Waarom wel of geen uitvaartverzekering nodig?

by Redactie

Wel of geen uitvaartverzekering?

Veel mensen twijfelen of een uitvaartverzekering nodig is. Een uitvaart is immers niet goedkoop. Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig al snel tussen de € 7.000 en € 11.000. Dit is een flink bedrag, vooral als je niet voldoende spaargeld hebt om deze kosten te dekken. Zelfs met voldoende spaargeld kan een uitvaartverzekering handig zijn, omdat je nabestaanden dan niet direct de kosten voor de begrafenis of crematie hoeven te betalen. In dit artikel bespreken we of een dergelijke verzekering in jouw situatie nodig is.

Waarom een uitvaartverzekering?

In Nederland is een uitvaartverzekering niet verplicht, maar ongeveer 70% van de bevolking heeft er een. Dat blijkt uit de cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Of je wel of niet zo’n verzekering wilt is persoonlijk, maar er zijn enkele belangrijke factoren om in overweging te nemen:

Hoge uitvaartkosten: Sommige mensen kiezen ervoor geen uitvaartverzekering af te sluiten om geld te besparen. Het is echter belangrijk om te weten dat de premies voor een uitvaartverzekering vaak best betaalbaar zijn. Als je geen uitvaartverzekering hebt en ook niet genoeg spaargeld, kunnen de hoge kosten van een uitvaart een zware last zijn voor je nabestaanden.

Premies: De premie van een uitvaartverzekering is lager als je het op jongere leeftijd afsluit. Ook op oudere leeftijd zijn er nog betaalbare opties beschikbaar. Ga daarom je uitvaartverzekering vergelijken om de meest voordelige optie te vinden die het beste past bij jouw wensen.

Kinderen: Vaak zijn kinderen gratis of tegen een kleine bijdrage meeverzekerd tot 18 of 20 jaar. Je wilt er vaak niet bij stilstaan, maar in geval van een ongeval kun je zo zorgen voor een waardig afscheid zonder financiële zorgen.
Betalen met spaargeld: Zelfs met voldoende spaargeld kan het praktisch zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten, omdat nabestaanden niet direct toegang hebben tot jouw rekeningen na je overlijden.

Lees ook:  5 x toffe last minute Sinterklaas cadeaus on a budget

Geen uitvaartverzekering, wat nu?

Als je geen uitvaartverzekering nodig vindt, staat het je vrij om er geen af te sluiten. Deze verzekering is immers niet verplicht. Je kunt ook sparen voor je eigen uitvaart. Het is aan te raden om je uitvaartkosten te berekenen, zodat je weet welk bedrag je voor je nabestaanden moet achterlaten om de uitvaart te bekostigen.

En mocht je van gedachten veranderen? Geen zorgen, je hebt tot je 75ste de tijd om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Foto header via iStock, credits: FlamingoImages

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy