Roadtrip naar Essen: een verborgen parel van het Ruhrgebied

by Imke

Als je mij zou zeggen dat Essen een absolute must-visit is, zou ik je waarschijnlijk een vertwijfelde blik toewerpen. Althans, dat zou zo zijn geweest voordat ik er zelf ook daadwerkelijk was geweest. Want de Duitse stad, gelegen in het hart van het Ruhrgebied, bezocht ik in april en bleek een stad met een super rijke industriële geschiedenis die naadloos overgaat in moderniteit en cultuur. Van epicentrum van de Duitse staal- en kolenindustrie, heeft Essen zich getransformeerd tot een dynamische stad vol verrassingen. Of je nu een geschiedenisfanaat, een natuurliefhebber of een cultuurzoeker bent, Essen heeft voor ieder wat wils kwamen we achter.

Op nog geen 2 uur rijden van Den Bosch ligt Essen. En met de Suzuki Jimny waar wij mee op pad gingen, is het helemaal een vrolijke rit. Ondanks het wat druilerige lenteweer hebben we zin in het Duitse uitstapje. En het weer geeft stiekem een extra old skool feeling aan de vibe van de stad wanneer we de snelweg verlaten en Essen binnenrijden. De auto parkeren we op de binnenplaats achter het hotel waar we de eerste nacht slapen (Motel One). Een fijn design hotel dat op loopafstand ligt van de meest highlights.

Essen here we come

Essen here we come!

 

Mixed reality tour

We trappen ons bezoek af met een heuse mixed reality tour door Essen. Bij de Toerist Info in het centrum kan je deze tour kopen. Met een futuristische bril op je neus en koptelefoon op je oren wordt je door de stad Essen geleid waarbij het jaar 1887 voor je ogen wordt gecreëerd. Je ziet rijtuigen, dieren, gebouwen en mensen in historische kostuums en personages die met je communiceren. Erg leuk om te doen en een keer wat anders dan anders. Bovendien geeft de tour je heel veel interessante en nuttige info over de achtergrond van Essen. Info die je de rest van je verblijf in de stad ook van pas komt. Onder andere het waarom achter de welvaart (en macht) van de Familie Krupp, die de grondleggers van de stad blijken te zijn. 

Mixed Reality Tour

Good looking ;-)

Zeche Zollverein Complex

Hoewel de geschiedenis van Essen teruggaat tot de middeleeuwen, met de stichting van de Abdij van Essen in 852, vond de grootste transformatie plaats in de 19e en 20e eeuw. Toen groeide de stad uit tot een belangrijk industrieel centrum. Daar kwamen we al achter tijdens de eerdere mixed reality tour. Maar het bezoek aan het Zeche Zollverein Complex, een UNESCO-werelderfgoed, geeft helemaal een fascinerend inzicht in deze periode. Ooit was dit namelijk de grootste en modernste steenkoolmijn van de wereld. En nu is het complex een cultureel centrum met musea, tentoonstellingen en evenementen. Je kijkt letterlijk je ogen uit. En ben je slim dan boek je (op tijd) een rondleiding, want dan krijg je écht alle achtergrondinfo te horen in de vorm van prachtige, indrukwekkende en bijzondere anekdotes. Daarnaast geeft het Ruhr Museum, gehuisvest in de voormalige kolenwasserij, een super uitgebreid overzicht van de industriële geschiedenis van de regio.

Zeche Zollverein

De Zeche Zollverein is van een afstand al goed te zien.

Zeche Zollverein

Overal waar je kijkt prachtige groene, industriële plaatjes.

Oranje roltrappen

Rem Koolhaas heeft de oranje trappen binnenin het museum ontworpen én de lange oranje roltrappen buiten.

Zeche Zollverein

Red Dot Design Museum

Op het terrein van het Zollverein Complex ligt ook het Red Dot Design Museum. Hier kan je ongeveer 2000 bekroonde designobjecten uit 45 landen bekijken. Leuk is hier dat je veel van de objecten ook mag bevoelen en uitproberen. De nadruk van alle items hier ligt op duurzaamheid, functionaliteit en ergonomie. Prima om je bezoek aan het complex mee af te maken.

Red Dot Design Museum

Het Red Dot Design Museum is ook gehuisvest in een van de gebouwen van het Zeche Zollverein. De architectuur alleen al is bijzonder.

Red Dot Design Museum

Museum Folkwang

Hoewel de industriële bedrijvigheid afnam de loop der jaren, heeft Essen zich wel succesvol opnieuw weten uit te vinden als een stad van cultuur en innovatie. Het Museum Folkwang is daar een goed voorbeeld van. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van 19e- en 20e-eeuwse kunst, variërend van impressionisme tot hedendaagse werken (denk Gauguin, Mondriaan, Pollock en Lothar Baumgarten). Het museum zelf is een architectonisch meesterwerk, ontworpen door David Chipperfield, waar je uren heerlijk doorheen kan dwalen. En als de zon schijnt is het heerlijk zitten in de tussenruimtes met de warme zonnestralen die op je schijnen. Een plaatje an sich ;-)

Lees ook:  Een vakantie naar de Veluwe wordt steeds populairder. Dit zijn de beste plaatsen en routes om te verkennen 

Museum Folkwang Museum Folkwang

Een ander symbool van Essens moderne metamorfose is het Grugapark, een uitgestrekt park dat zowel inwoners als toeristen een oase van rust biedt. Denk: prachtige tuinen, botanische pracht en sportfaciliteiten. Kortom een perfecte plek voor een ontspannen middag in een park. 

Villa Hügel

Aan de rand van Essen ligt een andere must-visit waar we flink van onder de indruk waren: Villa Hügel. Een gigantisch monumentaal herenhuis dat tussen 1870 en 1873 werd gebouwd in opdracht van Alfred Krupp, de vooraanstaand industrieel waar we het eerder al over hadden. Hij bouwde deze villa met maarliefst 269 kamers en een oppervlakte van 8.100 m², omgeven door een uitgestrekt park van 28 hectare. Het diende als de residentie van de familie Krupp tot na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is Villa Hügel een culturele locatie met tentoonstellingen, historische archieven en concertzalen. Het huis en het park zijn toegankelijk voor het publiek en is het uitstapje meer dan waard. 

Villa Hugel

Food & Drinks

Op culinair gebied heeft Essen ook veel te bieden. De stad heeft een breed scala aan restaurants, van traditionele Duitse eetgelegenheden tot internationale keukens. Maar wil je echt wat meer anders dan anders dan moet je naar de wijk Essen-Rüttenscheid gaan. Deze buurt staat bekend als de gezelligste wijk van Essen. En dat is zeker waar; het zit vol kleine speciaalzaken, restaurants in alle prijsklassen en een bruisende sfeer. Wij aten in “Die Gärtnerei“, een geweldige vegan spot waar je een top avond hebt. Wil je niet helemaal vegetarisch/vegan eten, dat kan ook hier, want ze hebben speciale vlees- en vis-toppings vor zogenaamde “Feiglinge“. Wat vrij vertaald ‘lafaard’ betekent… ;-) 

Eten bij "Die Gärtnerei"

Eten bij “Die Gärtnerei”

Een tweede aanrader is restaurant Foodlogie waar je de heerlijke Syrische keuken kan proeven. Ook weer veel vegan en vegetarische opties hier en de sfeer is super.

Lees ook:  Op de koffie op het 'platteland': 4 x de leukste streekwinkels in Nederland

Voor drankjes is Banditen Wie Wir erg relaxt. Goede wijnen en biertjes in een ongedwongen sfeer en een barman (de eigenaar) die een perfecte gastheer is. 

Omgeving van Essen

Ondanks zijn industriële verleden, is Essen verrassend groen. Het Baldeneysee is bijvoorbeeld een prachtig meer aan de zuidkant van de stad, ideaal voor watersporten, wandelen en fietsen. De omringende heuvels en bossen bieden een perfect decor voor fietstochten en wandelingen. Helemaal omdat er her en der landschapskunst te ontdekken is (zoals het enorme sculptuur van Richard Serra!).

Land Art van Richard Serra

Qua overnachten is er genoeg aanbod in Essen. Wijzelf sliepen 2 nachten in een hotel. De eerste nacht in Motel One en de tweede in Hotel Niu Cobbles. Fijne hotels, die betaalbaar zijn en op een goede locatie liggen. De derde nacht verbleven we op een camping (we waren op pad met de Suzuki Jimny, wat een offroad auto is mét daktent); Camping Knaus. De afwisseling maakte ons verblijf helemaal passend bij hoe we Essen hebben ervaren. Onverwacht bruisend, groen en mooi en dat op maar 2 uurtjes rijden!

Vrolijk ontbijt bij Niu Cobbles

Vrolijk ontbijt bij Hotel Niu Cobbles.

Camping Life!

Camping Life!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy