Het is Suikerfeest: dit zijn (een paar van) de lekkernijen die gegeten worden!

by Redactie

Vandaag is het Suikerfeest (ook wel bekend als Eid al-Fitr). Wat het einde markeert van de heilige maand Ramadan in de Islamitische kalender. Na een maand van vasten en spirituele reflectie, komt dit feest als een welverdiende beloning voor de moslimgemeenschap over de hele wereld. Een belangrijk onderdeel van deze viering is het delen van de heerlijkste gerechten en zoetigheden met vrienden en familie. Wij geven ‘quick look’ op enkele van de heerlijke lekkernijen die vaak worden bereid en gegeten tijdens het Suikerfeest:

1. Baklava

Baklava kan je wel de klassieker in veel Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keukens noemen. Het is een super zoete lekkernij die bestaat uit laagjes filodeeg, noten (zoals pistache of walnoot) en een rijke siroop van suiker, water en rozenwater. Deze aromatische gebakjes zijn vaak een favoriet tijdens het Suikerfeest.

2. Maamoul

Maamoul zijn gevulde koekjes die traditioneel worden gegeten tijdens speciale gelegenheden, waaronder het Suikerfeest. Ze worden gemaakt van een zacht deeg van bloem, boter of ghee, en een vulling van dadels, vijgen of noten. Na het vormen van kleine deegballen worden ze vaak in speciale houten vormen gedrukt om decoratieve patronen te creëren voordat ze worden gebakken. Maamoul worden over het algemeen ook nog bestrooid met poedersuiker voordat ze worden geserveerd.

3. Kataifi

Kataifi is een ander heerlijk gebak dat populair is tijdens het Suikerfeest. Het bestaat uit fijngehakt deeg dat is gewikkeld in dunne strengen, vergelijkbaar met vermicelli. Deze strengen worden vervolgens gevuld met een mengsel van gemalen noten, suiker en specerijen. Vervolgens worden ze gebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn. Na het bakken wordt kataifi vaak overgoten met een zoete siroop om het nog smaakvoller te maken.

Lees ook:  Good food inspiratie met Sonja

4. Basbousa

Basbousa, ook wel bekend als hareeseh, revani of namoura, is een vochtige soort cake. Het is gemaakt van griesmeel, suiker, yoghurt en rozenwater. Basbousa wordt gebakken tot het goudbruin is en vervolgens wordt het nog doordrenkt met een siroop van suiker en rozenwater. Het resultaat? Een super lekkere traktatie die zacht van binnen is en knapperig van buiten.

5. Lokum (Turks Fruit)

Lokum, beter bekend als Turks fruit of gelatine, is een zoete lekkernij die populair is in veel delen van de wereld. En dus ook vooral tijdens het Suikerfeest. Gemaakt van zetmeel en suiker, worden blokjes lokum vaak op smaak gebracht met fruitextracten zoals rozenwater, sinaasappel of citroen. De kleurrijke en geurige snoepjes zijn een aanval op je tandglazuur, maar om je vingers bij af te likken!

Foto header via iStock, credits: Noah Saob

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy