Goed voorbereid op kampeer- en caravanvakantie? Wij geven 10 handige tips!

by Redactie

Wij Nederlanders houden van kamperen. Of dat nu met de tent, caravan, vouwwagen of camper is… Bijna elke Nederlander heeft wel eens gekampeerd in zijn of haar leven. Het is ook de perfecte manier om te ontsnappen aan het dagelijkse leven en de natuur van dichtbij op te zuigen. Ben je een doorgewinterde kampeerder of ga je juist voor het eerst op avontuur? Wij geven tips en tricks zodat je goed voorbereid op kampeer- en caravanvakantie gaat:

1. Maak een checklist

Een goede voorbereiding begint met een goede checklist. Check of je alle kampeeruitrusting in huis hebt zoals tenten, slaapzakken, kookgerei, EHBO-kit en natuurlijk voldoende kleding voor alle weersomstandigheden. En check ook of alles nog in goede staat is. Niet onbelangrijk. Vergeet ook niet persoonlijke documenten, reserveringsbevestigingen en eventuele kampeervergunningen.

2. Controleer je caravan

Ga je met de camper of caravan? Dan is het natuurlijk van belang dat je voordat je op pad gaat deze grondig controleert. Zorg ervoor dat de banden in goede staat zijn en de bandenspanning correct is. Controleer ook de verlichting, remmen en gasinstallaties. Een kleine investering in een onderhoudsbeurt kan je veel ellende besparen. Neem je fietsen mee? Check dan natuurlijk ook even of de fietsendrager nog in orde is óf schaf op tijd een nieuwe aan.

3. Slim inpakken

Bij kamperen draait alles om efficiënt gebruik van ruimte. Zo kan je opvouwbare bakken gebruiken voor eten en gereedschap, en rol je kleding op om ruimte te besparen. Vacuümzakken kunnen ook handig zijn om kleding compact te houden en te beschermen tegen vocht. Een kleine, draagbare kookset is ook ideaal. Kies daarnaast voor multifunctionele items zoals een opvouwbare waterkoker of een pan die ook als kom dient.

Lees ook:  Het is kerstvakantie…. Maar what to do? Wij geven 9 tips!

4. Kies de juiste kampeerplek

Kies het liefst een kampeerplek die vlak is en vrij van stenen en wortels. Plaats je tent of caravan met de ingang weg van de wind, wel zo fijn. En ook iets om in de gaten te houden: vermijd lage gebieden waar water zich kan verzamelen bij regen. Je wilt geen ondergelopen (voor)tent hebben.

5. Maak het gezellig

Een paar extra’s kunnen je vakantie net wat meer cachet geven. Denk aan comfortabele stoelen, een hangmat en sfeerverlichting zoals LED-lampjes of een kampvuur (indien toegestaan). En vergeet ook niet genoeg spelletjes in te pakken (travel size).

6. Zet milieu hoog in het vaandel

Respecteer de natuur door je afval altijd op te ruimen en gebruik te maken van herbruikbare materialen. Probeer ook geen schadelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken; kies juist voor milieuvriendelijke alternatieven.

7. Wees voorbereid op het weer

Het weer kan superonvoorspelbaar zijn tijdens je vakantie, dus wees áltijd voorbereid op zowel zon als regen. Neem regenjassen, paraplu’s en waterdichte schoenen mee, evenals zonnebrandcrème en een hoed. Een zeil kan dienst doen als extra beschutting tegen regen of zon.

8. Safety first

Veiligheid is essentieel, vooral als je met kinderen reist. Zorg ervoor dat iedereen weet hoe de basis kampeervoorzieningen werken, zoals het gebruik van een gasbrander of het veilig maken van een kampvuur. Weet waar de EHBO-kit ligt wanneer deze nodig is en doe gewoon geen domme dingen….

9. Ontspan!

Hoewel activiteiten leuk zijn, helemaal als je op een camping staat, is het ook belangrijk om tijd te nemen om gewoon te ontspannen en te genieten van de rust. Het is immers vakantie! Lees een boek, doe een middagdutje in de zon, drink een goed glas wijn, geniet..…

Lees ook:  Huwelijksreis plannen: wat zijn leuke locaties om naartoe te gaan?

10. Ruim alles netjes op

Is het tijd om weer naar huis te gaan? Zorg er dan voor dat je kampeerplek net zo schoon achterblijft als je deze aantrof. Berg alle uitrusting goed op en controleer of je niets hebt achtergelaten. Dit zorgt er voor dat je bij de volgende kampeertocht alles weer klaar hebt staan en scheelt thuis een hoop met opruimen en schoonmaken. 

Foto header via iStock, credits: xmocb

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy