Een overzicht van de must-visit moderne kunstmusea van Nederland

by Redactie

Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar hedendaagse kunst, deze tien kunstmusea zijn absoluut een bezoek waard:

1. Stedelijk Museum, Amsterdam

Het Stedelijk Museum is een van de meest vooraanstaande musea voor moderne en hedendaagse kunst in Europa. Met een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie en design biedt het museum een super overzicht van de ontwikkeling van de moderne kunst van de 19e eeuw tot nu. Het herbergt werken van iconische kunstenaars zoals Picasso, Mondriaan, Warhol en Koons. Sinds vorige week presenteert het Stedelijk ook nog eens de meest complete tentoonstelling van Marina Abramović, de internationaal gelauwerde grand lady van de performancekunst. Go go go!

2. Van Abbemuseum, Eindhoven

Het Van Abbemuseum staat bekend om zijn avant-gardistische benadering van moderne kunst en zijn nadruk op maatschappelijk engagement via kunst. Met een collectie van minder bekende kunstenaars naast werken van wereldberoemde namen biedt het museum een mooie variatie van de hedendaagse kunstpraktijk.

3. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Dit museum in Rotterdam huisvest een collectie moderne kunst, variërend van 14e-eeuwse meesters tot hedendaagse meesterwerken. Met schilderijen, beeldhouwwerken, installaties en videokunst van internationale kunstenaars zoals Dali, Magritte, Rothko en Hockney is Museum Boijmans Van Beuningen een absolute must-visit.

4. Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal Rotterdam organiseert een breed scala aan tentoonstellingen op het gebied van moderne kunst, fotografie, design en populaire cultuur. De altijd eclectische programmering en exposities over onderwerpen variërend van street art tot modeontwerp zorgt voor een dynamische en bijzondere benadering van kunst.

5. Museum Voorlinden, Wassenaar

Museum Voorlinden is een relatief nieuw museum dat zich richt op moderne en hedendaagse kunst. Het is gelegen op een prachtig landgoed in Wassenaar. De collectie internationale kunstenaars en regelmatig wisselende tentoonstellingen zorgt (in combinatie met de ligging van het museum) voor een middag inspiratie, verwondering én ontspanning.

Lees ook:  Tips om je tiny house droom waar te maken

6. De Pont Museum, Tilburg

Het De Pont Museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij en richt zich op hedendaagse kunst in de breedste zin van het woord. Met een focus op ruimtelijke kunst en installaties heeft De Pont Museum werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars in haar bezit zoals Anish Kapoor, Richard Serra en Ai Weiwei.

7. Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam

Dit centrum voor hedendaagse kunst organiseert een breed scala aan tentoonstellingen, evenementen, lezingen en workshops. De focus ligt op experimentele kunstpraktijken en daarmee biedt Witte de With een platform voor zowel gevestigde kunstenaars als opkomend talent om hun werk te presenteren en te bespreken.

8. Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Foam Fotografiemuseum Amsterdam richt zich specifiek op fotografie en heeft regelmatig wisselende tentoonstellingen van internationale fotografen. Dankzij de innovatieve programmering biedt Foam een super boeiend overzicht van de ontwikkelingen binnen de hedendaagse beeldcultuur.

9. Centraal Museum, Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht heeft héél veel op het gebied van kunst en design; van historische stukken tot eigentijdse werken. Het museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum is gevestigd in een voormalig Middeleeuws klooster en bestaat uit een verzameling gebouwen en een prachtige grote binnentuin. Heerlijk dwalen is het in het Centraal Museum…

10. Groninger Museum, Groningen

Het Groninger Museum staat bekend om zijn opvallende architectuur en eclectische collectie. Het gekleurde gebouw werd ontworpen door de Italiaan Alessandro Mendini. Elk van de drie paviljoens is anders, maar toch vormen ze samen overduidelijk één geheel. Met durf weet het museum thema’s aan te pakken die vernieuwend zijn, maar toch ook een breed publiek aanspreken. Maar ook de vaste collectie is een bezoek waard!

Lees ook:  Tips om je thuis niet te vervelen en zo efficiënt mogelijk te werken

Foto header (Groninger Museum) via iStock, credits: vanbeets

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy