How to: je huis schoon, fris en schimmelvrij houden in de winter

by Redactie

Veel Nederlanders hebben ermee te maken: vocht en schimmel in de woning. In eerste instantie valt het lang niet altijd op. Maar wanneer het vocht bij het behang naar beneden komt of er zwarte uitslag te zien is, is wel duidelijk dat er zich een vochtprobleem in de woning bevindt. In de meeste gevallen wordt het probleem veroorzaakt door onvoldoende ventilatie of een lekkage. Het is daarom belangrijk om de woning 24 uur per dag te ventileren. Daarbij geldt dat er tenminste twee roosters of een raam openstaan. Schimmels kunnen niet goed tegen frisse lucht. Het verversen van de lucht is dan ook erg belangrijk. Maar er zijn meer manieren om schimmelgroei in huis tegen te gaan.

Schimmel bestrijden

Het is belangrijk om schimmel te bestrijden. Dat kan onder meer door correcte ventilatie, maar ook door het vocht af te voeren. Zorg er dus voor dat tijdens of na het douchen, schoonmaken of wassen de afzuiginstallatie aanstaat. Wie geen afzuiginstallatie heeft, kan een raam of een deur naar buiten openzetten. De GGD raadt aan om tot minimaal een half na de activiteit nog te ventileren.

Verder is schimmel bestrijden een goede manier om de gezondheid in huis te bevorderen. Het leven met schimmels kan namelijk gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld benauwdheid en andere longproblemen. Daarom is het aan te raden om vochtige ruimtes zo goed mogelijk droog te houden. Denk bijvoorbeeld aan het afnemen van de muren en vloeren van de doucheruimte met een trekker na het douchen.

Schimmelgroei in de woning tegengaan

Een andere goede manier om schimmelgroei in de woning tegen te gaan, is door te voorkomen dat er zich veel vocht in de woning kan ophopen. Dat kan bijvoorbeeld door de was buiten te drogen of een droger te gebruiken die in aangesloten op een afvoer naar buiten. Met de hoge energierekening is het voor veel huishoudens momenteel aantrekkelijk om de kachel niet aan te zetten en het kouder in huis te laten worden. Dat is funest voor schimmelvorming, want als het huis kouder wordt dan 15 graden, kan er vocht in de woning neerslaan. Daardoor krijgt schimmelgroei een betere kans.

Lees ook:  Een abonnement op duurzaam toiletpapier

Wie last heeft van schimmel, kan dit gemakkelijk verwijderen als het gaat om gladde oppervlakken. Een doek of spons met soda in warm water is een goede manier om schimmelvorming tegen te gaan. Gaat het om een ruw materiaal, zoals hout of gips? Dan moet het materiaal volledig worden vervangen. De ongediertebestrijding Amstelveen inschakelen is een goede manier om er vanaf te komen. Schimmelgroei is een veel voorkomend probleem in sociale huurwoningen. Het is daarom zaak om niet te lang te wachten en de verhuurder aan te schrijven.

Foto header via iStock, credits: Rawpixel

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy