Overstappen op elektrisch rijden? 5 basistips

by Redactie

Steeds meer mensen wisselen de auto die op brandstof rijdt in voor de elektrische auto. Zit je hier ook aan te denken? Dat is een goede zet! Lees je natuurlijk wel goed in en verken de verschillende mogelijkheden. In dit artikel delen we 5 basistips.

Juiste energie

Bij een elektrische auto is het zaak dat je zelf de auto oplaadt. Op externe locaties, op je werk bijvoorbeeld, doe je dit met een beschikbare paal om de auto aan op te laten. Maar ook thuis heb je zo’n paal nodig. Dat niet alleen, je hebt tevens energie nodig om de laadpaal te laten werken. Installeer de beste zonnepanelen bij je woning. De combinatie van een laadpaal en zonnepanelen is namelijk ideaal. De zonnepanelen gebruik je trouwens niet alleen voor de elektrische auto, maar natuurlijk ook voor de verdere energievoorziening in je woning. Je maakt een duurzame stap door te kiezen voor zonnepanelen bij je huis. Daar heb je het hele jaar lang profijt van, want zonnepanelen werken ook tijdens de donkerdere dagen van het jaar.

Laadpaal

Kijk goed naar de laadpaal die je kiest voor bij je woning. Je hebt verschillende opties. Een Wallbox laadpaal is aangesloten op je elektriciteitsnet en wordt bevestigd aan de muur, maar neemt slechts weinig ruimte in beslag. De werking is gebruiksvriendelijk en comfortabel. Met een app bedien je de laadpaal: je kunt de paal vergrendelen, ontgrendelen of het laadvermogen aanpassen. Sluit de laadpaal aan op de zonnepanelen, en stel vast of je kiest voor 100% zonne-energie of een combinatie van zonne-energie en netstroom.

Lees ook:  Trend om mee te nemen naar 2020: refurbished apparatuur

Type auto

Met de zonnepanelen en een laadpaal leg je de basis. Natuurlijk is het ook belangrijk om de juiste auto te kiezen. Iedereen heeft immers weer andere rijbehoeften en een unieke levensstijl, waar de auto op moet aansluiten. Er zijn steeds meer elektrische auto’s op de markt, van verschillende automerken. Ga je voor een gevestigd model of juist liever voor een innovatieve auto die pas net uit is? Dat is al een groot onderscheid. Bedenk welke elementen je belangrijk vindt aan de auto. Houd hierbij specifiek rekening met het elektrisch rijden. Vind je het bijvoorbeeld handig dat de auto snel oplaadt, of wil je juist een langere afstand kunnen afleggen voordat je weer moet opladen? Let natuurlijk ook op de looks van de auto, evenals de grootte en andere uiterlijke kenmerken.

Routes plannen

Als je een relatief korte afstand aflegt, hoef je bij een moderne elektrische auto niet direct over de route na te denken. Maar als je verder weg gaat, voor een zakelijke afspraak of een vakantie bijvoorbeeld, is het slim om de route te plannen. Om de auto op te laden, is er meer tijd nodig. In het buitenland zijn er niet altijd evenveel oplaadpalen te vinden: zoek dit goed uit, zodat je niet stil komt te staan. Hier zijn handige apps en overzichten voor te raadplegen.

Kopen of leasen

Ga je een elektrische auto kopen of leasen? Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Een auto kopen heeft een hogere instapprijs, maar de auto is wel meteen helemaal van jou. Als je zeker bent van je overstap naar elektrisch rijden, kan dit een slimme keuze zijn. Met leasen kun je juist beter testen of elektrisch rijden echt bij je past. Je zit immers maar voor een bepaalde periode aan de auto vast, waarna je het abonnement weer kunt opzeggen. Dit is daarom de overweging waard als je nog twijfelt. Of als je juist een paar verschillende auto’s wilt uitproberen, over de tijd van een aantal maanden of jaren. Denk tot slot daarom goed na over deze opties, om een doordachte keuze te maken in de overstap naar elektrisch rijden.

Lees ook:  Dankzij Swapfiets zit je nooit zonder fiets

Is elektrisch rijden iets voor jou? Hopelijk helpen de bovenstaande tips je bij de beslissing! Je weet nu in ieder geval meer over de vele mogelijkheden.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy