Je kind en financiën: 4 valkuilen nader uitgelegd

by Redactie

Waar je vroeger nog echt een simpel spaarvarken thuis had staan en pas rond je 14e een keer een eigen betaalrekening kreeg, is dat nu allemaal heel anders. Kids begeven zich online en ook het omgaan met (zak)geld speelt zich grotendeels online af. Wat de bijbehorende valkuilen met zich mee brengt. OuderWijs is een nieuw initiatief van de Volksbank om ouders te helpen bij de financiële opvoeding van hun kind. Op dit platform vind je informatie om je kind te leren omgaan met geld en te behoeden voor financiële valkuilen en verleidingen. En met alles wat daar tegenwoordig nog meer bij komt kijken. Wij zetten alvast 4 belangrijke valkuilen uiteen. Wil je er nog meer over weten, bezoek dan vooral OuderWijs. Een tip voor zowel jong als oud!

Geldezel

Deze valkuil is een van de meest sluipende. Geldezels zijn namelijk mensen die hun bankrekening laten gebruiken door criminelen om geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen, storten ze op jouw rekening. Om het er vervolgens met jouw pinpas weer vanaf te halen. Het lijkt voor jongeren vaak aantrekkelijk om zo snel geld te verdienen, maar vaak realiseren ze zich niet dat hier een groot risico aan vastzit.

Banken hebben snel in de gaten dat het gaat om ‘vreemde’ activiteiten als er ineens heel veel geld op een rekening staat of in korte tijd veel wordt gepind. Als eigenaar van de bankrekening ben je medeplichtig aan een strafbaar feit. Het gevolg? Een strafblad en je mag geen klant meer zijn bij de bank. Bij grote bedragen kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen. En de crimineel? Die is vaak niet meer te achterhalen.

Lees ook:  Betalen met een pin ring

In-app aankopen

Deze zijn je waarschijnlijk wel bekend. In-app aankopen zijn extra’s of upgrades die je binnen een app kunt kopen. Denk daarbij aan virtuele munten, speciale items, exclusieve functies tot advertentievrije versies van de app. Bottom line is dat je met deze aankopen extra mogelijkheden kunt ontgrendelen of sneller vooruitgang kan boeken in een spel of app. Virtuele munten of geld is geld dat alleen in de game iets waard is. Virtueel klinkt onschuldig, maar de meeste games bieden de mogelijkheid om met echt geld (euro’s) virtueel geld te kopen dat je alleen in de game kunt uitgeven. Met dit virtuele geld (bijvoorbeeld Robux in Roblox of V-Bucks in Fortnite) kunnen gamers dus virtuele spullen, verbeteringen of levels kopen.  

Lootbox

Een veelvoorkomende valkuil is de Lootbox. Dit zijn een soort digitale mysteriepakketjes die kinderen in videogames tegen kunnen komen. In die zin mysterieus omdat je pas ziet wat er in zit, nadat je hebt betaald met écht geld. Super verleidelijk dus en voor kinderen niet goed te begrijpen. De lootboxes kunnen kinderen ook verdienen in de game zelf. Daarvoor moeten ze echter lang gamen. Daarom is kopen sneller. Met als resultaat dat je kind echt geld inwisselt voor speelgeld. Het is vaak totaal niet meer duidelijk wanneer er nu met echte euro’s of met fictieve ‘credits’ of ‘kudo’s’ betaald wordt. Waakzaam hierop is dus van enorm belang!

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij je vaak naar een valse website wordt gelokt. Op die website wordt vervolgens gevraagd om je inlognaam en wachtwoord in te voeren of om een betaling te doen. Op die manier komen criminelen achter je privégegevens of krijgen ze toegang tot je bankrekening. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor steeds meer jongeren en kinderen vormt dit een gevaar.

Lees ook:  Jezelf helemaal opladen in de Plant Bathing Studio

Illustratie header via iStock, credits: Svetlana Shamshurina

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy