Belangrijke basistips bij de inrichting van de woonkamer

by Redactie

De woonkamer is toch wel de belangrijkste ruimte in huis. Maak daarom de juiste keuzes bij de inrichting van de woonkamer! Of je nu voor het eerst een woonkamer gaat inrichten, of de huidige woonkamer wilt verbeteren: lees verder voor handige basistips.

Stijlvolle meubels

Meubels in huis dienen allereerst natuurlijk een praktisch doel. Zo wil je dat de eettafel groot genoeg is om comfortabel aan te kunnen dineren, en wil je dat de bijbehorende stoelen lekker zitten. Dat is belangrijk, maar vergeet daarnaast niet dat meubels ook een belangrijke rol spelen in de aankleding van de woonkamer. Let op het stukje stijl! Ga op zoek naar meubels die passen bij jouw stijl: of je nu van een minimalistische, industriële of landelijke stijl houdt. Er is natuurlijk voor iedere stijl of wens iets moois te vinden. Ga je bij een salon tafel voor een houten design boordevol sfeer, of juist een glazen ontwerp voor een minimalistische look? Door hier bewuste keuzes in te maken, richt je de woonkamer helemaal naar je unieke stijl in.

Bijpassend geheel

De bovenstaande tip maakt duidelijk dat het stukje stijl belangrijk is. Daarbij wil je natuurlijk ook dat de meubels en andere items in huis netjes bij elkaar passen. Beeld je vooraf in of een nieuw item goed past bij de huidige inrichting. Gelukkig hebben we goed nieuws voor je: heel veel combinaties staan mooi bij elkaar. Er zijn wat dat betreft eigenlijk maar weinig regels als het aankomt op de inrichting. Je kunt hout en metaal bijvoorbeeld uitstekend combineren, of juist leer en glas. Durf dus zeker te spelen met verschillende materiaalsoorten.

Lees ook:  Zo kies je de juiste verlichting voor je huis, tips & tricks

Sfeervolle styling

Een beetje sfeer en gezelligheid is zeker welkom in de woonkamer. De ruimte hoeft niet kil of saai te zijn – liever niet zelfs. Kies dus voor items die dat stukje sfeer toevoegen aan de woonkamer. In het assortiment van Vente Unique vind je stijlvolle interieuritems die de woonkamer aankleden. Denk aan een trendy fauteuil of juist een tijdloos tv-meubelstuk. Gezelligheid laat je terugkomen door na te denken over de materiaalsoorten in de woonkamer. Kies voor natuurlijke materialen, zoals hout, bamboe, riet, rotan, katoen en zeegras. Zo voeg je levendigheid toe aan de woonkamer! Kies verder voor veel accessoires in de ruimte, zoals kamerplanten en kunstwerken. Daarmee laat je meteen een stukje van jezelf zien.

Juiste indeling

Om er een mooi geheel van te maken, is het ook belangrijk om de juiste indeling uit te werken. Iedere woonkamer kent weer een andere vorm: van een vierkante kamer tot een langwerpige, smalle woonkamer. Houd hier rekening mee. Een woonkamer kan zomaar een heel andere uitstraling krijgen als je de bank en de eettafel verwisselt, om maar een goed voorbeeld te noemen. En we kennen de uitspraak allemaal: meten is weten. Heb je een nieuw meubelstuk op het oog? Meet dan eerst of het wel mooi past in de ruimte, zeker als je een kleine of smalle woonkamer hebt. Als je de ruimte nog helemaal from scratch gaat inrichten, kun je een plattegrondje maken met daarop de indeling die je voor ogen hebt. Zo richt je de woonkamer pas volledig naar wens in! Past het toch net niet helemaal lekker? Dan kun je de indeling nog omgooien, voordat de items al in je woonkamer staan.

Lees ook:  Dit zijn de interieur trends van 2024: 7 tips om je huis een metamorfose te geven

Niet te vol

Bij de juiste indeling telt ook mee dat je de woonkamer niet té vol zet. Natuurlijk wil je er verschillende items in kwijt kunnen, en dat lukt ook zeker. Maar je kunt misschien niet al je dromen verwezenlijken in de ruimte. Als de woonkamer namelijk bomvol staat, is het geheel niet meer zo mooi. Dat is belangrijk om je te realiseren. Wil je graag een grote leefkast in de kamer hebben? Dan is het niet altijd mogelijk om ook nog een enorme bank in de ruimte te plaatsen. Heb je de wens voor een lange eettafel in de ruimte? Dan kan het zo zijn dat je een fauteuil toch achterwege moet laten. Maak op die manier de juiste afweging. Je wilt je gewoon nog soepel door de ruimte kunnen bewegen: dat is een goed uitgangspunt.

Fraai kleurgebruik

De kleuren doen natuurlijk een heleboel voor een ruimte. Ook in de woonkamer telt dit mee! Denk vooraf goed na over de kleuren die je in de woonkamer naar voren wilt laten komen. Je kunt meerdere kleuren prima combineren, als je het maar niet te bont maakt. Het helpt om een aantal kleuren centraal te stellen, als basiskleur. Of doe dit met een enkele kleur. Donkere kleuren zijn in trek in de woonkamer, zoals grijs, donkerpaars en diepblauw. Maar dit maakt de woonkamer optisch wel wat kleiner. Heb je een kleine woonkamer? Dan is het vaak slimmer om voor lichter kleurgebruik te gaan. Denk in dat geval aan crème, lichtbruin en lichtgroen, om maar wat mooie voorbeelden te noemen. Deze kleuren kun je ook perfect met elkaar combineren. Wil je een knalkleur in de woonkamer hebben? Bedenk dan eerst waar je deze kleur terug laat komen. Van een bank in een felle kleur tot juist accessoires in een knalkleur: dit geeft natuurlijk een heel ander effect. Wil je zo’n kleur dus een hoofdrol laten spelen, of liever een subtielere bijrol? De keuze is aan jou!

Lees ook:  Customized Vinylvloeren

Raamdecoratie

Het lijkt misschien onbenullig, maar is toch zeker een laatste, belangrijke tip: maak een zorgvuldige keuze voor de raamdecoratie. Zo ogen jaloezieën heel anders dan traditionele gordijnen. Bedenk welk doel de gordijnen dienen. Wil je overdag meer privacy? Dan zijn jaloezieën of lamellen een uitkomst, om vanaf de straat voor minder inkijk te zorgen. Stoffen gordijnen zorgen voor veel sfeer, en houden bijvoorbeeld ook de warmte goed binnen in huis. Je kunt ook meerdere soorten gordijnen combineren. Denk aan een inbetween gordijn van een dunne stof in combinatie met een dikker gordijn om ervoor te kunnen schuiven. Of combineer jaloezieën met stoffen gordijnen, al is dit wel een iets ongebruikelijkere combinatie. Het is ook een kwestie van smaak: veel mensen vinden stoffen gordijnen mooier dan jaloezieën. Al zijn jaloezieën en lamellen er tegenwoordig ook in een moderne look te vinden, van bamboe, hout of metaal bijvoorbeeld. Kijk daar zeker naar en vergelijk de mogelijkheden.

Van de meubels tot de raamdecoratie: het telt allemaal mee in het interieur! Deze tips komen van pas bij ieder type interieur. We hopen dat je er inspiratie uit haalt, voor de inrichting van jouw woonkamer.

Foto header via iStock, credits: stockfour

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy