Op zeilvakantie in Griekenland. Tips & tricks!

by Redactie

Als je érgens mooi kan zeilen, dan is dat wel in Griekenland. De kristalheldere wateren, pittoreske eilanden en de rijke cultuur en geschiedenis…. het draagt allemaal bij aan het feit dat zeilen in Griekenland bij velen favoriet is. Of op de wishlist staat! Ben je de ‘lucky one’  die op zeilvakantie in Griekenland gaat? Lees dan snel verder.

1. Kies de juiste tijd van het jaar

De beste tijd om te zeilen in Griekenland is van mei tot oktober, met juli en augustus als de drukste maanden. In deze periode is het weer stabiel, met veel zon en aangename temperaturen. Houd wel rekening met de Meltemi-wind in de Egeïsche Zee. Die kan vooral in juli en augustus erg sterk zijn.

2. Plan je route vooruit

Griekenland zijn eindeloos veel zeilroutes te bevaren, afhankelijk van je ervaring en voorkeuren. Een paar van de meest populaire zeilgebieden zijn:

– De Cycladen: bekend om hun iconische witte gebouwen en levendige nachtleven, maar ook om de sterke Meltemi-wind.
– De Ionische Eilanden: ideaal voor beginnende zeilers vanwege de kalmere wateren en prachtige, groene eilanden.
– De Dodekanesos: combineert historische bezienswaardigheden met minder toeristische eilanden.
– De Sporaden: rustigere eilanden met ongerepte natuur en mooie stranden.

3. Huur de juiste boot

Afhankelijk van je ervaring en wat voor comfort je graag wilt onderweg, kan je kiezen voor een bareboat charter (zonder schipper) als je een ervaren zeiler bent. Of een crewed charter (met schipper en bemanning) voor een zorgeloze vakantie. Daarnaast bieden catamarans meer ruimte en stabiliteit, terwijl monohulls een meer ‘echte’ zeilervaring bieden.

Lees ook:  On the (Scottish) road met Aberfeldy whisky en Tastemakers Benjamin Hermans en Joris Bijdendijk

4. Wees (altijd!) voorbereid op het weer

Check dagelijks het weerbericht en wees voorbereid op de Meltemi-wind in de Egeïsche Zee. Deze wind kan onverwachts en krachtig zijn. Het is echt heel belangrijk om goed voorbereid te zijn en alternatieve havens in gedachten te houden.

5. Check lokale regels en voorschriften

Respecteer de lokale regelgeving. Denk daarbij aan aanmeervoorwaarden in havens en beschermde gebieden. Informeer bij de havenautoriteiten over de specifieke regels en vereisten van de gebieden die je bezoekt.

6. Zorg voor voorraad

Zorg ervoor dat je voldoende proviand aan boord hebt, vooral als je naar afgelegen eilanden vaart waar voorzieningen beperkt kunnen zijn. Verse producten kun je vaak lokaal kopen, wat natuurlijk ook een leuke manier is om de Griekse cultuur te ervaren.

7. Veiligheid boven alles

Veiligheid is cruciaal bij het zeilen. Zorg ervoor dat alle reddingsvesten en veiligheidsuitrusting aan boord in goede staat zijn en dat iedereen weet hoe ze te gebruiken. Neem ook een EHBO-kit mee en weet hoe je in geval van nood contact opneemt met de kustwacht.

8. Duurzaam zeilen

Eigenlijk zou dit iets vanzelfsprekends moeten zijn. Maar toch als extra punt: respecteer de natuur door afval op de juiste manier te ‘managen’. Minimaliseer het gebruik van plastic en gooi geen anker uit in kwetsbare zeebodems. Door dat al te doen help je mee om de prachtige Griekse wateren schoon te houden.

Foto header via iStock, credits: Rawf8

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy