Eco trend: zijn wasbare luiers beter dan wegwerp luiers?

by Redactie

Als je kindjes krijgt of hebt, dan weet je dat luiers onmisbaar zijn bij het opvoeden en tegenwoordig zijn er ook nog eens zó veel verschillende soorten luiers. En sta je weleens stil bij de impact van je luier keuze? Wegwerpluiers veroorzaken namelijk flink wat afval. Maar zijn wasbare luiers echt een betere optie dan wegwerpluiers? In dit artikel duiken er dieper op in.

Wasbare luiers zijn milieuvriendelijker

Het klopt dat uitwasbare luiers milieuvriendelijker zijn dan wegwerpluiers, zelfs als je het wassen meerekent. Dit type luiers produceren namelijk minder afval én zorgen voor minder CO2-uitstoot. Hoewel wegwerpluiers lichter zijn geworden en minder houtpulp bevatten, wordt elke luier (logischerwijs) één keer gebruikt en daarna weggegooid. Dit zorgt voor meer afval en een hogere milieubelasting. Minder milieuvriendelijk dus.

Lange termijn besparingen

Misschien lijken in eerste instantie de wasbare luiers duurder vanwege de hogere aanschafkosten, maar over de gehele luierperiode gemeten zijn ze vaak goedkoper. Vooral als je ze voor meer dan één kind gebruikt of tweedehands aanschaft. Wegwerpluiers zijn op korte termijn goedkoper, maar kunnen op lange termijn duurder uitvallen. Dit komt omdat, je raadt het al, je ze één keer gebruikt.

Gebruiksgemak

Om maar direct het fabeltje de deur te wijzen: wasbare luiers zijn net zo comfortabel en hygiënisch als wegwerpluiers. Ze komen in allerlei kleuren en maten, met voorgevormde broekjes en inleggers voor makkelijke verschoning. Wegwerpluiers zijn misschien handiger voor onderweg of in de nacht, maar wasbare luiers zijn een echt een prima alternatief voor thuis.

Zindelijkheid wordt meer gestimuleerd

Wist je dat kinderen die wasbare luiers dragen vaak eerder zindelijk zijn? Dit komt doordat ze beter voelen wanneer ze nat zijn. Eerder zindelijk worden betekent minder luiers gebruiken, wat zowel goed is voor het milieu als voor de portemonnee. Win-win dus!

Lees ook:  Hoe maak je het contact met een klant persoonlijker?

Zacht voor de huid

Wasbare luiers zijn (vaak) gemaakt van natuurlijke materialen en zijn daardoor zacht voor de huid. Ze bevatten minder chemicaliën dan wegwerpluiers, wat beter is voor de gevoelige huid van baby’s. Wegwerpluiers zijn tegenwoordig ook zeker ontworpen om comfortabel en huidvriendelijk te zijn, maar bevatten nog steeds meer synthetische materialen die niet goed zijn voor je kleine.

De keuze tussen wasbare en wegwerpluiers hangt af  van je persoonlijke voorkeur, levensstijl en prioriteiten. Beide typen luiers hebben hun eigen voordelen en nadelen. Wat je ook kiest, het belangrijkste is dat jouw kind zich comfortabel voelt. Kijk dus vooral naar wat jouw kleine nodig heeft en hoe hij of zij reageert op de verschillende typen luiers.

Foto header via iStock, credits: jacoblund

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy