Welke soorten overlijdensrisicoverzekering zijn er en welke past bij jou?

by Redactie

Ben je iemand die eigenlijk nooit van het ergste uitgaat? Dan verwacht je waarschijnlijk niet dat je er van de ene op de andere dag ineens niet meer bent. Toch kan dit wel gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld betrokken raken bij een noodlottig ongeval of een hartstilstand krijgen. Om ervoor te zorgen dat je geliefden door kunnen als je er niet meer bent, sluit je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af. Maar welke soorten overlijdensrisicoverzekering zijn er eigenlijk en welke past bij jou? In deze tekst bereiden wij je zo goed mogelijk voor.

Overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvend bedrag

Om te beginnen kun je een overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvend bedrag afsluiten. Als je hiervoor kiest, blijft het verzekerde bedrag elke maand gelijk. Deze ORV is ideaal voor het opvangen van kosten die tijdens de looptijd van de verzekering ongeveer hetzelfde blijven. Mensen gebruiken hem vaak om het wegvallen van een inkomen op te vangen. Een overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvend bedrag wordt meestal afgesloten in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek.

Overlijdensrisicoverzekering met annuïtair dalend bedrag

In plaats van een gelijkblijvend bedrag kun je ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten waarbij het verzekerde bedrag daalt. Hier zijn twee opties voor, te beginnen met een ORV met annuïtair dalend bedrag. Bij deze verzekering daalt het verzekerde bedrag elke maand op basis van een rente van 4 procent per jaar. Het verzekerde bedrag daalt in het begin langzaam, maar dit versnelt naarmate de looptijd van de ORV vordert. Een overlijdensrisicoverzekering met annuïtair dalend bedrag wordt vaak gekozen bij een annuïtaire hypotheek.

Overlijdensrisicoverzekering met lineair dalend bedrag

Wie wil dat het verzekerde bedrag daalt, kan ook een overlijdensrisicoverzekering met lineair dalend bedrag afsluiten. Als je voor deze optie kiest, daalt het verzekerde bedrag iedere maand gelijkmatig. Dit maakt deze ORV ideaal voor mensen die hun inkomen aan willen vullen tot de pensioendatum. Hij wordt bovendien veel gebruikt om een spaarbedrag aan te vullen dat niet bereikt wordt als gevolg van overlijden. Een ORV met lineair dalend bedrag wordt vaak samen met een lineaire hypotheek afgesloten.

Lees ook:  6 x aan je goede voornemens werken op je vakantiebestemming

Vaste of variabele premie

Naast het verzekerde bedrag moet je bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ook kiezen tussen een vaste of variabele premie. Kies je voor een vaste premie? Dan weet je waar je aan toe bent. Gedurende de looptijd betaal je elke maand namelijk hetzelfde bedrag. Bij een variabele premie groeien de kosten mee met je looptijd. Dit betekent dat je per maand meer gaat betalen naarmate je ouder wordt. Ondanks dat de premie stijgt, weet je bij het afsluiten al precies hoeveel je per maand betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering.

Andere keuzes die je moet maken

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kom je ook nog voor een aantal andere keuzes te staan. Zo kies je bijvoorbeeld zelf wie je verzekert. De verzekerde persoon moet altijd iemand tussen de 15 en 67 jaar zijn. Daarnaast bepaal je zelf het verzekerde bedrag en hoelang je ORV loopt. Kortom: je geeft zelf grotendeels invulling aan je overlijdensrisicoverzekering.

Sluit je ORV online af

Heb je nog geen overlijdensrisicoverzekering, maar wil je er wel eentje afsluiten? Bij de meeste verzekeraars regel je dit tegenwoordig online. Nadat jij je premie berekend hebt, kun je een ORV aanvragen. Als je aanvraag verstuurd is, word je gevraagd om een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering in te vullen. Op deze manier krijgt een verzekeraar een goed beeld van jouw gezondheid en leefstijl.

Foto header via iStock, credits: Tom Merton

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy