Say what? Wat wordt er bedoeld met erfdienstbaarheid?

by Redactie

Erfdienstbaarheid is een term die je waarschijnlijk al vaker bent tegengekomen. Een bekend voorbeeld hiervan is het recht van overpad. Dat wil zeggen dat je een stukje van het erf van de buren mag gebruiken, zonder dat dit dus van jou is. Je hebt het bijvoorbeeld nodig om bij jouw eigen huis te kunnen komen, een weiland te kunnen gebruiken of simpelweg de containers aan de straat te kunnen zetten. Er zijn vele vormen van erfdienstbaarheid, die allemaal gemeenschappelijk hebben dat het vaak de reden is van een oplopend conflict tussen beide buren. Wat zijn de mogelijkheden indien er onenigheid ontstaat en de buren zelfs de straat of poort blokkeren waar jij gewoo n toegang toe behoort te hebben?

Vele vormen van erfdienstbaarheid

Naast het recht van overpad en recht van weg is er onder andere ook het belangrijke recht op uitzicht. Ook dit valt gewoon onder erfdienstbaarheid. Het wil zeggen dat het uitzicht dat je hebt niet verstoord mag worden, bijvoorbeeld door buren die hebben besloten een metershoge schuur te bouwen direct naast jouw raam. Bij recht uit opzicht mag het uitzicht niet belemmerd worden door zo’n constructie. Recht van goot is een iets minder bekende vorm van erfdienstbaarheid. Hiermee hebben de buren het recht om boven jouw grondgebied een dakgoot aan te leggen, of zelfs regenwater af te laten lopen op jouw erf. Verder kun je nog denken aan een recht van waterleiding en recht op een boom bij de erfgrens.

Erfdienstbaarheid en verjaring

Erfdienstbaarheid kan op slechts twee verschillende manieren ontstaan. De eerste is door verjaring. Daarvan kan sprake zijn als de huidige situatie al decennialang bestaat. Een andere wijze is door hierover duidelijke afspraken te maken met de buren en deze op papier vast te laten leggen. Het is belangrijk om dit bij de notaris te laten doen, zodat alles officieel gedocumenteerd wordt. Mochten er zich gaandeweg onduidelijkheden voordoen, dan kan er dus altijd worden teruggevallen op de gemaakte afspraken. Dit is ook belangrijk indien jij of jouw buren besluiten te verhuizen, want die blijven gewoon geldig na de verkoop van het huis. Mochten de afspraken alleen onderling zijn geregeld zonder tussenkomst van een notaris, dan dienen er met de nieuwe bewoners ook nieuwe afspraken te worden gemaakt over de erfdienstbaarheid.

Lees ook:  Wat te doen met 10 miljoen

Ook juridisch advies mogelijk bij beneficiaire erfenis

Soms kan het gebeuren dat de buren er samen niet uitkomen, tot zelfs flinke ruzies tot gevolg. Heb je een rechtsbijstandverzekering van bijvoorbeeld een partij als Univé, dan is het eenvoudig om bij geschillen de hulp in te schakelen van de juristen waar de verzekering mee samenwerkt. Dit onderwerp is echter niet het enige waarvoor je terechtkunt bij Univé. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het krijgen van juridisch advies over een erfenis beneficiair aanvragen. Het kiezen voor een erfenis beneficiair kan een uitkomst zijn als de overledene flinke schulden nalaat, die je uiteraard liever niet over wilt nemen. Je besluit hiermee alleen de erfenis over te nemen indien de inhoud positief is. Heb je geen rechtsbijstandverzekering, dan is er altijd nog Rechtshulp on Demand, waarmee je eveneens 24/7 aanspraak kunt maken op juridische hulp.

Foto header via iStock, credits: Paul Campbell

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy