Koffie zetten voor beginners: ken je deze tips al?

by Redactie

Wil je koffie leren drinken en daarbij thuis de lekkerste koffie zetten? Dat is een mooi streven! Het is ook zeker mogelijk, als je maar weet waar je op moet letten. Van verschillende koffiesoorten tot het onderhoud aan je koffiemachine: dit zijn praktische tips.

Verfijnde koffiesmaak

Als je het echt goed wilt aanpakken, dan kies je voor het drinken van delicate koffie. De ene koffiesoort is namelijk de andere koffiesoort niet. Gebruik Arabica koffiebonen voor de beste smaakbeleving. Er zijn twee grote koffiesoorten, die we wereldwijd drinken: Arabica en Robusta. Daar zitten grote verschillen tussen. Zoals de naam al doet vermoeden, is Robusta wat robuustere koffie. Arabica is daarentegen subtieler van smaak. Je begint dus meteen goed als je voor de wat genuanceerdere smaak kiest. Dat niet alleen, deze smaak maakt koffie ook toegankelijker voor de beginner. Vind je koffie al snel heftig en bitter? Dan is het de moeite waard om Arabica koffie te proberen. Natuurlijk blijft koffie altijd koffie, maar je hebt zeker meerdere smaakopties. Hiertussen afwisselen is ook een optie.

Koffiebonen, gemalen koffie, pads en cups

Koffie zetten kun je op een heleboel manieren doen, met meerdere koffiesoorten. Zo is er een duidelijk onderscheid tussen de koffiebonen, gemalen koffie, koffiepads en koffiecups. Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Koffiebonen blijven lang vers en geven veel smaak, zeker als je de bonen pas direct voor het drinken van de koffie maalt. Kies precies het type koffie dat je wenst te drinken. Dit kan gedurende de dag verschillen. Misschien wil je later op de dag bijvoorbeeld cafeïnevrije koffiebonen gebruiken. Haal daarom verschillende koffiesoorten in huis, als dit je voorkeur heeft. Naast koffiebonen zijn er nog meer soorten. Gemalen koffie is wat makkelijker in gebruik, omdat je de koffie niet zelf hoeft te malen. Maar als je maar weinig koffie drinkt, wordt de koffie dan wel snel oud als de verpakking eenmaal open is. Met koffiepads of koffiecups kies je al helemaal voor gemak, aangezien in zo’n verpakking al precies de juiste verhoudingen zitten voor een kopje koffie. Je hoeft het alleen maar in het apparaat te stoppen en op de knop te drukken – de rest wordt voor je gedaan.

Lees ook:  10 x nieuwe food hotspots in Nederland

Modern koffiezetapparaat

Dat brengt ons tot het volgende punt: gebruik een modern koffiezetapparaat. Een apparaat voor koffiecups of koffiepads is dus een uitkomst, juist als je nieuw bent met koffie drinken. Je hoeft maar weinig stappen te zetten om toch een goed kopje koffie te maken. Maar er zijn meer gebruiksvriendelijke, moderne koffiezetapparaten. Zo is een volautomatische koffiemachine een populaire keuze. Hierin gooi je koffiebonen, druk je daarna op een knopje om je gewenste kopje koffie te selecteren – en meer hoef je niet te doen. Het apparaat maalt de koffiebonen voor je en zet daarna meteen een vers kopje koffie. Dat scheelt dus ook tijd en moeite. Let wel: je hebt met dit soort automatische koffiemachines zelf weinig invloed op de precieze smaak. Als je meer handmatig de koffie zet, met een French press bijvoorbeeld, heb je hier juist wel meer invloed op. Zo kun je meer experimenteren met de smaak van je koffie – ook dat is de overweging waard.

Apparaat reinigen

Houd je koffiezetapparaat goed schoon. Bij ieder apparaat werkt dit weer net even anders. Hier kun je informatie over opzoeken, in het bijbehorende boekje bijvoorbeeld. Ontkalk je koffiezetapparaat idealiter eens per maand. En houd het apparaat schoon door koffieresten weg te halen. Zo gaat je apparaat langer mee én zet je betere koffie! De smaak kan namelijk achteruit gaan als het apparaat niet helemaal netjes is bijgehouden. Dat moet je natuurlijk ook net maar even weten! Zorg in ieder geval dat je in je systeem krijgt dat je het apparaat onderhoudt.

Lees ook:  Vol verwachting klopt ons hart… Nederlander verwacht deze feestdagen 18 pakketjes!

Oefening baart kunst: je wordt na verloop van tijd steeds beter in koffie zetten. Zeker als je weet waar je op moet letten. We hopen dat je iets van de bovenstaande tips hebt geleerd. Geniet van je lekkere koffie!

Foto header via iStock, credits: Visit Roemvanitch

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy