Een kat of juist een hond in huis nemen? Zo kom je er achter wat past bij jou.

by Redactie

Vind je katten leuke beestjes, maar twijfel je of het echt iets voor jou is om zelf een kat te nemen? Dat kan natuurlijk een lastige vraag zijn! Het helpt om eens een keer op een kat van een bekende te passen. Ook de tips in dit artikel helpen je op weg om te achterhalen of een kat in jouw huis past. Lees zeker even mee.

Eigenwijs beestje

Een belangrijke karaktereigenschap van een kat om van op de hoogte te zijn: het is vaak een vrij eigenwijs beestje. Dit is echt anders dan bij bijvoorbeeld een hond, die meer volgzaam is. Een kat doet het liefst zijn eigen ding. Dat betekent uiteraard niet dat een kat niet om je kan geven. Integendeel zelfs! Maar je hebt als baasje wel wat meer rekening te houden met de ‘regels’ van de kat. Het siert katten juist ook dat ze zo hun eigen wil hebben. Het kan vaak voor hilarische situaties zorgen! Tegelijkertijd moet je soms wat geduldig zijn met een kat. Als je bijvoorbeeld pas net een kat in huis hebt, kan dat heel spannend zijn voor het diertje. Laat de kat rustig wennen in een kalme omgeving. Feliway spray kan helpen om je kat te kalmeren, in stressvolle situaties. En respecteer altijd de grenzen van je kat! Het eigenwijze diertje geeft het namelijk heel duidelijk aan als het genoeg is geweest. Of juist als het wel een goed moment is om te knuffelen of spelen.

Liefde en aandacht

Net zoals ieder huisdier heeft ook een kat veel liefde en aandacht nodig. Ga daarom na of je de tijd hebt om dit aan het dier te geven. En of je dit ook wel graag genoeg wilt! Het is immers jouw verantwoordelijkheid om iedere dag weer voor het dier te zorgen. Nu kun je de meeste katten heus weleens een dagje of zelfs een nachtje alleen laten – dit gaat makkelijker dan bij een hond. Maar zie dit niet als excuus om je kat steeds maar achter te laten. Katten zijn sociale dieren, die echt niet graag de hele tijd alleen zijn. Als je thuis bent, is het leuk om je kat de nodige aandacht te geven. Katten kijken graag mee bij je dagelijkse bezigheden: let er maar eens op dat een kat vaak in je buurt te vinden is. Wat spook je allemaal uit? Het dier houdt het nauwlettend in de gaten. Praat gerust tegen je kat, en aai het dier regelmatig. Je kunt ook spelen met je kat. Dit is een ideale manier om de energie kwijt te kunnen, wat zeker belangrijk is als je kat niet naar buiten gaat.

Lees ook:  Wat doet de coronacrisis voor het aantal scheidingen in Nederland?

Juiste verzorging

Katten hebben niet alleen liefde en aandacht nodig, maar ook verzorging. Gelukkig onderhouden katten zichzelf vrij goed: dat scheelt jou het nodige werk. Maar houd altijd in de gaten of je geen problemen of afwijkingen ziet, zoals een ontstoken oogje of een plek op de huid. Dan is het belangrijk om de dierenarts te bezoeken. Geef je kat het juiste kattenvoer, waarbij je let op onder andere leeftijd, ras en energieniveau. Gedurende het leven heeft een kat af en toe andere voeding nodig. Wissel dit daarom af als je kat kitten, volwassen en senior is. Dit verschilt ook voor binnen- en buitenkatten. En voor gevoelige of allergische katten is er speciale voeding te vinden.

Bewegingsruimte

Om verveling te voorkomen, heeft een kat voldoende bewegingsruimte en vermaak nodig. Laat de kat daarom het liefst naar buiten toe gaan, als dit een optie is! Hier beleven katten immers genoeg spannende avonturen. Binnenshuis is zo juist de plek voor de kat om te ontspannen. Kan de kat niet naar buiten toe? Dan is het wel belangrijk dat je woning groot genoeg is om in te leven. Grote kans dat het dier af en toe de ‘zoomies’ krijgt en rond gaat rennen. Laat je kat zich lekker uitleven: dit hoort er gewoon bij. Je kunt verschillende hoekjes voor je kat inrichten om te verkennen. Denk aan een parcours door de woonkamer, waarbij de kat de hoogte in kan klimmen. Dat doen katten namelijk maar al te graag, om op hoog niveau door de kamer te kunnen kijken!

Lees ook:  5 gezondheidsvoordelen van CBD en hoe je het kweekt

Nog steeds enthousiast na het lezen van de bovenstaande info? Dan past een kat vast goed bij jou. Het kan zelfs echt je vriend worden, als je de tijd neemt om een mooie band op te bouwen.

Foto header via iStock, credits: Chalabala

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy