Eerste hulp bij klussen: een vloer leggen? Hier moet je aan denken

by Redactie

Vloeren komen in allerlei soorten en maten. Voor elke stijl en elk huis is er wel een vloer. Maar wat zijn nou eigenlijk precies de mogelijkheden met het leggen van een vloer en wat zijn de verschillen tussen bepaalde materialen? Als jij binnenkort toe bent aan een nieuwe vloer of bij de verhuizing een nieuwe vloer gaat leggen, ben je hier aan het goede adres. We nemen de mogelijkheden met je door!

Een vloer als blikvanger

Je zou het op het eerste oog misschien niet meteen zeggen, maar vloeren zijn wel degelijk een blikvanger in de meeste huizen. De kleur, structuur en glans van een vloer kan bepalend zijn voor het hele interieur en de sfeer in een ruimte. Daarom denken veel mensen er wel een tijdje over na voor ze een vloer leggen. Om de keuze iets makkelijker te maken, maken we onderscheid tussen twee soorten vloeren: PVC-vloeren en laminaat. Beide vloeren zijn geschikt voor de meeste huizen, dus het draait uiteindelijk om de kleinste verschillen. 

PVC-vloeren

Een van de populairste vloeren van het moment is de PVC-vloer. PVC-vloeren zijn gemaakt van, je raadt het al, PVC. Dat is een dun en soepel materiaal dat daardoor makkelijker te leggen is en ook makkelijker te verwijderen is dan vloeren van een dikker materiaal. PVC is ook een ‘stil’ materiaal. Dat wil zeggen dat er bij het gebruik van PVC weinig contactgeluid bestaat. Als je over een PVC vloer loopt, hoor je dat dus nauwelijks. Een doorsnee PVC-vloer wordt direct op de ondergrond geplaatst met lijm, ook zou je PVC vloeren kunnen klikken en dus zwevend installeren. PVC-vloeren zijn perfect voor ruimtes die een luxe uitstraling mogen hebben, maar waar de vloer wel tegen een stootje moet kunnen. Dat stootje kan in de vorm van water zijn, maar ook in de vorm van krassen. Als je gemak, uitstraling en bestendigheid wilt combineren, kun je dus kiezen voor een PVC-vloer. PVC-vloeren zijn er in verschillende soorten en maten.

Lees ook:  Deze interieur trends zijn het helemaal deze zomer

Laminaat

PVC-vloeren hebben dus veel voordelen. Maar er is ook een reden om voor een andere vloer te kiezen. Zoals we eerder al benoemden, zijn PVC-vloeren erg dun. Ze zijn maar 2,5 millimeter dik om te kleven en 5 millimeter dik om te klikken. De te kleven planken zijn daardoor flexibel, maar ook de oneffenheden op de grond zijn hierdoor zichtbaar. De te klikken PVC-vloeren zijn niet flexibel, maar rigide. Dat kan ervoor zorgen dat als een ondergrond niet vlak is de vloer er niet mooi uit komt te zien. Alleen als de ondergrond geen naden of ribbels heeft, kun je een PVC-vloer aanbrengen met mooi resultaat. Maar gelukkig is er ook nog een andere vloer die in veel gevallen uitkomst biedt. Laminaat is ook waterbestendig en goed bestemd tegen krassen en andere soort schade. PVC-vloeren lijken over het algemeen iets weerbaarder, maar laminaat is eigenlijk net zo goed bestand tegen schade. Bovendien blijft een laminaatvloer langer liggen zonder los te komen. Laminaat is net zoals PVC in allerlei stijlen te verkrijgen. Er is voor elk huis wel een passende laminaatvloer. 

Foto header via iStock, credits: andreygonchar

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy