten we kennis met de Mazda CX-30, bezochten we de Ochre Trail, kregen een workshop over het maken van kleur én hoorden we ook nog eens alle ins & outs van de Colour & Material designer bij Mazda.

Mazda CX-30

Hoewel kleur centraal stond tijdens deze trip, was het de Mazda CX-30 waar het uiteindelijk om ging. De compacte crossover, waar we al eerder in reden, is een fijne eyecatcher waarmee het heerlijk tuffen is door het Franse glooiende landschap. De strakke lijnen, volgens de welbekend Kodo-designfilosofie, geven de CX-30 een vloeiend karakter. Het kleurdesign speelt een cruciale rol in het benadrukken van deze ontwerpkenmerken. Niet gek dat Mazda daarom enkele nieuwe kleuren introduceert die speciaal zijn ontwikkeld om de dynamische vormen van de CX-30 te accentueren.

Mazda CX-30 Mazda CX-30

Kodo-design

Volgens Mazda is kleur een essentieel onderdeel van een vorm. Het automerk concentreert zich dan ook op het ontwikkelen van kleuren die de subtiele, maar ook dynamische oppervlakken van het Kodo-design accentueren. Zo ken je vast de kenmerkende rode kleur van veel Mazda’s? Die kleur, genaamd Soul Red Crystal, staat prachtig op alle type Mazda’s. Maar naast Soul Red Crystal ontwikkelen ze voor elk model ook specifieke kleuren.

Lees ook:  De Citroën C5 Aircross is comfortabel, strak en verrassend 

Aan kleur en vakmanschap hecht Mazda veel waarde, dat heb ik persoonlijk ook eens mogen ervaren in het Mazda European Research & Development Centre nabij Frankfurt. Niet raar dat Mazda voor deze trip ervoor koos om de Sentier des Ocres te bezoeken. Juist om zo aan ons te laten zien hoe ze uit traditioneel vakmanschap inspiratie halen voor nieuwe autokleuren. Al meer dan 300.000 jaar wordt oker als pigment gebruikt om verf van te maken. Overal ter wereld vindt men roodoker-kleurige zijn muurschilderingen in grotten. Kleuren creëren is dan ook een van de oudste ambachten ter wereld.

Ocher Trail Ocher Trail

Oker everywhere

Het prachtige, natuurlijk ontstane okerlandschap in het Luberon-gebied, waar wij waren, ontwikkelde zich in de 19e en 20e eeuw door intensieve menselijke arbeid in dagbouwmijnen en steengroeven. Eén van de laatste actieve okermijnen bevindt zich in Gargas, in het hart van het okergebergte. Nice to know: als er een sterke Mistral-wind waait, kunnen wandelaars een grote oranje wolk zien die ontstaat door bulldozers die het okerzand afgraven om het daarna te kunnen verwerken.

Roussillon

In het Okhra Ecomusée, de voormalige okerfabriek in Roussillon en daaropvolgend een workshop waarin we zélf met pigmenten aan de slag gingen, leerden we kleuren te maken. Ook kwamen we te weten hoe de visie van Alena Gersonde, Colour & Material designer bij Mazda, veen cruciale rol speelt in het tot leven brengen van Mazda’s kleuren- en designfilosofie. Want dat een kleurkeuze van een auto niet over één dag ijs gaat, daar kwamen wel achter.

Kleur workshop Kleur workshop

Kopertinten

Zelf was ik erg onder de indruk van de nieuwe kleur Melting Copper. Een kleur die zal worden toegepast op het nieuwe vlaggenschipmodel van Mazda, de midsize SUV CX-80. Zoals de naam doet vermoeden is de tint geïnspireerd op de kleur die koper heeft als het begint te smelten. Hoewel koper zelf zeker geen nieuw materiaal is, is men er bij Mazda in geslaagd om een kleur te creëren met een nieuwe aantrekkingskracht door een verleidelijke tint te combineren met een super gladde textuur.

Lees ook:  De leukste zomerspots die je bereikt met de auto

Stel je je voor: de Provence, smalle weggetjes, een koperkleurige Mazda, muziekje erbij aan. Niets meer aan doen toch? En dan natuurlijk nog een keer de Ocher Trail bezoeken, want wat een must-visit was dat!

Cappuccino

Cappuccino bij het zwembad van het werkelijk prachtige hotel Coquillade waar we tijdens de trip verbleven.

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy