OuderWijs, een nieuw platform voor ouders over financiële opvoeding

by Imke

Met termen als ‘geldezel’ en ‘lootbox’ werd het mij snel duidelijk tijdens de lancering van OuderWijs; dat wordt nog best een kluif als mijn kinderen richting bovenbouw gaan. Het nieuwste initiatief van de Volksbank, dat ouders helpt bij de financiële opvoeding en bewustwording van hun kind, werd namelijk gelanceerd op een basisschool in Utrecht. Met als doel: het vergroten van de financiële kennis bij ouders en opvoeders. Zodat ze kinderen beter kunnen begeleiden in de digitale belevingswereld.

Snelle ontwikkeling betalingsmogelijkheden

Want dat het nodig is om hierin ondersteuning te bieden bleek wel tijdens de workshop ‘Financiële opvoeding in een digitale wereld’ waarmee het platform OuderWijs officieel van start ging. De workshop is speciaal bedoeld voor ouders met kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar.  Maar ook voor ouders met kids jonger dan 8 jaar is het ontzettend interessant en een aanrader (incluis mijzelf). Onderwerpen die tijdens de workshop aan de orde komen zijn onder andere de snelle ontwikkelingen van betalingsmogelijkheden, gaming als bron van financiële verleidingen en gevaar. Maar ook geldcriminaliteit en beïnvloeding door influencers en social media. Een hele mond vol. Maar de vele vragen van de aanwezige ouders tijdens de workshop onderstreepten ‘the urge’ van het platform.

OuderWijs, een nieuw platform voor ouders over financiële opvoeding

Duiding geven

Tijdens de workshop werd nadrukkelijk gezegd door Hilde Krens, die als manager financiële educatie van De Volksbank direct betrokken is bij dit project, dat er geen ‘goed of fout’ is bij veel vragen. Wel kan er duiding en richting worden gegeven. En bovenal; het belang dat er over financiële ontwikkeling wordt gepraat is al belangrijk an sich. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat  ‘Leren omgaan met geld’ door 96% van de ouders als zeer belangrijk wordt bestempeld. En dat – tegelijkertijd – ouders serieus worstelen met de financiële opvoeding van hun kinderen. Zij merken dat hun kinderen de waarde van geld niet of niet altijd goed begrijpen.

Lees ook:  Welk internet past het beste bij jou? Doe de check!

Workshop

Sámen met je kind mee bezig zijn

Voor mij werd vooral duidelijk dat er nog best een uitdaging staat te wachten. Mijn kids zijn 6 en 7 jaar oud en nog niet bezig met financiën. Maar dat dat moment sneller komt dan ik zou denken hashtag willen, daarvan ben ik nu wel van voldongen. De aanwezige ouders tijdens de workshop, die wel al kids in de leeftijd hebben passend bij OuderWijs, kwamen namelijk met rake vragen. Maar ook tips en tricks. Bijvoorbeeld over hoe je slim kan omgaan met beltegoed (op is op), afspraken maakt over wat je wel of niet koopt van je zakgeld én dat het goed is om een spaardoel te stellen. Daarbij wel in het hoofd houdend dat er geen goed of fout is. Maar wel dat het belangrijk is er bewust sámen met je kind mee bezig te zijn.

Het eerste wat ik deed bij thuiskomst? Een heus zakgeldcontract invullen met allebei mijn dochters (6 en 7 jaar). Want dat je niet vroeg genoeg met een stukje financiële bewustwording kan beginnen, dat staat als een paal boven water.

 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy