Wasetiquette? Hoe kennis van wassymbolen je wasgewoontes kunnen verbeteren!

by Imke

Als er iets een (bijna) dagelijks klusje is, dan is dat wel de was doen. Helemaal als je kids hebt, dan is wassen een taak ‘that never ends’ (*zucht*… aldus ik, moeder van twee jonge kids). Nu blijkt uit onderzoek* dat onze wasgewoontes wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Want wat kwam naar boven in dat onderzoek, dat minder dan de helft van de Nederlanders de meeste symbolen kent op kledinglabels…. 1 op de 3 doet zelfs maar wat als het aankomt op dosering. En dat terwijl de meesten van ons hun impact op het milieu wil beperken door bewuster te wassen. Het merk Ecover heeft om die reden wasetiquette bedacht; heel veel tips en tricks die het wassen makkelijker maken én de lancering van wascapsules waarmee je beter kan doseren.

Wasgewoontes die wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken

Hoe doseer jij je wasmiddel? Bij veel mensen blijkt dit nattevingerwerk. Ruim een derde van de Nederlanders doet het doseren volledig op gevoel. En dat terwijl de meerderheid aangeeft minder wasmiddel te willen gebruiken omdat dat beter is voor het milieu. Want door het ‘nattevingerwerk’ overschrijden 2 op de 5 Nederlanders wel eens de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. En dan vooral omdat ze denken dat dit nodig is om het wasgoed schoon te krijgen of voor een lekkere geur. Herkenbaar? Te veel wasmiddel gebruiken is echter echt geen goed idee. Het kan leiden tot slecht uitgespoelde kleding, het tast de vezels van het wasgoed aan en het kan zorgen voor huidirritatie en vervuiling van je machine. Plus dat je wasmachine eerder stuk gaat om de impact op het milieu nog niet eens te noemen. 

Lees ook:  Een eigen, kant en klaar (mini) voedselbos in je tuin

Overdosering tegengaan

Een eenvoudige manier om verspilling te voorkomen is door minder vaak te wassen. Maar als je dan toch moet wassen, doe het dan met de juiste hoeveelheid wasmiddel én op lage temperatuur. De dubbel geconcentreerde formule in de eerste Ecover wascapsules bestrijdt hardnekkige vlekken al op 20°C. Dat bespaart 62% energie ten opzichte van wassen op 40°C. De capsules zijn speciaal ontwikkeld om krachtig schoon te maken voor iedereen die bewuster wil leven. Daarnaast bevatten ze  75% biobased ingrediënten. .

Ecover

Lesje wassymbolen

De wassymbolen op kledinglabels geven aan hoe je je kleding moet wassen en op welke temperatuur. Maar ken jij alle symbolen? Ook ik zit vaak te dubben wat ik moet doen met bepaalde kledingstukken. Simpelweg omdat ik niet goed weet wat de symbolen betekenen. Het schijnt dat maar 16% van de mensen de labels altijd checkt. En als ze worden gecheckt, is het vooral om te kijken naar de aanbevolen temperatuur en het wasprogramma, of als het om dure kleding gaat.

Wasetiquette? Hoe kennis van wassymbolen je wasgewoontes kunnen verbeteren!

Wasetiquette zijn dus zeker welkom. Inmiddels heb ik de ‘waslijst’ met tips en tricks hangen naast mijn wasmachine. De uitleg en wijze raad over wassymbolen, temperaturen en natuurlijke huismiddeltjes voor hardnekkige vlekken maakt het serieus een stuk overzichtelijker. Nice to know: de poster met de wasetiquette is gratis online te downloaden en kan je dus, net als ik, in de buurt van je wasmachine hangen. 

De Ecover wascapsules zijn vanaf nu online verkrijgbaar bij Ecover en in de schappen bij o.a. Albert Heijn.

Handige vouwinstructies

Wij kregen er ook nog een handig ‘vouwbord’ bij.

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Blyde tussen 8 en 15 maart 2024 bij 1000 Nederlanders representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma.

Foto header via iStock, credits: Liliia Bila

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy