Hier moet je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering

by Redactie

In Nederland is het verplicht om in het bezit te zijn van een basisverzekering. Dit zorgt ervoor dat iedereen zorg kan krijgen wanneer het nodig is. Het is dus bij wet geregeld dat je een zorgverzekering moet kiezen, maar natuurlijk is het volledig aan jou welke dat is. We hebben allemaal een ander lichaam en iedereen heeft een andere mate van zorg nodig. Daarnaast zijn er verschillende sectoren en bijpassende inkomens. Daarom bestaan er ook veel verschillende zorgverzekeringen. Zo is er altijd een zorgverzekering die bij jou past. In dit artikel geven we een paar handige tips bij het kiezen van jouw zorgverzekering.

Basis zorgverzekering

Zoals gezegd, is het in Nederland verplicht om minstens een basisverzekering af te sluiten. Met een basisverzekering ben je verzekerd tegen alle behandelingen en medicatie die onder de basisverzekering valt. Dat is een pakket dat jaarlijks kan veranderen, maar over het algemeen blijft dit pakket in grote lijnen hetzelfde. Zo ben je met een basis zorgverzekering wel verzekerd tegen bepaalde fysiotherapeutische behandelingen, maar niet tegen controles of ingrepen bij de tandarts.

Een basisverzekering is voldoende voor mensen die weinig extra zorg nodig hebben en dus voordeliger uit zijn met een minimale verzekering. De basisverzekering is vanzelfsprekend ook de goedkoopste variant die je kunt nemen. Er zijn voor een basispakket nog steeds verschillende zorgverzekeringen om uit te kiezen, maar dat heeft met de verzekeraar te maken. Het basispakket wordt namelijk door de overheid bepaald en dus niet door de zorgverzekeraar. De maandelijkse premies van zorgverzekeringen kunnen dan wel weer verschillen, ook wanneer de inhoud van een pakket hetzelfde is. 

Lees ook:  Waarom we meer geld uitgeven bij kouder weer

Aanvullende zorgverzekering

Omdat er veel mensen zijn die meer zorg nodig hebben dan er vanuit het basispakket wordt vergoed, bestaan er aanvullende verzekeringen. Een veel gebruikte aanvullende zorgverzekering is bijvoorbeeld de tandartsverzekering. Vanuit het basispakket worden tandartskosten niet vergoed. Mensen die vaak problemen met hun gebit ervaren, kunnen dus een aanvullende tandartsverzekering nemen. Je kunt het zien als een manier om maandelijks wat meer te betalen, zodat je bij gaatjes of andere problemen aan je tanden niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

Als je veel extra zorg nodig hebt, maar geen hoog inkomen hebt, is het mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen. Met zorgtoeslag ontvang je een maandelijkse tegemoetkoming op de zorgpremie die je moet betalen. Overigens is het ontvangen van een zorgtoeslag ook mogelijk bij het afsluiten van een basisverzekering zonder aanvullende verzekering. Kort samengevat, ben je met een basisverzekering voldoende verzekerd wanneer je niet regelmatig zorg nodig hebt. Met een aanvullende zorgverzekering ben je extra verzekerd voor regelmatige zorgkosten. Ten slotte is het goed om te weten dat je jaarlijks je zorgverzekering kunt aanpassen. Doe dit wel op tijd, want op 1 januari van het nieuwe jaar ligt je zorgverzekering voor de rest van het jaar vast.

Foto header via iStock, credits: Roman Valiev

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy