Skiën voor beginners leer je als een pro bij La Rosière

by Emma

Hoe leer je het allerbeste skiën? Door vroeg te beginnen, natuurlijk. Maar als je met een paar maanden oud op de latten hebt leren staan, is de kans groot dat je het idee inmiddels best spannend vindt. Ik in ieder geval wel! Gelukkig bleek ik bij La Rosière in hele goede handen te zijn. Van een luxe hotel van alle gemakken voorzien tot m’n eerste officiële skidiploma in twee (!) dagen: zo leer je skiën voor beginners als een pro.

In de watten gelegd, tussen de bergen

Wie La Rosière, een pittoresk skiresort gelegen bij Montvalezan in het zuidoosten van Frankijk, binnenrijdt – of eerder óprijdt, 900 meter hoog de bergen op – wordt allereerst overrompeld door een adembenemend uitzicht. Je wilt je ogen eigenlijk niet lostrekken van de Alpen. Gelukkig hoeft dat bij het ILY Hotel ook niet, waar je door de oriëntatie vanuit élke kamer naar dat uitzicht kunt turen.

Skiën voor beginners leer je als een pro bij La Rosière Hotel

Na een lange dag in de sneeuw blijkt het de perfecte thuishaven om bij te komen. Waar je in de watten wordt gelegd bij de spa – met zwembad, jacuzzi en sauna – bijvoorbeeld, of kunt genieten van de strak ingerichte gym (met weer dat uitzicht op de bergen). Binnen heerst overal een gevoel van ingetogen luxe, met warme huiselijke kamers en veel natuurlijke maar contemporaine elementen. De suites zijn ingericht om gezinnen samen te brengen, met verschillende combinaties waar zowel ouders als kinderen zich thuis zullen voelen. En ook in de privékamers kan je goed bijkomen van de wintersport. Ik mocht genieten van een ruim bad en balkon (met weer, ja echt, dat prachtige uitzicht).

Zwembad Sporten

Dag 1: voor het eerst de piste op

Maar goed, we zijn hier natuurlijk om te skiën! Met een groep beginners was het plan om in twee dagen de beginselen te leren. Lessen hadden we zeker nodig. Tip: check altijd eerst de beschikbaarheid bij de skischool, daarna pas het resort. Zo weet je dat je altijd plek hebt. En gelukkig is een Franse instructeur de beste die je kan hebben, dus pak je het in rap tempo op. Zo leerden we in een uurtje hoe we onze latten moesten bevestigen, we voorzichtig van links naar rechts konden bewegen en – heel belangrijk – moesten remmen. Eind van de dag had onze instructeur zó veel vertrouwen in ons dat we het gelijk een stuk hoger nog eens mochten proberen. Dat was wel even spannend.

Daar stond ik dan, bovenaan een besneeuwde berg, op zo’n 1850m hoog. Als ik omhoog keek zag ik een prachtige, staalblauwe lucht. Maar keek ik naar beneden, dan begonnen mijn knieën toch wel echt te knikken. Terwijl ik mij vooral bewust was van de hoogte en steilheid van de berg, gleden er tientallen kinderen zonder moeite vanaf. Nou, als zij het konden, dan móést ik ook wel. Terwijl de ski-instructeur mij verwachtingsvol aankeek, maakte ik aanstalten om de route naar beneden te maken. Ik deed nog één schietgebedje en zakte zachtjes door m’n knieën. En dan – hoppa! Tot mijn verrassing ging ik met mijn kronkelende slalom techniek – die ik twee uur eerder aangeleerd kreeg – zowaar met flinke vaart van de berg! Mijn ski-instructeur, daarentegen, wist wel dat het goed zou komen. In het begin hield ik nog een paar keer zijn stokken vast, maar met elke tocht naar beneden groeide m’n zelfvertrouwen en ging ik er in m’n eentje voor.

Lees ook:  5 x tips voor ’n op en top romantische vakantie

Skilift

Dag 2: nóg hoger, nog meer plezier

Als je een goede ski-instructeur hebt, dan heb je een hekel aan hem in de ochtend en ben je hem aan het eind van de dag weer dankbaar. Niets is minder waar. Op het begin van dag twee was het namelijk toch weer flink moed verzamelen. Toch was het plezier van de dag ervoor niet vergeten en pikte ik het deze keer snel op. En ik moest ook wel, want onze skileraar vond het een goed idee om nóg hoger de berg op te gaan, naar de blauwe piste om op 2250 meter hoog langs Le Papillon te skiën. Met andere woorden: tijd om zenuwachtig te zijn had ik uiteindelijk niet. Gelukkig kwam daar heel veel pret voor in de plaats. Mijn slalom werd steeds beter en ik durfde steeds harder te gaan. Wat hielp: door met een groepje beginners te gaan, heb je niet alleen allemaal hetzelfde tempo, maar sta je elkaar ook continu toe te juichen. Met succes, want na dag twee op de latten kregen we van onze ski-instructeur een officiële beginnersdiploma. Trots! Die hadden we toch mooi in the pocket.

Bovenop de bergen Paradis

Sportieve alternatieven

Ook in het dorpje en omstreken is er genoeg vermaak voor jong en oud. Het blijft er vrij rustig, dus voor een week lang après-ski kan je beter verder kijken dan La Rosière. Maar voor de afwisselingen zit je hier goed. Zo zijn er veel sportieve uitjes voor als je het skiën even zat bent. Denk aan een indoor schaatsbaan (waar ook fanatiek geijshockeyd wordt!), een Xtreme Luge rodelbaan waar je tussen de bomen door sjeest, een tour per e-scooter naar het oude centrum, of de mogelijkheid om sneeuwschoenen te huren om na een uur wandelen beloond te worden met zicht op de Mont Blanc. Niet mis.

Lees ook:  5 x must see hotspots op de Filipijnen

E-scooter

Culinaire musts

Verder is het duidelijk dat je in La Rosière niet de kans krijgt om te vergeten dat je in Frankrijk zit (en tegen de Italiaanse grens aan). Oftewel: het eten is er hartstikke goed, met voor ieder wat wils. Wie op zoek is naar traditionele smaken à la ‘Franco-Italienne’ kan terecht bij L’Ancolie, een traditionele houten chalet omgetoverd tot restaurant (tip: probeer er vooral de raclette!). Juist trek in iets moderns? Dan is Le Terroir des Vignobles en echte aanrader. Los van de heerlijke wijnen, staat het restaurant ook nog eens bekend om de toetjes. Dat je hier verfijnde gerechten opgediend krijgt, kan overigens ook de Michelin gids beamen.

Chalet Drankjes Food

Eindoordeel: doen!

Van iemand die nog nooit had geskied en dat ook niet verwachte te doen tot iemand die met plezier de berg afging en stiekem niet kon wachten om weer te gaan: bij La Rosière wordt het skiën je makkelijk gemaakt. En dat op een prachtige plek waar je ook na het skiën goed wordt verzorgd.

Handig om te weten is dat er af een toe een actie geldt (1+1 gratis!) in bepaalde maanden zoals april. Niet alleen is april sowieso een fijne maand om te gaan skiën – denk aan perfecte sneeuw, veel zon, lange dagen – maar bespaar je dan ook flink wat geld. Houd vooral ook dit Instagram account in de gaten voor updates én nog meer beelden om alvast van te genieten!

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy