Nog nooit carnaval gevierd? Wij geven een beknopte handleiding!

by Redactie

Het staat weer voor de deur: carnaval! En carnaval in Brabant (en Limburg) is niet zomaar een feest; het is een super kleurrijke viering vol met opmerkelijke tradities die diep geworteld zijn in de lokale cultuur. Ben je van ‘boven de rivieren’, maar wil je carnaval ook een keer ervaren? Lees dan onderstaande tips & tricks door, zodat je goed beslagen ten ijs komt…

Hossen en de polonaise

Een van de meest opmerkelijke tradities tijdens carnaval in Brabant is het ‘hossen’. Hossen is een vorm van dansen waarbij mensen in een lange rij staan en hun armen om elkaars schouders leggen terwijl ze op het ritme van de muziek bewegen. Het is wat je noemt een integraal onderdeel van carnaval en wordt natuurlijk gedaan op de welbekende carnavalshits. Vaak gevolgd door de polonaise… Een andere kenmerkende ‘carnavalsdans’.

Pekske

Een niet te missen gebruik is natuurlijk het dragen van ‘pekskes’. Pekskes zijn de kostuums en outfits die mensen dragen tijdens carnaval. Deze variëren van traditionele carnavalskleren, zoals narrenpakken en clownsoutfits, tot super creatieve ontwerpen. In sommige steden is het echter ‘verplicht’ om een bepaald kostuum te dragen. In Den Bosch (Oeteldonk tijdens carnaval) bijvoorbeeld dragen de mensen een Oeteldonkse sjaal een oeteldonk jasje. Vol met Oeteldonk emblemen. Wil je binnenkomen in één van de gezellige kroegjes die Den Bosch rijk is? Dan moet je zorgen voor Oeteldonk Kleding.

Prinsenpaar

Elk jaar wordt er in elke stad of dorp een prins en prinses gekozen om de festiviteiten te leiden. Het prinsenpaar regeert tijdens carnaval over hun lokale gemeenschap en neemt deel aan verschillende evenementen en optochten. Ze zijn het gezicht van carnaval en worden gezien als de tijdelijke burgemeester van het dorp of de stad. Ook is er vaak een jeugdprinsenpaar. Want je kan niet vroeg genoeg beginnen…

Lees ook:  Carnaval staat voor de deur! 7 x de leukste carnaval outfits

Tonpraten

Tonpraat-avonden zijn avonden vol met entertainment, variërend van sketches en toneelstukken tot muzikale optredens. Het woord tonpraten is ontstaan omdat de sketches gedaan worden vanuit een ton. Tegenwoordig gaan er veelal in de zuidelijke provincies van Nederland en Belgisch Limburg rond carnaval mensen een buut (dat is het verhaal van een tonprater) brengen. Vaak is het een tekst in de ik-vorm met een hoge grapdichtheid.

Foto header via iStock, credits: Eachat

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy