Review HOKA Mach X: comfort en stabiliteit voor iedere kilometervreter

by Petrick de Koning

Bij hardlopen houd ik niet van verandering. Ik wil me namelijk 100 procent concentreren op het lopen. Prima natuurlijk. Toch kan het ook tegen me werken omdat ik dan niet meebeweeg met de nieuwste ontwikkelingen. Tot voor kort was ik bijvoorbeeld supertevreden met de HOKA Clifton 8 schoenen waar ik onder andere de Kustmarathon mee liep. Toen mijn tweede paar versleten was, heb ik op aandringen van HOKA mijn comfort zone verlaten voor de nieuwste HOKA Mach X.

There we go!

Op papier is de Mach X meer een wedstrijdschoen. Dat klinkt altijd wat heftig, zeker als je zelf vooral voor de lol loopt. De Pebax-plaat in de zool maakt het verschil en geeft je een soort voortstuwende kracht als je rent. Eerder heb ik wel op schoenen met een carbonplaat gelopen, maar de Mach X geeft een veel prettiger ervaring. Hij voelt minder stug, waardoor je op een meer natuurlijke manier kunt lopen. Sterker nog, je merkt er eigenlijk nauwelijks iets van. Hierdoor hoef je ook geen topatleet te zijn om er toch van te profiteren.

Slijtvaste kilometers

De plaat heeft wat mij betreft sowieso geen effect op het comfort en de stabiliteit. Daarom kun je er ook prima een kortere of intervaltraining mee doen. Als je de schoen ziet, valt wel de relatief dikke zool op. Deze is gemaakt van PEBA-schuim dat heel veerkrachtig is. Hierdoor behoudt de schoen zijn stevigheid en zak je bij het neerkomen en afzetten niet weg. Je krijgt dus wel het ‘pantoffelgevoel’, zonder dat dit ten koste gaat van de balans. En door slim gebruik van rubberen platen op de zool, kun je heel wat slijtvaste kilometers maken.

Lees ook:  Van ijsklimmen tot paragliden: ga buiten de piste om met deze alternatieve wintersporten

Voldoende koeling

Qua gewicht is de Mach X lekker licht. In mijn maat (44 2/3) is dat 266 gram. Dat komt natuurlijk door het gebruik van superlichte materialen, die ook nog grotendeels gerecycled zijn. Dit geldt voor de bovenkant en zelfs voor de veters. Het lichte gevoel wordt verder versterkt door de goede pasvorm. De schoenen sluiten perfect aan op mijn voeten en door de open structuur van de materialen, is er voldoende koeling. Zeker bij wat langere afstanden is het heel prettig dat de schoenen ademen om zweetvoeten of oververhitting te voorkomen.

Review Hoka Mach X: comfort en stabiliteit voor iedere kilometervreter Review Hoka Mach X: comfort en stabiliteit voor iedere kilometervreter

Conclusie

Ik ben heel blij dat ik met de HOKA Mach X uit mijn comfort zone ben gekomen. Of eigenlijk een nieuwe comfort zone ben binnengelopen. Deze schoen loopt echt heerlijk, zowel voor het korte als langere werk. Ik heb het idee geen gram teveel mee te nemen en profiteer tegelijkertijd van een stabiele en comfortabele schoen. Zo ben ik weer klaar voor nieuwe uitdagingen. Op naar de Bruggenloop in Rotterdam.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy