Wheels uitgelicht: Ariel

by Redactie

Wellicht gaat niet meteen een lampje branden bij de naam Ariel, maar het is een automerk met een rijke geschiedenis in de productie van super hoogwaardige motorfietsen en sportauto’s. Het kleine Britse automerk staat met name bekend om de auto’s waarin je met zijn tweeën kan zitten; door het lage gewicht zijn ze heel erg snel.  Het bedrijf werd opgericht in 1870 in Birmingham, Engeland, door James Starley en William Hillman. Oorspronkelijk bekend als Ariel Cycle Company, begon het bedrijf met de productie van fietsen voordat het zijn focus verlegde naar gemotoriseerde voertuigen.

In de vroege jaren van de 20e eeuw produceerde Ariel een breed scala aan motorfietsmodellen, waaronder eencilinder- en V-twin-motoren. Het bedrijf kende succes in motorsportevenementen, wat bijdroeg aan zijn reputatie voor prestaties en betrouwbaarheid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog schakelde Ariel over op de productie van militaire voertuigen en motorfietsen voor het Britse leger.

Na de oorlog hervatte Ariel de productie van consumentenmotorfietsen en introduceerde het nieuwe modellen met allerlei vernuftige technologieën, zoals telescopische voorvorken en viertaktmotoren. Het bedrijf bleef gedurende de 20e eeuw innovatieve motorfietsen produceren, met hoogtepunten zoals de Square Four. Een viercilinder motorfiets die bekend stond om zijn soepele vermogen en bijzondere ontwerp.

In de jaren zestig en zeventig onderging het bedrijf, net als veel andere Britse motorfietsfabrikanten, nogal wat uitdagingen als gevolg van veranderende marktomstandigheden en concurrentie van buitenlandse fabrikanten. In 1970 werd het bedrijf overgenomen door BSA, maar de productie van motorfietsen werd stopgezet in 1973.

Open-wheel sportauto

In 1999 werd Ariel nieuw leven ingeblazen door Simon Saunders, een Britse ondernemer die gepassioneerd was door auto’s en technologie. Saunders herintroduceerde Ariel als een fabrikant van ultralichte sportauto’s, met de iconische Atom als vlaggenschipmodel. De Ariel Atom (2000) is een open-wheel sportauto die bekend staat om zijn minimalistische ontwerp en prestaties. Doordat het een buizenframe heeft en geen carrosserie, maar wel een krachtige motor biedt de Atom een rijervaring behoorlijk puur te noemen is. Niet gek dat het één van de snelste straatauto’s ter wereld. Na het succes van de Atom heeft Ariel zijn gamma uitgebreid met andere modellen, waaronder de Ariel Nomad, een off-road buggy . 

Wheels uitgelicht: Ariel

De Atom

Wheels uitgelicht: Ariel

Met een focus op exclusiviteit en maatwerk lijkt Ariel een niche te hebben gevonden in de markt van high-performance voertuigen. Het merk wordt hierdoor heel erg gewaardeerd door mensen die op zoek zijn naar een anders dan anders ‘driving experience’. We like!

Lees ook:  Review Citroën C5 X: een limousine met allure en een absolute X-factor

Beeld via www.arielmotor.co.uk

 

Bekijk eerdere Wheels Uitgelicht hier

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy