Kamperen: zo zorg je dat je camping gear in goede staat blijft

by Redactie

Niets leuker dan je klaarmaken voor de kampeervakantie aankomende zomer. Maar dat is wel alleen leuk wanneer je camping gear op orde is. Het onderhoud van je kampeerspullen is dan ook essentieel om ervoor te zorgen dat alles in goede staat blijft én je probleemloos kunt genieten van je trip. Oók het jaar erop. Wij geven tips om je camping gear goed te onderhouden.

Tent- en camper-onderhoud

1. Schoonmaken en drogen

Na elke kampeertrip is het belangrijk om je tent goed schoon te maken en te laten drogen voordat je deze opbergt. Datzelfde geldt voor als je een camper of caravan hebt. Verwijder vuil en puin met een zachte borstel of doek. Was vuile plekken met een milde zeepoplossing en spoel goed af. Laat alles goed drogen om schimmel en meeldauw te voorkomen.

2. Controleer op schade

Voor en na elke reis is het slim om je tent op schade zoals scheuren, gaten of kapotte ritssluitingen te controleren. Kleine reparaties kun je zelf doen met een reparatieset, maar voor grotere schade is het beter om een professional in te schakelen.

3. Bewaren

Bewaar je tent op een koele, droge plaats uit direct zonlicht. En gebruik een ademende opbergzak in plaats van de meegeleverde compressiezak om de levensduur van het tentmateriaal te verlengen. Je camper of caravan kan je het beste onder een goede camper carport plaatsen. Dan staat ie niet het hele jaar rond buiten in de open lucht.

Slaapzak en matten

1. Lucht en schud

Het is aan te raden om je slaapzak elke dag even goed uit te schudden. Dit is onder andere  goed om zo de isolatie gelijkmatig te verdelen. Ook helpt het om vocht te verwijderen.

Lees ook:  Hello, I'm Local

2. Was en droog

Volg de wasinstructies van de fabrikant. Gebruik een goed werkende wasmachine en een mild wasmiddel. Droog je slaapzak in een droger op een lage stand met een paar tennisballen om klonteren van de vulling te voorkomen.

3. Opbergen

Bewaar je slaapzak losjes in een grote, ademende zak. Je wilt namelijk dat de isolatie in goede conditie blijft.

Kookgerei

1. Reinig grondig

Maak je kookgerei grondig schoon na elk gebruik. Niet het leukste klusje misschien, wel heel belangrijk. Verwijder etensresten en vet met heet water en afwasmiddel. Gebruik liever geen schurende sponzen die het oppervlak kunnen beschadigen.

2. Controleer branders en brandstof

Controleer regelmatig je branders en brandstofflessen op lekken en beschadigingen. Zorg er ook voor dat de branders vrij zijn van vuil en goed functioneren. Daarnaast is het wijs om brandstof op een veilige plaats, ver weg van hitte en open vuur te bewaren.

Last but not least: voorkom schimmel en roest Vocht is een grote vijand van kampeerspullen. Zorg ervoor dat alles echt goed droog is voordat je het opbergt. Je kan bijvoorbeeld anti-vocht middelen gebruiken in opslagruimtes om roest en schimmelvorming te voorkomen.

Als je alle bovenstaande tips goed opvolgt dan verleng je de levensduur van je camping gear en zorg je ervoor dat je altijd klaar bent voor je volgende avontuur. Goed onderhoud zorgt niet alleen voor betrouwbaarheid en veiligheid, maar bespaart je ook op de lange termijn geld. Happy camping!

Foto header via iStock, credits: Barish Baur

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy