Het pollenseizoen is weer geopend! What to do?

by Redactie

Zie jij ieder jaar ook weer als een berg tegen de start van het pollenseizoen op? Schrale troost: je bent lang niet de enige, want naar schatting is 1 op de 5 Nederlanders overgevoelig voor het stuifmeel van grassen, kruiden en bomen. De grootste boosdoeners zijn de berk (die grofweg vanaf april bloeit) en de grassen, die vanaf (eind) mei voor problemen zorgen. Dit jaar staan die berken alleen nu al in bloei door de warme februari en maart.

Wat zijn pollen nu precies?

Zodra de temperaturen stijgen, bloeien bomen, planten en grassen weer op. Wanneer een mannelijke bloem of plant begint te bloeien, veroorzaken ze de zogenoemde pollen; oftewel stuifmeel. Dit zijn voortplantingscellen van een mannelijke plant. De wind en insecten verspreiden de pollen die in de lucht dwarrelen. Eenmaal verspreid is het de bedoeling dat ze op de goede plek belanden, namelijk de stamper: het vrouwelijke deel van een bloem of plant. Vervolgens kiemt het zich in het stempelvocht (afscheiding op de stempel) en vormt het zich tot een stuifmeelbuis. De stuifmeelbuis dringt zich door tot het vruchtbeginsel en voilà: hierdoor vindt de bevruchting plaats.

Wanneer komen de eerste pollen in de lucht?

Wanneer de eerste pollen precies ons luchtruim vullen hangt van meerdere factoren af. Het weer is één van de belangrijkste. Als de winter zacht is, begint het welbekende pollenseizoen ook eerder. Om je een idee te geven: meestal begint de eerste flora rond februari te bloeien. Daarna komen de eerste stuifmeelkorrels in de lucht en dit duurt tot juni/juli. Je zou denken dat het daarna voorbij is, maar niets is minder waar. Nederland staat natuurlijk bekend als een land waar veel regen valt. Hierdoor blijven ook in juli en augustus veel pollen in de lucht hangen. 

Lees ook:  5 x zo organiseer je een buiten verjaardag om nooit meer te vergeten!

Hoe kan je het pollenseizoen doorkomen?

  1. Neem een douche voordat je gaat slapen om de pollen van je af te spoelen.  
  2. Smeer vaseline of kokosolie aan de binnenkant van en rondom je neus zodat de pollen je slijmvliezen moeilijker bereiken.  
  3. Vermijd histaminerijke voeding zoals zuivel, oude/belegen kaas, tomaten, spinazie, champignons, droge worst, varkensvlees en sojasaus.  
  4. Eet meer histamineverlagende voeding zoals wilde vis, verse biologische groenten en fruit, jonge kaas, eidooiers, kokosolie en glutenvrije granen.
  5. Check de pollenkalender. Hier kan je bijhouden wanneer de pollenplanten bloeien, hoe ze eruitzien en hoeveel stuifmeel er vandaag in de lucht is.
  6. Vermijd pollen/contact met stuifmeel zoveel mogelijk, zet een zonnebril op bij mooi weer de pollen je ogen niet kunnen bereiken en ga een dagje naar het strand in plaats van naar het bos als het stuifmeel rondvliegt door de lucht.
  7. Laat je was niet buiten in de tuin drogen (hoe verleidelijk dat ook mag zijn). Daardoor kunnen de pollen namelijk in kleren en beddengoed komen te zitten.
  8. Eet dagelijks een theelepel rauwe honing van de lokale imker uit jouw omgeving.  

Foto header via iStock, credits: schulle77

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy