Tweede Kamerverkiezingen: wij tippen ‘Stem wIJS’, die migratiemythes in verkiezingstijd ontkracht

by Redactie

De Tweede Kamerverkiezingen zijn deze week. Je kan het niet zijn ontgaan. En gelukkig maar, want het is mega belangrijk om je stem te laten horen! In aanloop naar deze Tweede Kamerverkiezingen slaan Here to Support, OneWorld en de bekende ijsjesmaker Ben & Jerry’s de handen in elkaar in de vorm van de podcast- en artikelenreeks ‘Stem wIJS’. Waarom? De asielpolitiek stond de afgelopen jaren centraal op de politieke agenda. Het kabinet kwam dit jaar zelfs ten val als gevolg van onenigheid over het asielbeleid. Maar het debat hierover wordt gekenmerkt door ongenuanceerde of zelfs foutieve informatie. Met ‘Stem wIJS’ leer je als kiezer de feiten en fabels over asiel en migratie uit elkaar te halen én wordt je geïnspireerd actief deel te nemen aan het democratische proces.

Complexiteit van migratie

De serie is voortgekomen uit een samenwerking met OneWorld, een magazine met focus op journalistiek voor rechtvaardigheid, en Here To Support. Here to Support is een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen die in de knel zitten. Aan de hand van een reeks podcasts en artikelen, mogelijk gemaakt door Ben & Jerry’s, wordt er in de serie aandacht gegeven aan de complexiteit van migratie. Want dat het geen gesneden koek is dat weten we allemaal. In de podcastafleveringen worden mythes ontkracht en verkiezingspraat gescheiden van daadwerkelijke feiten.

Tweede Kamerverkiezingen: wij tippen ‘Stem wIJS’, die migratiemythes in verkiezingstijd ontkracht

Bestrijden van verkeerde informatie

Om een voorbeeld te geven; sommige politieke partijen beweren dat een asielstop – of quotum –   de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen zou terugdringen. Uit onderzoek blijkt echter dat de laatste jaren nog geen 10% van de woningen toegewezen is aan statushouders1. Zelfs als niemand naar Nederland kwam op zoek naar veiligheid, zouden er jarenlange wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn. Kletskoek dus. De nadruk van de serie ligt dus op het bestrijden van verkeerde informatie over onder andere werk- en woonvoorzieningen voor mensen die asiel zoeken.

Lees ook:  Wat geef je aan je collega's of werknemers? Vind hier de beste cadeaus!

De podcasts en de artikelen bestaan ieder uit drie items. In elk item komen mensen aan het woord die gevlucht zijn en op zoek zijn naar een veilig thuis. Ze praten over hun zoektocht naar werk, een woning en menselijkheid. De reeks artikelen en de podcasts van de ‘Stem wIJS’-serie kan je allemaal vinden op www.benjerry.nl/stemwijs.

En voor nu… Go and vote!

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy