Hoe weet je of het ondernemerschap iets voor jou is?

by Redactie

Misschien droom je er al langer van: een carrière als ondernemer. Maar de twijfel kan toeslaan. Is het wel iets voor jou? Je kunt op verschillende manieren proberen te achterhalen of het ondernemerschap bij je past. Om het écht te weten te komen, moet je het natuurlijk uitproberen. Maar lees eerst deze tips!

Verantwoordelijk voor verschillende onderdelen

Waar je in een loondienstbaan vaak een duidelijk takenpakket met bepaalde kaders hebt, is het bij het ondernemerschap zo dat je verantwoordelijk bent voor veel meer onderdelen. Je bent immers eigenaar van een bedrijf, of het nu bijvoorbeeld een eenmanszaak of een BV is. Dit betreft onder andere het uitvoeren van specifieke werkzaamheden voor je bedrijf, maar ook randzaken zoals administratie en marketing. Je dient je ook te verdiepen in onder andere de financiën en regelgeving. Kijk onder andere naar eventueel benodigde certificaten. Zo is  een VCA certificaat bedoeld om als bedrijf te voldoen aan de vigerende arbo-wetgeving. VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) is een norm voor de evaluatie en certificatie van veiligheids- en arbozorgsystemen. Dit bijvoorbeeld relevant bij het verrichten van risicovolle werkzaamheden in bepaalde sectoren.

Onderzoekende houding

Je hebt als ondernemer baat bij een onderzoekende en ondernemende houding. Ben je graag in de weer met het opdoen van nieuwe kennis? Ben je nieuwsgierig aangelegd en duik je zonder tegenzin in nieuwe materie? Dan zit dit waarschijnlijk goed. Je kunt je in allerlei aspecten verdiepen. Maak hier dan ook zeker tijd voor vrij! Spijker je kennis bij als het aankomt op relevante onderwerpen in je branche. Maar bekijk ook meer algemene thema’s, rondom regels en andere onderwerpen. Ben je bijvoorbeeld al bekend met BRL 7000? Dit heeft betrekking op de uitvoering van (water)bodemsaneringen en ingrepen in de (waterbodem) conform de Wet milieubeheer (Wm), de Wet bodembescherming (Wbb), de Waterwet en het Besluit Uniforme Saneringen (BUS). Het kan relevant zijn voor jouw bedrijf, waar je dus, maar wel achter dient te komen.

Lees ook:  Say what? Wat wordt er bedoeld met erfdienstbaarheid?

Motivatie

Heb je een duidelijke motivatie om een bedrijf te starten? Dit is een belangrijke drijfveer om voor succes te zorgen. Motivatie brengt je immers ver en dat kun je goed gebruiken. Er komen namelijk momenten dat je je even geen raad weet of dat het allemaal misloopt. Dan is motivatie vaak weer de reden dat je tóch doorgaat met de uitvoering van je bedrijfsplannen. Wat is dus jouw motivatie voor het beginnen van een bedrijf? Dit kan te maken hebben met een specifieke passie die je hebt. Ben je gepassioneerd over een specifiek idee, product of dienst? Ondernemerschap vereist vaak toewijding en doorzettingsvermogen, dus het is belangrijk om iets te kiezen waar je echt om geeft. Maar je kunt ook denken aan een maatschappelijke motivatie. Ga in ieder geval dus na wat jou drijft als ondernemer.

Probleemoplossend vermogen

Probleemoplossend vermogen is een essentiële eigenschap als ondernemer. Jij bent immers de verantwoordelijke als er iets fout gaat. Hoe los je dit op? Het is prettig als je niet direct in de stress schiet, maar juist relaxed blijft en tot een antwoord komt. Heb je sterke probleemoplossende vaardigheden en kun je creatief denken om oplossingen te vinden? Dan zit je goed.

Leiderschapskwaliteiten

Last but not least: je leiderschapskwaliteiten. Ondernemers die goed kunnen leiden staan doorgaans namelijk sterker in hun schoenen, zeker als je een (groot) team hebt. Hoe zorg je ervoor dat anderen jouw visie volgen? Je kunt je communicatieve vaardigheden hiervoor inzetten bijvoorbeeld. Als je twijfelt over je kwaliteiten op het gebied van leiderschap, is het goed om te weten dat je hierin kunt groeien. Je kunt er ook cursussen of trainingen in volgen, om de nodige vaardigheden uit te bouwen.

Lees ook:  Trend gespot: de 'Anywhere Worker'

Als je na het lezen van de bovenstaande punten nog enthousiast bent, is er een kans dat het ondernemerschap bij je past. Zoek dit verder uit. Ga ook in gesprek met andere ondernemers of zakelijke professionals, voor meer inzicht in het bedrijfsleven. Dat komt je goed van pas.

Foto header via iStock, credits: DisobeyArt

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy