4 x zo pak je vermoeidheid aan

by Redactie

Vermoeidheid is een heel vervelend probleem. Je hebt er eigenlijk de hele dag lang last van. En misschien zelfs al een langere periode. Maar vermoeidheid kan je de baas worden. Wij geven tips die je minder moe kunnen laten voelen:

Minder zorgen

Piekeren, malen, zorgen maken: het maakt je hoofd moe. Ben je hier gevoelig voor? Dan kun je er actieve stappen in zetten om je minder druk te maken. Oefen om je bezorgde gedachten uit te schakelen. Kijk liever naar de positieve dingen in je leven. Grote kans dat alles (vrij goed) op rolletjes loopt. En daar mag je trots op zijn! Pak het ook allemaal wat luchtiger aan. Dat geldt onder andere voor de dagelijkse gang van zaken. Heb je een gezin en is het eten een ingewikkeld thema? Doe in ieder geval je best om gezond en gevarieerd te eten samen. Als het niet iedere dag perfect lukt, is dat niet direct een ramp. Met vitamine kinderen kun je de voeding aanvullen, om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. En zo is er voor veel dagelijkse problemen een oplossing te vinden. Dit helpt je ook: denk in oplossingen, niet in problemen. Het maakt je hoofd al een stukje rustiger. Oefening baart hierbij kunst, maar het is echt mogelijk om je mindset aan te passen. Stapje voor stapje!

Rustmomenten

Pak meer momenten van rust. Uitrusten doe je namelijk niet alleen tijdens je slaap, maar ook tijdens pauzemomenten gedurende de dag. Ren en vlieg je altijd maar door, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat? Dan is het niet meer dan logisch dat je extra vermoeid bent. Je kunt simpelweg niet altijd aan staan. Hoog tijd dus om af en toe verplichte pauzemomenten te nemen. Ook tijdens je werkdag! Al is het maar een kwartier of een half uur, het kan al helpen om je mind even te resetten. Maar je kunt bij een rustmoment ook denken aan het eten. Gooi niet zonder erbij na te denken je maaltijd naar binnen toe, maar geniet er liever bewust van. Zo neem je je voeding ook beter op, als je rustiger eet. Trakteer jezelf op gezonde, gevarieerde maaltijden, om welk moment van de dag het ook gaat. Met vegan visolie vul je het benodigde omega-3 vetzuur DHA aan. Zo is er voor ieder dieet de juiste invulling te vinden, bijvoorbeeld als je plantaardig eet of niet van vis houdt. Eten wordt zo weer leuk en ontspannend!

Lees ook:  Welke pan voor welk gerecht?

Beter slapen

Goede slaap zorgt dat je minder last van vermoeidheid hebt. Maar mensen met vermoeidheidsklachten ervaren vaak tegelijkertijd slaapproblemen. Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel? Ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed, en kom er ook op hetzelfde tijdstip weer uit. Hier raakt je lichaam langzaam aan gewend. Beperk prikkels in de slaapkamer. Je kunt er zelfs voor kiezen om hier geen schermen, zoals je telefoon of laptop, te hebben. Dat geeft rust! Lees liever een boek voor het slapengaan. Zorg er verder voor dat je in een donkere, stille en koele slaapkamer ligt. De omgevingsfactoren tellen namelijk zeker mee. En probeer om je gedachten uit te zetten voor het slapengaan. Voor bedtijd mediteren kan je hierbij helpen, evenals het doen van ademhalingsoefeningen.

Voldoende beweging

Als je last hebt van vermoeidheid, heb je er vaak geen zin in: bewegen. Je hangt liever op de bank! Toch kan beweging er juist voor zorgen dat je (uiteindelijk) minder moe bent. Je gaat zo namelijk even uit je hoofd, maar meer in je lichaam. En dat is essentieel! Wie heel vermoeid is, hoeft echt geen uur in de sportschool te staan beuken. Je kunt ook denken aan een rustigere workout, zoals yoga of pilates. Of ga gewoon een mooi stuk wandelen. Daarmee schakel je even af. En aan het eind van de dag ben je extra moe na beweging. Dat draagt weer bij aan een betere slaap!

Luister goed naar je lichaam. Juist als je (vaak) moe bent, kun je je eigen grenzen maar beter respecteren. Ook al is je agenda nog zo vol! De tips die je hierboven leest, kun je daarbij aanhouden.

Lees ook:  Seksspeeltjes voor beginners: alles wat je moet weten (maar niet altijd durft te vragen)

Foto header via iStock, credits: nikkimeel

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy