Opgeruimd staat netjes: zo begin je het nieuwe jaar met een schone lei

by Emma

Het begin van een nieuw jaar biedt een uitgelezen kans om een frisse start te maken. Een van de beste manieren om dit te doen, is door letterlijk op te ruimen en een schone lei te creëren voor wat komen gaat. Met een georganiseerde en opgeruimde omgeving kun je niet alleen productiever zijn, maar ook een gevoel van rust en welzijn ervaren. Hier zijn een paar eenvoudige stappen om je te helpen het nieuwe jaar te beginnen met een opgeruimd en georganiseerd leven.

Maak een plan

Voordat je begint met opruimen, is het handig om een plan te maken. Bedenk welke ruimtes je wilt aanpakken en stel realistische doelen. Het kan overweldigend zijn als je alles tegelijk wilt doen, dus verdeel het in behapbare taken. Zo kan je er ook voor kiezen om jezelf een maand of zelfs een seizoen te geven voor een grote schoonmaak. Niet alles hoeft in één keer.

Sorteer en organiseer

Dan is het tijd om aan de slag te gaan à la Marie Kondo. Begin met het sorteren van je spullen. Scheid de items die je wilt houden van degenen die je kunt wegdoen of doneren. Een goede vuistregel is om afscheid te nemen van dingen die je het afgelopen jaar niet hebt gebruikt. En als je écht twijfelt, geef jezelf dan een maand om ze te gebruiken. Nog steeds laten liggen? Weg ermee! Organiseer vervolgens de overgebleven items op een logische en toegankelijke manier. Dat kan eventueel ook betekenen dat je eerst kijkt wat je allemaal over hebt, om vervolgens een slim opbergsysteem – inclusief dozen, kasten en andere opbergers – aan te schaffen of te bouwen.

Lees ook:  Aan taboes doen we niet meer: let's talk about seks

Digitale detox

Verlies digitale ballast door je elektronische apparaten op te schonen. Verwijder overbodige bestanden, organiseer je e-mails en breng orde aan in je digitale mappen. Een opgeruimde digitale omgeving kan net zo bevredigend zijn als een opgeruimde fysieke ruimte. En moet je écht al die oude telefoons, opladers en andere onherkenbare draden en digitale accessoires bewaren? Ook hier geldt: niet gebruikt, dan kan het weg.

Minimaliseer je agenda

Neem tot slot ook de tijd om je agenda op te schonen. Overweeg welke verplichtingen en activiteiten echt belangrijk voor je zijn. Heb je bepaalde goede voornemens die erin moeten? Knal ze gelijk in je agenda voor een reminder. Maar moet echt álles in je kalender staan? Het verminderen van overbodige verplichtingen geeft je tenslotte meer ruimte, en aandacht, voor wat er echt toe doet.

Foto header via iStock, credits: brizmaker

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy