Rode wijn kiezen: waar let je op?

by Redactie

Lust je op z’n tijd een goed glas rode wijn? Je kunt zonder nadenken een fles openmaken, maar het is nog leuker en lekkerder om na te denken over de wijn die je kiest. Er zijn namelijk een héleboel mooie rode wijnen, met veel verschillen qua smaak en ideaal drinkmoment. We delen tips om tot de perfecte keuze te komen.

Luxe rode wijn

Het is een prachtig idee om een luxe rode wijn te serveren, zeker op een bijzonder moment. Zo maak je er meteen een feestje van. Heb je al eens Barolo wijn gedronken? Deze wijn staat ook wel bekend als de ‘koning van de Italiaanse rode wijnen’. Nou, daarmee zit je dus goed. Het is een wijn met een rijk en complex smaakprofiel. Krachtig en toch verfijnd: het beste van twee werelden komt samen. Barolo wijn wordt gemaakt in Noord-Italië, van de Nebbiolo druif: bekend om krachtige tannines, een hoge zuurgraad en tonen van rood fruit, kruiden en bloemen.

Rode wijn per regio

Per regio smaakt de wijn net weer een beetje anders. Houd hier ook rekening mee in de keuze. Het is leuk om van verschillende landen en regio’s uit te zoeken welke rode wijn er vandaan komt. Een voorbeeld? We blijven nog even in Italië hangen, met Piemonte wijn uit het noorden van het land. Uit de Piëmonte regio komen verschillende wijnen, doorgaans gemaakt van de geliefde Nebbiolo druif. Denk aan de luxe Barolo wijn, maar ook de Barbaresco wijn. Andere soorten wijn zijn Barbera d’Alba, Dolcetto d’Alba, Gavi en Moscato d’Asti, die zeker het uitproberen waard zijn. Niet alleen de wijn smaakt er goed, Piëmonte is ook een prachtige regio om te bezoeken – ga er op wijnreis bijvoorbeeld! Het gebied kent beeldige landschappen en een rijke cultuur. Ook qua eten: geniet er van risotto, truffel en tajarin pasta. Met zo’n goed glas wijn erbij uiteraard.

Lees ook:  Alles chocolade in Brussel

Wijn en spijs

Over eten gesproken! Je kunt de keuze voor de wijn perfect afstellen op het eten dat je erbij wilt serveren. Of zoek serveersuggesties op. Wijn en spijs gaan hand in hand, zeker als je de juiste keuze maakt. Bij een fles wijn staat vaak vermeld welk eten er lekker bij is. Denk aan een bepaald soort biefstuk, stoofschotel of juist kaasjes. Je kunt eerst de keuze voor de wijn maken, en daar eten bij uitkiezen. Of eerst de keuze voor het eten maken, waar je wijn bij uitzoekt. Het is in ieder geval sterk aan te raden om na te denken over de combinatie van wijn en spijs, zodat alle smaken goed tot recht komen. Dit kun je ook al doen als je alleen een borrelplank bij de wijn serveert, maar al helemaal als het om een compleet diner gaat.

Populaire wijnsoorten

Er valt zeker iets voor te zeggen om een populaire wijnsoort uit te kiezen voor het drinkmoment. Dit is doorgaans een veilige keuze. En het is niet voor niets zo dat populaire wijnen zo geliefd zijn: veel mensen vinden dit goede wijnen. Als je gasten uitnodigt, kun je dit dus prima serveren. Bekende voorbeelden van rode wijn zijn Syrah, Pinot Noir of Merlot. Daar kun je altijd een fles van klaar hebben staan.

Wijnscores

Tot slot is het een idee om wijnscores op te zoeken. Verschillende critici kennen kwaliteitsscores toe aan wijnen, die doorgaans goed te vertrouwen zijn. Krijgt een wijn een goede score? Grote kans dat de wijn bij jou dan ook bevalt. Maar onthoud: het is en blijft een kwestie van smaak, wijn drinken. Serveer dus ook vooral gewoon wat jij lekker vindt.

Lees ook:  Zo wordt wijn uitzoeken een feestje

Het is mooi om een doordachte keuze te maken in de wijn die je serveert. Gelukkig zijn er genoeg aandachtspunten om rekening mee te houden, om tot de perfecte wijnkeuze te komen.

Illustratie header via iStock, credits: Anatolii Frolov

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy