In het voorjaar beginnen de meeste bloemen en planten in tuinen te bloeien, waardoor er een kleurrijk palet ontstaat. Zodra de herfst zijn intrede doet, bereiden veel bloemen en planten zich voor op de wintermaanden. Dit doen ze door hun bloemen en bladeren af te stoten. Wil je niet dat je tuin er in de winter saai en kleurloos uitziet? Realiseer dan een wintergroene tuin. Met de onderstaande 5 planten krijg je dit voor elkaar.
1. Helleborus
Wie in de herfst en winter ook kleur in zijn tuin wil, komt waarschijnlijk bij de helleborus uit. Deze naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar de kerstroos doet dat waarschijnlijk wel. Dit is de bekendste helleborus, maar je kunt ook voor winterroos of nieskruid kiezen. Omdat deze planten het hele jaar door groen blijven, kom je hem in veel Nederlandse tuinen tegen.
2. Klimop
Je kunt bovendien voor een klimop kiezen als je ook in de wintermaanden een groene tuin wilt. Doordat deze plant snel groeit, wordt hij vaak gebruikt voor het vormen van een haag. Als je een klimop bijvoorbeeld voor een framewerk plaatst, zal de plant dit gebruiken om een weg omhoog te vinden. Een klimop is niet alleen in de lente en zomer groen, maar ook in de herfst en winter. Bijkomend voordeel is dat hij zowel in de zon als (half)schaduw goed gedijt.
3. Taxus
Ben je nog op zoek naar een afscheiding voor je tuin en wil je hier planten voor gebruiken? Dan gaat je voorkeur misschien niet uit naar een plant die in de winter al zijn blad verliest. In dat geval is een taxushaag een goede keuze. Deze plant blijft mooi dicht en behoudt zijn groene kleur in de herfst- en wintermaanden. Ook qua onderhoud is de taxus een goede keuze, want regelmatig snoeien is in principe voldoende.
4. Japanse hulst
In plaats van een taxus kun je ook voor de Japanse hulst kiezen als je een wintergroene haag wilt. Deze plant wordt veelvuldig gebruikt als alternatief voor de buxus. Dit komt vooral doordat de Japanse hulst niet gevoelig is voor buxusziekte. Extra bijkomstigheid is dat deze haagplant in de herfst zwarte besjes krijg. Het merendeel hiervan blijft in de winter aan de plant hangen, waardoor je tuin wat meer kleur krijgt. Je helpt vogels bovendien als je voor de Japanse hulst kiest, want zij zijn dol op de besjes. Zelf kun je ze overigens niet eten, want de besjes zijn giftig voor mensen.
5. Heide
We sluiten dit overzicht af met heide. Iedereen heeft deze plant weleens gezien in de natuur, maar je kunt hem ook in je tuin planten. Het grote voordeel van heide is dat heide je tuin ook in de winter kleur kan geven. Het is in dat geval wel belangrijk dat je voor de juiste soort kiest, want er wordt onderscheid gemaakt tussen zomer- en winterheide. Wie ook in de winter kleur in zijn tuin wil, kiest logischerwijs voor winterheide (Erica).
Foto header via iStock, credits: Thomas De Wever