Review: Chinese folklore meets frisse energie in de BYD ATTO 3

by Imke

Dat we niet om China heen kunnen wisten we al een hele tijd. Elektrische auto’s uit China veroveren ook met rasse schreden de Europese markt. Zo schreven we eerder al over Polestar en Hongqi. Just to name a few. Maar ook BYD hoort daarbij. BYD is een afkorting van Build Your Dreams en voor ons (Europa) een nieuw automerk. Het bestaat echter al sinds 2003 in China. En eigenlijk gaat het nog wat verder terug; in 1995 werd het merk opgericht maar toen concentreerde ze zich enkel nog tot de batterijtechnologie (wat ze geen windeieren heeft gelegd). BYD Auto kwam daarbij in 2003. In Nederland zijn ze in 2022 de markt opgekomen met enkel elektrische auto’s. Wij testten recent de BYD ATTO 3.

5 modellen

Het aanbod van BYD in Nederland bestaat inmiddels uit 5 volledig elektrische modellen: de ATTO 3, Tang, Han, Dolphin en Seal. De ATTO 3, die wij reden, is een compacte cross-over en daarom ook interessant voor onze test, want passend in het segment wat we vaker testen.

Mini versies van BYD, met op de achtergrond de HAN

Mini versies van BYD, met op de achtergrond de HAN

Chinese draak

Hoewel veel elektrische auto’s qua looks (steeds meer) overeenkomsten hebben, is de eerste indruk bij de ATTO 3 juist verrassend fris. Het design is, zoals ze het zelf omschrijven, “een combinatie van Chinese folklore en nieuwe energie”. En dat klopt zeker. Zo symboliseren de grille en koplampen de Chinese draak. En de schubben op de zijpanelen verwijzen hier ook naar.

Review: Chinese folklore meets frisse energie in de BYD ATTO 3 Review: Chinese folklore meets frisse energie in de BYD ATTO 3

Gym- en gitaarelementen

Maar de looks van het interieur zijn nog net wat meer in het oog springend dan die van het exterieur. Hoewel het ook even wennen is wanneer je de wereld van BYD letterlijk binnenstapt. Zo is bij de ATTO 3 het interieur geïnspireerd op alles wat je in je lokale gym vindt: halters, loopbanden en het organische lijnenspel van spieren. En dan hebben we het nog niet gehad over de bespeelbare gitaarsnaren in elke deur. Gegarandeerd plezier voor je kids, zo bleek bij die van mij. De vele bijzondere elementen maken het wel een beetje een allegaartje van stijlen, maar het heeft ook wel weer wat. Anders dan anders it is. Daarnaast is er zelfs een scherm dat je elektrisch kunt draaien. Dat wil zeggen je kan het van staand naar liggend draaien met één druk op de knop, en vice versa. Genoeg ingebouwde entertainment om alle leden van je gezin te kunnen onderhouden tijdens je trip. Last but not least: alle versies hebben een groot glazen panoramadak. En dat is lekker. Want ook al kan je het dak niet open zetten, het maakt van de auto een lichte auto.

Interieur ATTO 3

Het scherm kan verticaal en horizontaal gedraaid worden.

Interieur ATTO 3

De gitaarsnaren

Interieur ATTO 3

De centrale armsteun is geïnspireerd op de loopband.

E-platform 3.0

Dan meer over de prestaties. De BYD ATTO 3 is gebouwd op het BYD e-platform 3.0. Het platform is ontworpen om problemen op te lossen zoals de lange oplaadtijd, de korte actieradius en de afnemende actieradius in de winter van elektrische voertuigen. Daarnaast wordt het geleverd met een blade battery. Nice to know: geen enkele andere batterij heeft de ‘spijker-penetratietest’ zo goed doorstaan als deze Blade Battery. In short; met deze test slaan ze met grote kracht een metalen pin door een batterij om te zien wat er gebeurt. De temperatuur kwam daarbij nooit boven de 60℃. Terwijl anderen soms wel 24 uur kunnen branden. Verder is de actieradius van de ATTO 3 ongeveer 420 kilometer, wat een nette afstand is, en (bij een beetje keurig rijden en fijne weersomstandigheden) ook vrij benaderbaar is.

Lees ook:  Een onderbroek van bamboe

Overall: het weggedrag van de BYD ATTO 3 is zeer prettig. Soepel rijden we over de wegen en bij de stoplichten zijn we vlot weg. De slogan van de auto die achterop prijkt (Build Your Dreams) trekt daarbij zichtbaar de aandacht. Met op de achterbank de kids pingelend aan de gitaarsnaren en met het panoramadak geopend reden we de Indian summer tegemoet. Die droom voelde kortom totaal niet slecht….

De BYD ATTO 3 is verkrijgbaar vanaf € 38.025

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy