In business: veilig werken op een bouwplaats, 5 tips

by Redactie

Op een bouwplaats is het essentieel dat er veilig gewerkt kan worden. Verschillende onderdelen spelen hier een rol in. Ben je benieuwd waar je op kunt letten? Lees verder voor belangrijke basistips.

Juiste machines en gereedschap

Er zijn natuurlijk veel soorten machines en gereedschap in gebruik bij een bouwplaats. Zorg dat deze apparaten van de juiste kwaliteit en betrouwbaarheid zijn. Zo is het niet verstandig om met oude machines te werken, maar kies je juist liever voor moderne exemplaren. Je kunt dit aanschaffen of huren: het is maar net wat er handig is bij een bepaald project. Bedenk vooraf ook direct welke machines en apparaten er nodig zijn. Hier kun je een goede inschatting van maken. Graafmachines zijn effectief bij het verplaatsen van materiaal, zoals puin of vuil, van de ene plaats naar de andere plek. Er zijn meerdere soorten graafmachines, denk aan een rupsgraafmachine en een graafmachine op banden. Daarnaast kun je extra gereedschappen aan de graafmachine toevoegen, zoals een draaiende rolbezem of een sloophamer. Bij full service distributiebedrijf SMT.network vind je de juiste machines en apparaten. Kies de machines die passen bij het project en de bijbehorende wensen en behoeften.

Veiligheidsvoorschriften

Werk met duidelijke veiligheidsvoorschriften op de bouwplaats. Het is belangrijk om iedereen hierover in te lichten. Een veiligheidsvoorschrift kan betrekking hebben op een specifieke machine. Denk weer aan de graafmachine, waarbij de machinist goed beschermd is in de cabine. Extra bescherming nodig, bijvoorbeeld omdat er sprake is van veel vallend puin? Dit kan middels een speciale kooi. Verder zijn er veel vaste maatregelen en procedures, voor materialen en gereedschap. Onderschat niet dat gevaar altijd op de loer ligt. Heb oog voor de risico’s en maak dat iedereen in het team hierop let. Voer tevens inspecties en onderhoud uit van apparatuur, gereedschappen, materialen en de bouwplaats om defecten, slijtage of schade te identificeren: dat is een belangrijk onderdeel van de veiligheid. Controleer de bouwplaats direct op mogelijke gevaren, obstakels en valrisico’s.

Lees ook:  Groen, groener, groenst…. 6 x on trend kamerplanten die jouw humeur een boost geven

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Ook persoonlijke beschermingsmiddelen tellen mee. Denk aan kleding, schoenen en accessoires, die iedere werknemer dient te dragen. Helmen, veiligheidsbrillen, gehoorbescherming, veiligheidsschoenen en handschoenen: deze items bieden bescherming tegen mogelijke gevaren op de werkplaats. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar je kunt de gevolgen beperken. Het is natuurlijk belangrijk dat deze items in een goede staat zijn. Een versleten werkbroek heeft z’n beste tijd waarschijnlijk gehad. Trek tijdig een nieuw exemplaar aan. Verder is het belangrijk dat je voor de juiste maat kiest. Draag bijvoorbeeld geen werkschoenen die te groot zijn, want zo sta je minder stabiel.

Duidelijke planning

Iedereen heeft baat bij een duidelijke planning, wat ook veiligheidsvoordelen met zich meebrengt. Zo weet iedereen op de bouwplaats waar hij aan toe is. Communiceer hierover met het team. Zo’n overlegmoment is ook meteen een goed moment om nieuwe veiligheidskwesties door te nemen, of juist om onveilige situaties te melden. Vraag aan iedereen in het team om hier informatie over te delen. En bespreek uiteraard de planning. Het is mooi als de planning steeds gelijk blijft, maar in de realiteit is dit natuurlijk niet altijd het geval. Dat hoeft geen punt te zijn, als het voor iedereen duidelijk is.

Training en opleiding

Een training of opleiding draagt eraan bij dat iedereen op de bouwplaats de mogelijke gevaren kent. Het is daarom een idee om zo’n training op te stellen of een bepaalde training te volgen. Hierin komen onder andere veiligheidsprocedures en -protocollen naar voren. Veilig werken staat voorop, maar soms moet je het team hier (weer) bewust van maken. Met name nieuwe teamleden hebben nog veel te leren. Maar dit valt net zo goed te zeggen voor personeel dat al langer in het vak zit, maar dit uit het oog is verloren.

Lees ook:  Het (ver)kopen van je woning in deze corona tijden

De bovenstaande tips helpen om veilig werken op een bouwplaats te realiseren. Er komt veel bij kijken: onderschat dit niet en neem het serieus. Van het gebruik van de juiste machines tot regelmatig overleg, het telt allemaal mee.

Foto header via iStock, credits: nuttapong punna

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy