Een Epic Drive met Mazda door magisch IJsland!

by Imke

Een roadtrip. Op IJsland. Met een Mazda MX-30 R-EV. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Helemaal omdat mijn vorige Epic Drive met Mazda (zoals ze hun jaarlijks terugkerende drives noemen) behoorlijk memorabel was (lees: in Noorwegen, door een prachtig fjorden landschap). En zo togen we in oktober met een mooi clubje pers naar het eiland van de Vikingen, vulkanen en lagoons, om daar een prachtige roadtrip te maken door remote IJsland….

First things first… de auto

De auto waar we dit alles mee mochten ervaren was de Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV, een nieuw plug-in hybride-model. In short; de MX-30 e-Skyactiv R-EV combineert the best of both worlds wat betreft volledig elektrische auto’s en seriehybriden. En dat heeft alles te maken met de zogenaamde rotatiemotor. De benzinemoter (in de vorm van een rotatiemotor) in de MX-30 fungeert als generator. Deze motor drijft niet zelf de wielen aan, maar helpt je verder wanneer de stroom op is. De aandrijving is dus elektrisch, waar je ook rijdt. Tel daarbij op drie verschillende rijmodi (Normal, EV en Charge) die je kan gebruiken, waarmee je in kan spelen op verschillende rijsituaties. Nice to know: Mazda was de eerste die de rotatiemotor járen geleden tot een succes wist te maken. En nu hebben ze dat ‘wiel’ dus opnieuw uitgevonden. Op IJsland aan ons om dit uit te proberen.

Een Epic Drive met Mazda door magisch IJsland! Een Epic Drive met Mazda door magisch IJsland!

Foto credits: davidlfsmith

Bezoek E-fuel fabriek

In lijn met de verduurzaming van de wereld én de auto-industrie, brachten we na aankomst in IJsland eerst een bezoek aan de e-fuel factory in het plaatsje Grindavik. In de fabriek draait alles om “renewable methanol”. Deze hernieuwbare methanol is low carbon en een koolstofneutrale vloeibare chemische (brand)stof die wordt geproduceerd uit duurzame biomassa, ook wel bio-methanol genoemd. Het kan worden gebruikt als vervangende brandstof of worden gemengd met een zelfde hoeveelheid diesel uit aardolie. Het productieproces is anders dan bij biodiesel, maar het komt van dezelfde grondstof. Het vervangen van fossiele brandstoffen door brandstoffen die minder of geen uitstoot veroorzaken lijkt eenvoudig. Maar in werkelijkheid is het een ingewikkelde onderneming. Maar dus wel onwijs belangrijk. Methanol (inclusief bio- en e-methanol) wordt bijvoorbeeld gezien als een veelbelovende alternatieve brandstof voor de zeescheepvaart. Wat weer belangrijk is in het vervoer van nieuwe auto’s, waaronder de auto’s van Mazda, over de wereld. Een vrij ingewikkeld verhaal, maar door het bezoek aan de fabriek, krijg je er wel feeling bij. En sowieso meer bewustwording. Na het bezoek (inclusief kleine aardbeving, het was een onrustige week wat betreft bevingen de week dat wij er waren) togen we richting hoofdstad Reykjavík.

 

Aankomst IJsland en bezoek e-fuel fabriek

Aankomst IJsland en bezoek e-fuel fabriek

E-fuel factory

Epic Drive

Na een nacht goed slapen, een uitgebreide briefing, inclusief veiligheidsvoorschriften, was het tijd voor het ‘echte werk’. In alle vroegte gingen we de auto’s in. Klaar voor de 550 kilometer lange Epic Drive door het achterland van IJsland. Aangezien de zon pas laat op komt op IJsland, is het magisch om wakker te worden met de zon boven het steeds veranderende landschap. Extra bijzonder is het wel dat wanneer je de hoofdstad Reykjavík achter je laat, je ook gelijk alle drukte achter je laat. De bebouwing is al snel bijna nihil en de wegen lijken eindeloos. Samen met Sjaak (Hoogkamer, hoofdredacteur Marketing Tribune) reed ik de epische route, waarbij we meer dan regelmatig even moesten stoppen om foto’s te maken of gewoon even ons te vergapen aan alles. Na een kilometer over 100 gingen de asfaltwegen over in onverharde grindwegen. Ook nam de wind toe én werden de wegen her en der wat ijziger. De banden met spikes die we onder de auto hadden zitten, waren dan ook zeker geen overbodige luxe. De route nam ons mee over het binnenland, richting het noorden waar de kustlijn de overhand had en het landschap steeds winterser aandeed.

Lees ook:  De mediterrane kust eens op een andere manier ontdekken? Ga naar camping Costa Brava

 

Epic Drive

Het deel van IJsland waar we ons tijdens de Epic Drive begaven. Op de achtergrond een fuel station.

Epic Drive

Een van de vele prachtige spots onderweg.

Opvallend waren de vele verlaten, maar prachtige uitziende, witte kerkjes met rode puntdaken. Op de meest afgelegen plekken dook er wel weer een kerkje op. Wat telkens weer een prachtig beeld gaf. Tijdens de route werden we regelmatig door IJslandse paarden die op veel plekken staan te grazen nagekeken. In een kleine 10 uur tijd volmaakten we de epische route. Aan het einde van de rit stapten we moe, voldaan en overweldigd door het natuurschoon de auto uit. Een klopje gevend op de bovenkant van ‘onze Mazda’. Want die had het echte werk maar mooi gedaan. 

Schaduwspel met de Mazda MX-30

Schaduwspel met de Mazda MX-30

IJslandse paarden

IJslandse paarden

Bruisend Reykjavík

De volgende dag waren we in de gelukkige positie dat we ook nog tijd hadden om Reykjavík te ontdekken. Een bijzondere stad, met een relatief korte, maar rijke historie. Het is geen grote stad, maar wel hip. En ideaal om te voet te verkennen. De Mazda hadden we dus niet nodig die dag… Wat gelijk opvalt aan de stad zijn de gekleurde huizen opgetrokken uit metalen golfplaten. Die vanwege gebrek aan hout op het eiland het perfecte alternatief vormen. De stad is bruisend met veel toffe koffiespots, eettentjes en boetiekjes. Verdiep je jezelf iets meer in de stad, dan kom je door de vele aanwezige standbeelden meer te weten over de tijd van de Vikingen en de 19e eeuw toen de Engelsen er voet aan wal zetten. Reykjavík is zeker een must-visit als je van een verrassende citytrip houdt.

Viking boot
De Sun Voyager (Sólfarið) is een grote stalen sculptuur van een schip, gelegen aan de Sæbraut, aan de kust in het centrum van Reykjavík.
Regenboogstraat
Regenboogstraat in Reykjavik, gewijd aan het homofestival van Reykjavik met de hallgrimskirkja
Haven
Haven van Reykjavik
Koffie bij Kos
Koffie bij Kos

Als kers op de taart zagen we later die avond opstijgend vanuit het vliegtuig richting Nederland ook nog het Noorderlicht…. Magisch op alle vlakken was deze epic drive! Snel weer?

Lees ook:  10 x de vreemdste 'slaapobjecten' in Nederland

Foto header: davidlfsmith

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy